vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.13. 

Szobrot kapott a tizenötszörös világbajnok és az Egri csillagok írója

A Nemzeti Kulturális Alap művészeti pályázatot hirdetett az önkormányzatok számára a települések kulturális jelenének erősítése céljából

Augusztus 2-án avatták fel Kligl Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész Kolonics Györgyöt ábrázoló bronzszobrát Sukorón, a Dr. Springer Ferenc Evezőspálya céltornyánál. Augusztus 3-án pedig Gárdonyban Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára készült Kligl-szobrot avattak föl az író szülőházánál.

 Előfordult már a pályafutása során, hogy egymás után avatták fel szobrait, úgy, hogy a két helyszín nincs is messzi egymástól?

 –Ilyenre eddig még nem volt példa, s most úgy néz ki, hogy Fejér megye „felfigyelt rám”, mert nemsokára Móron Szent István király -szobromat avatják fel. Az uralkodót félalakos formában mintáztam meg; államalapító királyunkat koronával a fején, a kezében jogarral és országalmával ábrázolom.

 Mind a Kolonics-, mind a Gárdonyi-szobrot eredetileg a Velencei-tó partjára szánták?

 –A Kolonics-szobrot nem Sukoróra terveztem, mert korábban felvetődött az ötlet, hogy a szegedi Maty-éri evezősközpontban állítanák azt föl. Végül a Velencei-tavi Vízisport Szövetség kért fel, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, tizenötszörös világ bajnok kenus emlékére szobrot készítsek, aminek nagyon megörültem. Egy köztéri szobor esetén nem okoz semmilyen gondot, hogy az alkotás nem a szegedi, hanem a sukorói evezős pálya mellett található. Hosszú éveket töltött Kolonics a velencei - tavi pályán, így a helyszín illő a szoborhoz. Érdekes a sors, mert amikor Kolonics megnyerte a 2006-os szegedi világbajnokságot, a riporter azt mondta örömében: szobrot kéne állítani Kolonics Györgynek. Sajnos erre most egy nagyon tragikus eset adott alkalmat. A Gárdonyi-szobor megrendelője pedig Gárdony település önkormányzata volt. Itt kell kihangsúlyozni, hogy idén is a Nemzeti Kulturális Alap művészeti pályázatot hirdetett az önkormányzatok számára a települések kulturális jelenének erősítése céljából. A pályázat célja olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák létrehozása volt, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik.

 A szobrok tervezése előtt szükséges-e tanulmányozni az ábrázolt személyek munkásságát, világra szóló eredményeit, s a róluk készült fényképeket?

 –Természetesen. A Kolonics-szobor szomorú aktualitását az adta, hogy a sportolót öt évvel ezelőtt, edzés közben, az olimpia felkészülés idején érte a halál. Ez akkor, mint sportszerető embert, nagyon lesújtott. Ugyanolyan szívszorító érzés kerített akkor hatalmába, mint amikor Fehér Miklós a Benfica bajnoki mérkőzésén holtan esett össze. Fehér Miklósról is készítettem egy portrészobrot, az alkotást a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központ aulájában, Fehér Miklós egykori iskolájában helyezték el.

 A Kolonics-szobor mellkasán mintha lobogót fújna a szél. Ezzel mit szeretett volna kifejezni?

 –Egy kenus sportolót nem egyszerű megmintázni, mert teste szinte összenő a kenuval. Azért, hogy az egész alkotásnak meglegyen a lendülete, kissé átlós, fölfelé égbetörő a kenu iránya. A testén lévő drapéria – ami lehet nemzeti színű zászló, vagy fekete gyászlobogó – pedig már a transzcendens irányába viheti el a néző gondolatait, azzal, hogy az angyalszárnyakra is utal. Az egész kompozíciót mindez artisztikusabbá teszi, mert a lényeg, hogy a szobrászat eszközeivel, amit csak tudok, elmondjak és kifejezzek.

 Jól tudom, hogy volt már egy Gárdony-szoborterve?

 –Igen, korábban azt szerettem volna, ha az egri várban állna egy olyan színpadias Gárdonyi-emlékmű, melyen az író ül pipával a kezében, s mellette legismertebb regényének főhősei állnak. Ez a terv megtalálható honlapomon is. Sajnos akkoriban az egri önkormányzatot ez a terv nem érdekelte.

 Gárdonyi Géza esetünkben egy karszékben ül, s mellette egy kisebb lóca…

 –Gárdonyi szülei szegény, tisztességes emberek voltak, és erre is utal az alak melletti –nem lóca, hanem – kis, egyszerű szék, ami most azt a célt szolgálja, hogy odaülhessen valaki az író mellé, s ha jól figyel, talán meg is hallhatja annak gondolatait. Gárdonyi Gézáról is sok fényképet tanulmányoztam, és művei kedvenc olvasmányaim közé tartoznak.

 Még a nyáron több szobra kertül felavatásra. Legyen kedves ezekről beszélni.

 –Beszélgetésünk elején említettem, hogy eddig még nem volt rá példa, hogy szobraimat egymást követő napokon avassák föl. Augusztus 20-án viszont olyan helyzet állt elő, hogy két szobromat is felavatják: Móron, a Szent Istvánt, míg Jászapátiban az István királyt és Gizellát ábrázolót. A szolnoki Tisza-partra pedig egész alakos horgászfigurát mintáztam. Ezek a magyar vonatkozású szobrok. Német barátaim felkérésre – eddig több munkám került ki Németországba –George Clooney-t formáztam meg bronzból. Az, hogy mikor lesz ennek a szobornak az átadása, még nem tudom, de bizonyára az avatáson személyesen is találkozom az Oscar-díjas színésszel.

 

Medveczky Attila