vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.18. 

A Fidesz kiáll a megváltozott munkaképességűek mellett

A Fidesz nem úgy gondolkodik a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban, mint akiknek segélyezésre vagy sajnálatra lenne szükségük, hanem ugyanolyan értékű emberekként tekint rájuk, mint a társadalom többi tagjára – jelentette ki Tapolczai Gergely fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

A 2011-es népszámlálási adatok alapján a hazánkban élő embereknek körülbelül 4,6 százaléka él valamilyen fogyatékossággal: közülük minden második ember mozgáskorlátozott, minden negyedik látássérült, minden ötödik hallássérült, vagy valamilyen beszédbeli fogyatékossággal bír, és minden hatodik értelmi fogyatékos - tájékoztatott Tapolczai Gergely.

A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a Gyurcsány-Bajnai-kormány szavakban erős volt, tettekben azonban kevésbé, számos megszorítás és a különböző pénzügyi ellátások befagyasztásának sora sújtotta a fogyatékkal élőket. Mint mondta, az előző kormány segély alapú támogatási rendszerben gondolkodott, holott a fogyatékosok érdekét a munka alapú rendszer szolgálja. A Fidesz ezen az úton indult el – jegyezte meg, hozzátéve, az elmúlt három évben a kormány foglalkoztatási programokkal, emelt összegű ellátással, valamint fejlesztésekkel igyekezett segíteni a megváltozott munkaképességű embereknek.

 Tapolczai Gergely kiemelte, hogy a munkaadókat is számos támogatással ösztönözték arra, hogy megváltozott munkaképességűeket alkalmazzanak. A rehabilitációs kártyának köszönhetően 19 ezer fő foglalkoztatását segítettük, a szociális foglalkoztatás területén plusz nyolcezer főt alkalmaztak, és pályázati úton 300 vállalkozásnál 30 ezer megváltozott munkaképességű személy dolgozott az idén –sorolta. Hozzáfűzte: tavaly már mintegy 70 ezer megváltozott munkaképességű személynek sikerült munkát biztosítani.

 A Fidesz nem úgy gondolkodik a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban, mint akiknek segélyezésre vagy sajnálatra lenne szükségük, hanem ugyanolyan értékű emberekként tekint rájuk, mint a társadalom többi tagjára – hangsúlyozta. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az Európai Parlamentben is dolgozik egy hallássérült fideszes európai parlamenti képviselő, és két fogyatékkal élő fideszes országgyűlési képviselő is van az Országgyűlésben.

 Szólt arról is, hogy 2008 óta most növekedett először a pénzügyi ellátások összege, véleménye szerint a baloldal a felvett IMF-hitelt a fogyatékkal élőkkel ugyanúgy kifizettette, mint a többi állampolgárral. A rehabilitációs ellátások összege idén először, a nyugdíjjal azonos mértékben, az inflációt meghaladó arányban, 5,2 százalékkal emelkedett. Emellett a fogyatékossági támogatás összege is nőtt, 2009 óta idén először.  

A politikus beszámolt a fogyatékos személyeket képviselő, segítő civil szervezetek támogatásáról is. Mint mondta, a fogyatékkal élő személyek és az őket képviselő szervezetek „felkerültek a térképre”. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az EMMI által kiírt pályázati lehetőségekre augusztusban még lehet jelentkezni.

 A közlekedés támogatása kapcsán kiemelte, hogy a gépkocsi-vásárlás támogatásának összegét is megnövelte a kormány: új autó esetén 300 ezer forintról 900 ezerre, használt jármű esetén pedig 600 ezerrel nőtt az igényelhető összeg. Fontos, hogy a támogatást nemcsak a mozgássérültek vehetik igénybe – fogalmazott.

 Szólt arról is, hogy 2012-től az Új Széchenyi Terv keretében több mint 44 milliárd forint támogatás jutott a fogyatékkal élők számára.

 Valamennyien megtapasztalhattuk, hogy a rokkantsági rendszerben sok a visszaélés, ezért megszigorították a felülvizsgálati rendszert – tájékoztatott a képviselő. Ezzel párhuzamosan a parkolási igazolványok kiadásának a rendje is szigorodott. Ugyanakkor megjegyezte, semmi nem igaz abból, hogy az ellátottak százezres nagyságrendből kerültek ki a rendszerből, a 2013-ban felülvizsgáltak 97 százaléka továbbra is részesül az ellátásban.

 Tapolczai Gergely a kitagolással összefüggésben elmondta, fontos szempont a Fidesz és a kormány számára, hogy a fogyatékkal élő személyek ne nagy létszámú, lélektelen intézményekben legyenek ellátva, hanem családiasabb, otthonosabb környezetben. Ez elősegíti a mentális és a fizikai állapot fejlődését is – jegyezte meg, hozzátéve: az Új Széchenyi Terv keretében 6 milliárdot fordítanak erre.

 A politikus rámutatott arra is, hogy egyre több közszolgáltatás válik hozzáférhetővé, példaként a kormányablakok akadálymentesítését emelte ki.

 

Szerk.