vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.21. 

Új államtitkárság az állami földprogramért

Nemzetstratégiai cél az agrárium fejlesztése

Letette esküjét dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára. A szaktárca új szervezeti egysége a nemzeti vidékstratégiában meghatározott birtokpolitikai célok megvalósítását és az állami földhaszonbérleti rendszer működését koordinálja és felügyeli.

 Gratulálunk kinevezéséhez! Miért döntött úgy a kormány, hogy a földprogramot államtitkári szinten kell felügyelni, koordinálni?

 –A kormány kiemelt célja, a Földet a Gazdáknak program végrehajtása. A kezdetben meghirdetett 62 ezer hektár állami termőföldterület most újabb 200 ezer hektárral bővült, ami ebben a ciklusban 20 éves haszonbérletben a helyben lakó, állattartást vállaló gazdákhoz fog kerülni. Ez a plusz 200 ezer hektáros növekmény tette indokolttá, hogy az eddigi miniszteri biztosi feladatokat államtitkári teendőkké erősítsük, és az új államtitkárság koordinálja az új birtokhasznosítási pályázati rendszer működését.

 Eddig milyen feladatokat látott el a Vidékfejlesztési Minisztériumban?  

–Dr. Fazekas Sándor miniszter kabinetfőnöke voltam. Amióta itt dolgozom, aktívan vettem részt a tárcánál folyó munkákban, így a földhaszonbérleti pályázati program és a Földet a gazdáknak program elemei sem jelentenek újdonságot számomra. Ezek végrehajtásában eddig is részt vettem.

 Mire lapunk megjelenik, június 10-én zárószavazás tartanak földtörvényről, és bizonyára annak ellenzői is megtartják tüntetésüket. Ön szerint bizonyos körök érdekét sérti a földtörvény?

 –Nem teljesen az én szakterületem a földtörvény, én kifejezetten a Földet a gazdáknak programért felelek. De természetesen ezekben a munkánkban is részt vettem. Azt gondolom, hogy a legújabb kori Magyarország életében ilyen léptékű és mértékű változás, ami a föld jogi szabályozását érinti, nem volt. A létező legerősebb földvédő szabályokat építettük be az új földtörvénybe, ami bizonyára érdekeket sért. Legfőbb prioritás a magyar termőföld védelme, a helyben lakó magyar gazdáknak akartuk jó pozíciót biztosítani. A termőföld kikerül a biznisz-, a spekuláció világából. Ez sokaknak nem tetszik, de csak így tudjuk megóvni a bel-és külföldi spekulánsoktól az egyik legfőbb kincsünket. Elérjük, hogy a termőföld a vidéken élő gazdák megélhetését segítse elő, és Magyarország élelmiszerbiztonságát jelentse.

 Földet a gazdáknak! elnevezésű program elsősorban kis és közepes családi gazdaság földhöz jutását segíti. Mi számít közepes-, illetve nagybirtoknak? A megművelt területet, az éves árbevételt, a termelési értéket, vagy más paramétereket is figyelembe vesznek?

 –A legfontosabb az agrárközéposztály, a családi gazdaságok megerősítése. Ebből a szempontból a földhaszonbérleti programmal kapcsolatban kevésbé érdekes a pontos paraméterek meghatározása. Hiszen teljesen más a képlet a bevétel szempontjából, ha valaki szántóföldi termeléssel, gyümölcstermeléssel, vagy zöldségtermeléssel foglalkozik. Amennyiben egy családi vállalkozás éppen kukoricatermeléssel akar foglakozni, akkor más méretű termőterületre van szüksége, mint mikor zöldségtermeléssel. Tehát a program szempontjából nem az a legfontosabb kérdés, hogy mit tekintünk közepes birtoknak, hanem hogy míg 2010 előtt a hozzávetőlegesen 600 ezer hektáros állami termőföldet 600-an bérelték, addig 2014-re fele ekkora területen tízezer fölötti magyar gazda fog lehetőséghez jutni. Így átlagban húszszor annyian jutnak lehetőséghez, mint korábban. Fontos, hogy a 200 ezer hektárt minél kisebb birtoktestekben hirdessük meg, hogy sokan nyerhessenek. Ilyen program, még nem volt Magyarországon.

 Megvizsgálják-e azt, hogy ezek a gazdák a földet hasznosan tudják-e megművelni, vagy rajta állatokat tenyészteni?

 –Az állattenyésztés nem csak vizsgálati, hanem pályázati kérdés. Tehát aki részt kíván venni a Földet a gazdáknak programban, annak állattartást kell vállalnia. Azt pedig folyamatosan vizsgáljuk, hogy a pályázatban megfogalmazásra került összes kötelező és önként vállalt feladatot teljesítette –e a pályázó. A pályázatokat kiíró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet végzi az ellenőrzést.

 Több kritikus felveti, hogy a kis-és közepes gazdaságok nem hoznak annyi hasznot az államháztartásnak, mint amennyivel őt támogatják. Erről mi a véleménye?

 –Vannak ilyen felvetések is, míg mások szerint nagyon sok hozzáadott értéket biztosítanak a kis-és közepes gazdaságok. A magyarországi történelmi hagyományokat, földrajzi adottságokat figyelembe véve a közepes családi gazdaságra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ez nem csak napjainkban, hanem hosszú távon is stabil, biztos és kiszámítható működést eredményez. A családi gazdaságok sok munkahelyet, s emellett fedezik az ország élelmiszerellátási szükségletét. Ezért is mondja azt a kormány, hogy azt a korábbi évtizedekben kialakult birtokhelyzetet, amiben a nagyüzemeké a termőföld 50%-, azt most 20%-ra kívánjuk csökkenteni. Másként megfogalmazva, 80%-ra kívánjuk növelni a kis-és közepes családi gazdaságok arányát. Ilyenre sem volt még példa. De természetesen nem célunk a nagygazdaságok totális kiszorítása, meg kell találni a helyes arányokat, azt, hogy mi a legjobb az országnak.

 Azok kapnak földet, akik mezőgazdaságból élnek? Több megyei internetes médiumban azt nyilatkozzák: nehogy ügye szerencselovagok kapjanak földet…

 –Miután benne van a pályázati kiírásban, hogy az illető 20 kilométeres körzetből tud csak pályázni az adott földterületre, így a szerencselovagok jelentős része távol marad. Az viszont nincs benne a szabályban, hogy csak olyanok pályázhatnak, akik eddig is állattartással, vagy földműveléssel foglalkoztak. Többlet pontot jelent, ha valakinek van ilyen tapasztalata, de a kormány célja, hogy az eddig mezőgazdaságból élőkön kívül olyanok is lehetőséghez jussanak, akik eddig termőföld híján az élet más területein próbáltak szerencsét. Miért lenne baj, ha olyanok kezdenek agrárvállalkozásba, akik eddig nem tették? Nemzetstratégiai cél az agrárium fejlesztése, a vidék fenntartása, fennmaradása. Ezért is van szükség új szereplőkre, olyanokra, akik visszaköltöznek vidékre és földműveléssel akarnak foglalkozni.

Ez a program továbbra is sikeres marad, és egyre több föld kerül a gazdákhoz haszonbérletbe. Azon fogok dolgozni, hogy mindenkinek egyértelmű legyen: a Földet a Gazdáknak programot ért támadások klasszikus politikai támadások pusztán.

 

Medveczky Attila