vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.21. 

Bajnai egy egész országot kezelt részvénytársaságként, amit tönkre is tett

Az elvtársak soha az életükben egyetlen egy szöget nem tettek odébb, így nem is képesek értékelni az igazi munkát

A Hajdú-Bét és a Novofarm Rt. által megkárosított baromfitenyésztők felkérték Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőt, hogy a parlamentben képviselje az ügyüket. Képviselőasszony elmondta: cselesen bújtatták a tulajdonosok a pénzeket, de ők is követtek el hibát, hiszen tökéletes munkát ők sem végeztek.

 Országgyűlési képviselőként milyen eszközökkel tud kiállni a Hajdú - Bét károsultjai mellett?

 –Nagyon sok eszköz nincs a kezemben, de az anyagokat figyelmesen átolvasva igyekszem megtalálni azokat a pontokat, ami által bebizonyítható a Hajdú-Bét büntethetősége.

 Olvastam, hogy képviselőasszony Karsai József korábbi szocialista képviselőhöz – aki most krimibe illően nagyon félti az egészségét – fordul azokért a titkos dossziékért, amelyek újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a 2003-ban becsődölt baromfi-feldolgozóval kapcsolatban. Mi volt a válasza Karsai úrnak?

 –Történtek már az életben krimibe beillő dolgok még Magyarországon is. Azt nem tudom, hogy mennyi anyag van Karsai József kezében, s abban sem vagyok biztos, hogy több információval rendelkezik, mint én. Olyan információk birtokában is vagyok, melyekről még nem szeretnék beszélni. Azt látom, értettek hozzá a tulajdonosok, hogyan is bujtassák el azokat a pénzeket, amikből nem akarták kifizetni a károsultakat.

 A debreceni központú Hajdú-Bét, egykor Magyarország egyik legnagyobb baromfifeldolgozója 1998-ban, az orosz válság miatt került a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Wallisnak akkor Bajnai volt a tulajdonosa. Ám azt mondják, a válság miatt kellett felszámolni a céget. „Bajnai Gordon nem felelős a Hajdú-Bét csődjéért, minden ezzel ellentétes, hazug állításért jogi elégtételt vesz – közölte az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség”. Mi erről a véleménye?

 –Feltennék egy kérdést: ez a választási szövetség hogyan is adhat ki Bajnai nevében ilyen nyilatkozatot, amikor nem voltak sem a Hajdú-Bét, sem a Wallis munkatársai. Vagy talán mégis volt köztük olyan, aki korábban is Bajnaival együtt dolgozott, hogy ennyire biztosak a dolgukban? Ők ott állnak több száz olyan emberrel szemben, akinek az életét, a megélhetését tették tönkre azzal, hogy nem fizették ki számukra járandóságukat. Nem éreznek ezért felelősséget az elvtársak? Vagy nekik teljesen mindegy más ember élete, vagy élettere? Tudom, az utóbbi kifejezést ők nagyon támadták, de minden embernek szüksége van olyan élettérre, ami biztosítja a megélhetését.

 Ezért beszélt képviselőasszony a Hajdú-Bét ügyben hazaárulásról?

 –Egyértelmű; de emellett nagyon sok embert elárultak és kifosztottak. A Wallis 82%-ban volt tulajdonosként érdekelt a Hajdú-Bétben. Ez azt jelenti, hogy a Wallis irányította a Hajdú-Bét ügyeit is. Az igazgatóság mindegyik döntését ők határozták meg. A Hajdú-Bét Rt. igazgatóságában foglalt még helyet Veres Tibor, aki ma is a Wallis Csoport tulajdonosa. Ő most a 100 leggazdagabb magyar listájában a hatodik. Ezen kívül a Novofarm Rt és a Pannon Liver Kft is benne volt az ügyben, és még lehetne sorolni azokat a cégeket, melyeken keresztül mozogtak, vagy mozoghattak azok a pénzek, melyeket kivittek az országból. Felvetődik a kérdés, hogy egy olyan ember, aki miniszterelnök volt, és most is arra a székre pályázik, hogy meri mindezt elvállalni, amikor ilyen szörnyűségek vannak a múltjában. Ha azt mondja, nem értett a Hajdú –Béthez, az igen nagy baj, mert tönkretette. Az a nagyobb gond, hogy ő akkor egy egész országot kezelt részvénytársaságként, és tönkre is tett. Hogyan merészel most így újra az ország vezetésére vállalkozni?

 Ez már erkölcsi kérdés, de felvetődhet a gazdasági bűncselekmény gyanúja is.

 –Az erkölcsi rész sokkal súlyosabb, hiszen milyen példát mutat az a társadalomnak, aki ilyen múlttal indul neki a választásoknak. A gazdasági bűncselekmény miatt eddig nem történt vádemelés, mert az ügyészek ejtették a vádat. Ha valaki, akkor én aztán nem sírom vissza a Kádár-rendszert, de tudom, hogy miért ítéltek el embereket. Az a nő, aki 1 millió forintot sikkasztott, életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Attól, hogy ők nyilatkozatokat adnak ki, és fehérre festik a múltjukat, még nem derül ki az igazság.  

Várhatóan a nyár elején megkezdődik a kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 300 millió forint kiutalása. Többen felvetik a kérdést: miért a mi pénzünkből történik a kártalanítás?

 –Visszakérdezek: miért nem rendezték ezt az ügyet Bajnaiék, amikor kormányon voltak? Az elvtársak soha az életükben egyetlen egy szöget nem tettek odébb, így nem is képesek értékelni az igazi munkát. Ők nem tudják, mit jelent dolgozni. Így nem érzik át azt, mit jelent mások számára, ha nem fizetik ki munkájukat.

 Mi a következő lépés? Parlamenti vizsgálóbizottság, vagy feljelentés?

 –Erről még korai beszélni. 4000 oldalas anyagot vizsgálunk a szakértőkkel együtt. Cselesen bújtatták a tulajdonosok a pénzeket, de ők is követtek el hibát, hiszen tökéletes munkát ők sem végeztek.

 

Medveczky Attila