vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.14. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 33. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: A budapesti banda (2.oldal)

A folyamatot ’87-ben már azok tartották a kezükben, akik a legszorosabb kapcsolatban álltak a pénzosztó és kamatszedő körökkel, a Világbankkal és az IMF-fel. Akik nemcsak kijártak ezekbe az intézményekbe, hanem ezek bizonyos testületeibe be is választották őket, akik tehát a legfontosabb nemzetközi célok megismeréséhez is hozzájutottak. Ilyenből nem kell sok. Egy Aczél és egy Fekete. Az MSZP-SZDSZ – (Horn-Kuncze-Békesi-Bokros-Medgyessy-Suchmann-Vastagh-Fodor Gábor-Magyar Bálint) – kormány 1994-es felállása a nagy megnyugvás korszakát hozta el a budapesti bandának. Akaratukat ugyan az Antall- és Boross-kormányra is rá tudták erőszakolni, a paktum révén minden lényeges hatalmi pozíciójukat megtarthatták, a nagy privatizációs kaszálást ez alatt az időszak alatt kezdhették el, biztonságérzetük mégsem volt teljes. Az MDF-kormányt a választók mégiscsak rendszerváltással, igazságtétellel bízták meg, s hiába, hogy Antall József mindjárt az elején eloszlatta a rendszerváltás és az öntörvényű szabad magyar élet iránti vágyakat, a kormány mögött mindig ott maradt a nép szemrehányása, keserűsége, és egészen nem lehetett kizárni azt a lehetőséget, hogy a kormányban felülkerekedik a lelkiismeret, és megvalósít valamit abból, amire felkenték.

 Kaposvár: szociális városrehabilitáció a helybeliek munkájával

Lakótelepek helyett lakóközösségeket építünk, s ezzel munkahelyeket is teremtünk (4.oldal)

Az ott élô kaposváriak közremûködésével újul meg a somogyi megyeszékhely két városrésze is a közeljövôben: a szociális városrehabilitáció keretében csaknem kétmilliárd forintot fordít az önkormányzat a szentjakabi és a belváros közelében lévô lakótelepi városrész lakásainak, közterületeinek megújítására, közösségi életének fellendítésére. A fejlesztésekrôl Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérdeztük.

 Több száz milliós új fejlesztések Zalaegerszegen (4.oldal)

A városi tulajdonú pénzügyi szolgáltató kedvezôbb hitelt nyújt a helyi vállalkozásoknak. Egyebek mellett a városrehabilitációs program kiegészítéseként több mint 800 millió forintos fejlesztésrôl, és a Zalaco Sütôipari Zrt. új telephelyéül szolgáló ingatlan kedvezményes eladásáról is döntött legutóbbi, rendkívüli ülésén Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviselôtestülete. Gyutai Csaba, a város polgármestere: Zalaegerszeg történelmi belvárosával a kommunizmus éveiben nem törôdtek, és ez a hajdan hangulatos terület egyre csúnyább lett. Ezért döntöttünk a piactér és a belváros szisztematikus újjáépítése mellett. Ennek érdekében a piactér teljesen megújult, új burkolatot is kapott. Szökôkút épült díszkivilágítással, sôt szabadtéri kulturális teret is létrehoztunk. A tér egyik sarkában szép társasházat építettünk, olyat, aminek az aljában üzlethelyiségek üzemelnek, a elsô szinteken pedig lakás célú helyiségek vannak. Ez volt a beruházás elsô üteme.

 Nemzeti stratégia a szellemi tulajdon védelmére

Célunk: minél több tudományos, technológiai és kulturális eredmény, jöjjön létre Magyarországon (5.oldal)

Dr. Ficsor Mihály, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökhelyettese: Remélhetôleg a kidolgozott stratégia közvetve pozitívan befolyásolja a magyar tudomány jövôjét. A Jedlik-terv arra keres választ, hogy az iparjogvédelem – így a szabadalmak, a védjegyek – és a szerzôi jog eszközeivel miként lehet elérni a nemzetgazdaság felemelkedését, a versenyképesség javítását, illetve a szerzôi jog területén a kreatív iparágak és a kultúra fellendítését. Természetesen mindez a tudomány területén is érezteti majd a hatását, hiszen a tudományos mûvek szerzôi jogi védelem alá tartoznak, és a tudományos alapkutatás elvezethet olyan találmányokhoz, kutatási és fejlesztési eredményekhez, amelyeknek a jogi védelmét a szellemi tulajdon biztosíthatja.

 A kormány álláshelyeket teremt a hátrányos helyzetû beregi régióban is

A fejlesztésekkel el lehet érni, hogy a fiatalok ne hagyják el a települést, helyben kapjanak munkát (7.oldal)

Filep Sándor (Fidesz-KDNP), Vásárosnamény polgármestere: Képviselôink odafigyelnek térségünkre. Egy évvel a választások elôtt is objektívnek kell maradni. Azt nem tagadom, hogy mi sosem hibáztunk, viszont ezek a hibák eltörpülnek a jó dolgok és döntések meghozatala mellett. Annak is örülök, hogy a döntéshozók látják: a Dunántúl és a fôváros fejlesztési szempontból már optimális helyzetben van, s azon dolgoznak, hogy a keleti végeken élôk se érezzék magukat másodrendûnek.

 Több százezer épület energiahatékonysági felújítását tervezzük

Az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve Magyarország kiemelkedôen jól teljesít

az európai nemzetek között (9.oldal)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium napenergiát hasznosító rendszerek, bentlakásos közintézmények kezelésében lévô épületekben történô telepítése céljából augusztus 5-étôl pályázatot hirdetett. A támogatás akár teljes egészében is fedezheti az elismerhetô bekerülési költséget. A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, finanszírozása a kvótabevételek terhére történik. Szerkesztôségünk vendége Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelôs helyettes államtitkár

 Lélek és hit nélkül nincs igazi mûvészet

A restaurálás során alázattal kell igazodni a mester eredeti koncepciójához, szándékához (10.oldal)

Mészöly Zsófia festô-restaurátor mûvész: Mészöly Géza családjából származom; a híres festômûvész unokatestvére volt a dédapám. Mészöly Géza tájképfestô volt, akinek munkássága fôleg a Balatonhoz köthetô. Elôszeretettel festette a tájat, az ott élô embereket, halászkunyhókat. Képeit nagy gonddal és aprólékos kidolgozással alkotta. Mûvészete nagy hatással volt a késôbbi tájfestôkre. Az is érdekes, hogy édesanyám ága erdélyi gyökerû, míg édesapámé felvidéki. Probstner Zsófia, Szinyei Merse Pál „Liliaruhás nôje” és felesége pedig dédanyám testvére.

 A magyarság nagyjai emlékének ápolásáért

El szeretnénk érni, hogy minél több diákot vigyenek el a nemzeti emlékhelyekre, s a helyszínen interaktív történelemórákat tartsanak (12.oldal)

Radnainé Dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete elnöke: El szeretném érni, hogy a Fiumei úri sírkertbôl egy párizsi Pére-Lachaise-szintû temetôt hozzunk létre. Ha valaki Párizs nevezetességeit akarja megnézni, természetes, hogy elmegy a Pére-Lachaise temetôbe, míg a Budapestre érkezô turisták csak ritkán látogatják meg a történelmi emlékekkel bôvelkedô Fiumei úti Sírkertet.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő! info@magyarforum.hu; +36-30-7545-017

Látogasson el a www.fuggetlenseg.hu és a www.eredetimiep.hu oldalakra.