vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.18. 

Több mint kétezer határon túli választási regisztrációs kérelem érkezett

Augusztus 13-áig 2434 választási regisztrációs kérelem érkezett a Nemzeti Választási Irodához (NVI), a legtöbben romániai és szerbiai értesítési címet adtak meg a későbbi kapcsolattartásra a hivatalos választási oldal, a www.nvi.hu legfrissebb adatai szerint.

A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár e-mail cím vagy faxszám is.

A közzétett adatok szerint 1073-an romániai, 432-en szerbiai, 130-an németországi, 39-en svájci, 29-en egyesült államokbeli és 28-an magyarországi értesítési címet adtak meg. A címek között volt ausztráliai, belgiumi, francia, izraeli, nagy-britanniai, olasz, spanyol, svéd és szlovén is.

Azokba az országokba, ahol tiltják a kettős állampolgárságot (Szlovákia, Ukrajna és Ausztria) összesen 41-en adtak meg értesítési címet. Az NVI az érintettek védelme miatt közöl csak összesített adatokat.

A kérelmezők közül 526-an adtak meg e-mail címet.

A regisztrációt kérelmezők száma péntektől követhető a választási iroda hivatalos honlapján. Az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét - ahová a szavazási iratokat küldik majd - nem.

A regisztrációs kérelmeket november 1-jétől elektronikus úton - ügyfélkapun vagy a www.nvi.hu-n - is el lehet majd juttatni az NVI-nek.

A regisztrációhoz szükséges leveleket - 233 406-ot - már korábban kiküldték. Ebben a körben nincsenek benne azok, akik olyan országban élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot. Nekik nem küldtek levelet, őket egyéb módon, például a médiában tájékoztatják.

 

MTI