vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.28. 

A botrány

Mi állhat az Edward Snowden-ügy mögött?

Edward Snowden a National Security Agency (NSA) az amerikai hírszerzés külsős munkatársaként, mint korábbi CIA-alkalmazott meglehetősen magas szintű hozzáféréssel rendelkezett a PRISM programhoz. A PRISM program az amerikai titkosszolgálat által létrehozott rendszer, mely alkalmas az interneten keresztül történő kommunikáció megfigyelésére és tárolására, továbbá a felhasználók azonosítására.

Snowden nem állított mást, mint hogy az NSA kormányzati felhatalmazás alapján, folyamatosan gyűjt adatot lényegében mindenkiről és nem csak külföldön, hanem elsősorban az Egyesült Államokon belül. A misztikus titkosszolgálati adatgyűjtés kifejezés valójában azt takarja, hogy az NSA gigantikus számítógépei a világ teljes internethálózatát megfigyelik, az internetet használókat azonosítják és eltárolják, hogy milyen oldalakat nézegetnek, milyen e-maileket és kiknek küldenek, illetve fogadnak, továbbá a közösségi oldalakat is folyamatosan figyelik. Képesek megszerezni a jelszavakat, ráadásul lehallgatják az IP alapú telefonokat és video-chateket.

Miután a lehallgatásokat igazoló dokumentumok eljutottak két újsághoz is, a botrány napok alatt hatalmasra duzzadt. Snowden Hongkongba menekült és felfedte kilétét.

2006-ban többrészes cikksorozatban mutattam be az NSA tevékenységét. Amit most Snowden állít, azt már akkor is lehetett tudni, sőt ennél lényegesen többet is. Az NSA valóban megfigyel mindent és mindenkit. Pontosan lehet tudni, hogy nemcsak az internet alapú kommunikációt, de a hagyományos telefonbeszélgetéseket is lehallgatják, sőt a világ minden országában vannak megbízottjaik, akik képesek lényegében bármilyen beszélgetést lehallgatni és bármilyen számítástechnikai rendszerbe behatolni.

 

Csorja Gergely