vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.18. 

Munteanu: Erdély az más, ők román állampolgárok Romániában!

Moldova és Románia egyesülését valós tervként fogalmazzák meg egyes Moldáv politikusok, bár a többségi hatalom nem támogatja a moldovai köztársaság EU-s csatlakozásával megvalósíthatónak látják. Erről a témáról is szó esett arról a marosfői nyári szabadegyetemen, amelyet a román diaszpóra ügyének szenteltek. Ugyanitt mondta a román államfő, hogy Romániában semmilyen autonóm terület nem fog létrejönni.

 A Moldva köztársaságból érkezett politikusok a „Nagy Román" egyesülési projektről beszéltek. Valeriu Zaharneanu liberális párti, moldvai parlamenti képviselő azt mondta, „tartoznak ezzel elődeiknek, akik 1918-ban megvalósították Nagy Romániát."

 „Kérjétek és megadatik", ismételte meg a román államelnök korábban is hangoztatott álláspontját, majd kifejtette, hogy „Romániában egyetlen párt sincs, amely nem akarná az egyesülést. A baj Moldva köztársaságban van, ahol a kormányzó kommunisták és a pártok többsége nem az európai, hanem az Eurázsiai integráció híve."

 Válaszként a moldvai politikus arra kérte a román állampolgárokat, hogy „vegyék fel a moldvai állampolgárságot és szavazataival segítsék az európai és egyesüléspárti politikusokat".

 A moldvai civil társadalom képviselője, Pavel Munteanu, a Civil Platform elnöke kifejtette, hogy a Moldvai társadalom szeretné az egyesülést. Igazságtalannak tartják, hogy Beszarábia nem Románia része. Beszarábia ugyanis jó száz évig orosz fennhatóság alatt állt, de azelőtt mindig a moldvai fejedelemség része volt, magyarázta Palvel Munteanu, aki ugyanakkor elítélte a magyar revizionista törekvéseket: „Erdély az más. Az román föld. Az ott élő magyarok tartsák tiszteletben ezt a státust. Ők román állampolgárok Romániában, magyar kisebbség."

 Borbély László RMDSZ-es politikai alelnök kifejtette álláspontját a kérdésben: „Én azt hiszem, hogy az egyik legfontosabb alapelv, amit úgy érzem eddig mindenki nagyjából tiszteletben tartott, vagy legalábbis ez kéne legyen minden nemzeti közösség akár kisebbségben legyen, akár többségben fogalmazza meg azt ami neki a legjobb. Tehát bízzák ránk, romániai magyarokra, hogy mit akarunk. Mi tudjuk, hogy mit akarunk, ezt megfogalmaztuk és ezen az úton járunk. Nem hiszem, hogy szerencsés dolog ilyen-olyan párhuzamokat vonni Moldovát illetően, ahol román többség van. Úgy tudom, hogy ott a 90-es évek elején volt egy referendum, ezt ők kell eldöntsék, hogy mit akarnak, nem más kell eldöntse, hogy mit akar a Moldáv közösség."

 

(Forrás: erdely.ma)