vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.17. 

Az NFÜ felülvizsgálja a kedvezményezettek tulajdonosi hátterét

A kormány nevében Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára arra utasította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) dolgozóit, hogy a 2007 január elsejétől kötött összes támogatási szerződést vizsgálják meg - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára Budapesten, rendkívüli sajtótájékoztatón.

 Bejelentette azt is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek 2013. szeptember 1-jén új eljárási rendet kell bevezetnie, amely szigorúbb nyilatkozati kötelezettséget ró a pályázatot benyújtó potenciális kedvezményezettekre.

 A helyettes államtitkár hangsúlyozta: világos képet kell kapni arról, hogy 2007. január elseje óta kötött szerződések kedvezményezettjei milyen tulajdonosi háttérrel rendelkeznek. Elmondása szerint a 2007. január elseje óta kötött támogatási szerződések felülvizsgálata több tízezer szerződés áttekintését jelenti. A 2007-2013-as fejlesztési ciklus lezárása csak akkor fejezhető be hatékonyan, amennyiben ezt elvégzik - tette hozzá.

 Csepreghy Nándor emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény szerint csak átlátható tulajdonosi szerkezetű cég számára lehet bármilyen állami támogatást adni. Visszamenőleges hatállyal a 2011 előtt megkötött szerződéseket nem lehet szankcionálni, de az állampolgároknak joguk van tudni, hogy a forrásokat kik és milyen célokra kapták - fogalmazott a helyettes államtitkár, aki szerint Magyarország az Európai Unió tagországai közül a legszigorúbb intézkedést vezette be, hogy garantálja, az országban off-shore vagy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cég ne jusson közpénzhez.

 Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár megismételte, a 13 felfüggesztett operatív programnál többnyire az a gond, hogy a közbeszerzésen előírták a mérnöki munkánál a kötelezető kamarai tagságot és a magyar nyelv tárgyalási szintű ismeretét. 2013. február elsejétől ezt már nem követelik meg - jelezte.

 Elmondta: a bizottság szankcionálni akar, vita van a mértékről. Szeptember 9-én Lázár János találkozik Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztossal, ekkor a vita végére pontot tehetnek. A felfüggesztés miatt 500-600 milliárd forint forrást veszíthet el Magyarország. Úgy vélte, a jövőre nézve megoldást jelenthet, hogy a minisztériumok és háttérintézményeik felelnek a költségvetésükkel is a forrásfelhasználásért.

 A helyettes államtitkár ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, hogy az idén várhatóan 500-600 milliárd forint új forrás lesz, amelynek felhasználásával kapcsolatban augusztus 31. előtt döntés születik. Várhatóan egy részére pályázatot írnak ki szeptemberben, illetve a tartaléklistán lévő projektek kaphatnak forrást.

 

(MTI)