vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.13. 

Tusványosról posványosan – qui prodest

Közvéleménykutatást tartottam telefonon a tusnádfürdői Orbán beszédről. Objektív tájékozódásra vágytam, ezért a közeli ismerősök, konkrétan a barátok, családtagok véleményén kívül, az is érdekelt, más hogy vélekedik.

Azon melegében, felhívtam húsz nem közeli, csupán az ún. futó ismeretségi körömbe tartozó magyar állampolgárt, látta-e Tusnádfürdőről a közvetítést, mit szól hozzá?

Hárman elragadtatásukról biztosítottak, éppen a miniszterelnököt tapsviharral jutalmazók között ültek, ők a helyszínen hallgatták végig. Heten később nézik meg felvételről, mondták, mert éppen úton vannak. A 83 éves mérnök, 66 éves tornatanár, vendéglős vállalkozó, 59 éves statisztikus, üzlettulajdonos, 52 éves faesztergályos, 45 éves nyelvész, 35 éves zeneművész, 31 éves általános orvos, 40 éves virágkötő, 38 éves hegedűművész, 23 éves lovasoktató véleményét adom közre. Az átlagéletkor valamivel 45 év feletti, a válaszolók 30%-a nő.

A férfiak mind, kivétel nélkül pozitív jelzővel illették a beszédet, abban is azonos volt a véleményük, hogy egyetlen Orbánhoz hasonló kvalitású politikusa sincs az ellenzéknek. A hegedűművésznő ismerősöm becsületesen bevallotta, politikailag nem értékelhető az ő véleménye, mivel erősen kedveli a miniszterelnököt, számára mindegy mit mond, azonosul vele. A másik három hölgy is érzelmi alapon ítélkezett, biztosak benne, hogy a magyar ügy képviselete a világban addig tart, míg Orbán a miniszterelnök. Megnyugvással vegyes jóérzés töltött el, mert nem a politikusoktól megszokott hasbeszélés volt műsoron, hanem felelősségteljes számvetésként nyugtázhattam, amit hallottam.

Ezért is bosszantott fel a HírTv-ben hétfőn, a Lapzárta rózsaszín inges fiatalember vendége, amint kissé nyegle modorában előadta, hogy hát szo-szo, a miniszterelnöki beszéd egy közönséges kampánybeszéd volt, nem volt benne semmi érdekes. Ismerem ezt a típust, aki mindent tud, sőt mindent jobban tud, ember legyen a talpán, aki őt meglepi bármivel is. Nem is miatta választom a HírTv-t. Mert ha mondjuk kígyósziszegést akarnék hallani, átkapcsolnék az ATV-re. Azután amikor, gondolom az objektivitás jegyében, áttértek még annak kimerítő taglalására, hogy paradicsommal dobálták meg Tusnádfürdőn Orbán Viktort, telefont ragadtam, de reménytelenül hosszú csengetés után sem vette fel senki.

(Pedig csak azt akartam elmondani, hogy a román tévé ellenséges, ráadásul hazug propagandaanyagával, érdekesnek találom a kormánybarátnak elkönyvelt médium azonosulását. Mint ahogy az is furcsa számomra, vagy legalábbis talányos szerkesztői megoldásnak tartom, amikor a Borsod megyei és egyéb szoci jelöltekkel beszélgetnek el sorozatban, rendkívül kedélyesen arról, hogy a fideszes rablóbandát, ők a makulátlanok, hogyan fogják földbe döngölni. Vajjon az a képviselőjelölt aki a Fidesz színeiben elindul, és majd a kampány finisében az arcába vágják az. ún. „fideszközeli” médiumokban válasz nélkül hagyott rágalmakat, nem lesz-e nehéz helyzetben?)

Ami a paradicsomos megdobálás velejéig hazug kitalációjának tálalását illeti, hát hogyismondjam. Tény, hogy ismert volt egy szemtanú beszámolója az esetről: egy részeg 16 éves ott kódorgó kölök dobott 1 szem koktélparadicsomot a színpad felé. Orbán Viktor, és a körülötte lévők észre sem vették. A hazug propagandát kiagyalók, nőt is adtak a dobó mellé, bevett titkosszolgálati szokás szerint, és gondoskodtak róla, hogy a felbérelt piás párból mindjárt áldozat is legyen, hiszen a román csendőrök megbírságolták őket. Megbízóik, már mint hőstettről számoltak be a Realitatea TV-ben. Noha az RTV jelen sem volt az eseményen, de azért az ún. Breaking News-ban terjesztette a „nagy horderejű ügyet”, aminek alapján elindult a sajtókampány.

Eltöprengek az ilyen vagy ehhez hasonló esetek láttán, vajon a valódi történés megvilágítása nem bizonyul elég érdekesnek, egyébiránt mi végre vannak a derékig beásott, amúgy nem tipikusan tv-szerű beszélgetős műsorok, ha nem az álhírek leleplezésére, a háttérben meghúzódó szándékok feltárására? Némely újságíró és meghívott politológus és egyéb szakértő az ún. beszélgetős műsorokban, ha lehet, a kormány intézkedéseit ne trükközésnek minősítse, ne azt üzenje nekem, hogy há há há, egyik kutya, másik eb: (ne az motiválja, hogy egy választáson veszíteni is lehet, és akkor mi lesz ővele, aki mindig jókor jó helyen akar lenni), ne okoskodjon fizetett házi ellenségként a tv- és rádióstúdiókban, mert az elbizonytalanít. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy a visszásságokat el kellene tűrni. De, ha az újságíró észlel ilyet, járjon utána, kérdezze az illetékest, az elkövetőt, ne politológusok meg mindenfajta szakértők összevissza beszéléséből maradjon tüske az emberben. Talán észrevették már, hogy a magyar ember a választott vezetőjére szeret felnézni. Példaképnek is tekinti. Tisztelni és szeretni akarja. Éppen ezért vetik be Ron Werberék az Orbán elleni lejárató kampányukat. Éppen ezért nem kímélik a családját, gyermekeit, szüleit. Mert tudják, mi nem gondoljuk a megszeretett emberről, hogy akárkivel csereszabatos. Nem. Mi azt akarjuk, hogy különbnek lássuk. Mert különb is.

 

czyla