vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.18. 

Külföldi sajtó Magyarországról - német lapok

Berliner Zeitung című német baloldali lap Karas Monika médiahatósági elnöki jelöléséről közölt beszámolót, a Wirtschaftswoche című gazdasági hetilap pedig a kormány és az EU, illetve az IMF viszonyáról közölt elemzést.

A Berliner Zeitung Orbán kinevez egy legfelső cenzort címmel közölt online kiadásában beszámolót, amelyben a szerző, Frank Herold kiemelte: a médiahatóság elnöki tisztsége "központi fontosságú Orbán Viktor kormányfő autoriter politikafelfogásában".

A szerző szerint Karas Monika 9 évig "teljhatalommal rendelkezik a magyar médiavilágban", és "parlamenti vagy független bírói ellenőrzés nélkül alkothat szabályokat", ezt a tevékenységet azonban "nem kell feltétlenül gyakorolnia, hiszen a korlátozó jellegű és nemzetközileg gyakran bírált Orbán-féle médiatörvény" révén már készen áll a szabályrendszer. Megjegyezte: a baloldali sajtó "szinte fatalisztikusan" vette tudomásul Orbán döntését, a Népszabadság például csak annyit írt, hogy a jelölt tökéletes katona, megbízható és lojális. Tovább nem mentek, hiszen tudják, hogy "életveszélyes lehet összeakaszkodni Karassal".

A Wirtschaftswoche az online kiadásában Magyarország veszekszik a finanszírozóival címmel közölt elemzést, amelyben a szerző, Tim Rahmann kiemelte: "először az Európai Unió, aztán a Nemzetközi Valutaalap - Orbán Viktor elriasztja a legfontosabb finanszírozóit, és egyre inkább elszigeteltségbe sodorja országát".

Az IMF budapesti irodájának bezárásával kapcsolatban a gazdasági lap megjegyezte: "Berlinben, Párizsban és Brüsszelben csóválják a fejüket a képviselők", és nem értik, miért "dühöng" Orbán Viktor.

A kormány és az EU viszonyával kapcsolatban hozzátette: a kormány "elképesztő rugalmasságot" mutat, hiszen a tevékenységét érő bírálatok ellenére "örömmel fogadja" az uniós támogatásokat, ami nem meglepő, mert Magyarország uniós összevetésben rendkívül erősen függ a közösség támogatásától, és az uniós pénzek nélkül "szinte semmit sem lehet megvalósítani".

Úgy vélte: a kormánynak a saját hatalma bebetonozását célzó törekvései "eléggé sikeresnek tűnnek". Ennek az az oka, hogy "az ellenzék megosztott, a médiumokat a kormány szolgálatába állították, a polgárokat pedig hamis adatokkal vakítják" - írta a Wirtschaftswoche szerzője. Hozzátette: az EU "csapdába került", hiszen a támogatások leállítása a magyar gazdaság összeomlásával fenyeget, ha viszont tétlenül szemléli a fejleményeket, "gyengül a hitelessége".

 

MTI nyomán Szerk.