vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.18. 

Felavatták a Jézus Szíve kilátót a Székelyföldön

A családokat és általuk a nemzetet a Krisztus-hit erősítheti meg - hangsúlyozta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a székelyföldi 953 méteren fekvő Gordon-tetőn, ahol szombaton felavatták a 22 méter magas Jézus Szíve kilátót.

"Magyarország, Székelyföld, Erdély jövője a családokban, a családok együtt tartásában leledzik. Ha nincs erős családi kötelék, akkor nemzetünk sokkal gyengébb lesz. A családokat a Krisztus-hit erősítheti meg" - mondta ünnepi beszédében az államtitkár.

Bevallotta, benne is keveredett a kétség és csodálat, amikor először szembesült a rozsdamentes acélból készült, kilátóként kialakított Jézus-szoborral - Zavaczky Walter alkotásával - a Farkaslakához tartozó domb tetején.

"Mikor azonban körbenézetem e csodálatos, teremtett tájon, ahol az emberek évszázadok óta őrzik székelységüket, magyarságukat és hitüket, úgy éreztem, mintha valóban Krisztus szívében lennék" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere a hely nagy szülöttét, Tamási Áront idézve azt mondta, e vidéken, a Nyikó völgyében, a Gordon-tetőn, valóra válnak az álmok. Rámutatott, egyszerű, civil emberek álmodták meg a domb tetejéről vigyázó Jézust is, és álmuk valóra vált: a táj fölé emelkedő szobrot már avatása előtt naponta turisták százai, ezrei keresték fel.

Kelet-Európa egyik legmagasabb Krisztus-szobrának avatóján Tamás József püspök mutatott be szentmisét.

A kilátó megépítésének ötlete 2003-ban, a bogárfalvi templom felavatásakor született meg az idén elhunyt Magyari Árpád, a Protemp Alapítvány volt elnökének, valamint Hajdó István akkori gyergyószentmiklósi főesperes-plébánosnak a kezdeményezésére. Az alapítvány képviselői remélik, hogy akárcsak Csíksomlyó, a Gordon-tető is zarándokhellyé válik.

A sokak által pléhkrisztusnak gúnyolt kilátó megépítése sok vitát váltott ki, ugyanis egyesek szerint ízléstelen és tájidegen az alkotás. Mások szerint viszont a nagyszabású mű méltó a hely szelleméhez, kiegészíti a tájat, és várhatóan turisták ezreit vonzza majd.

 

MTI