vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.18. 

Bosák Nándor püspök mondja a szentbeszédet a bazilikánál

Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök mondja a szentbeszédet az augusztus 20-ai Szent István-napi ünnepi szentmisén, Budapesten. A Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatják be a szentmisét - közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

 Tóth János Csaba elmondta: az eseményre meghívták mások mellett a közjogi méltóságokat, a kormány, valamint a diplomáciai testület tagjait, köztük Alberto Bottari de Castello apostoli nunciust, továbbá a parlamenti pártok reprezentánsait.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul, amely a Szent István tér-Zrínyi utca-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi tér-Zrínyi utca útvonalon haladva tér vissza a bazilika előtti térre. A körmenetben az ereklye előtt az Apostoli Szentszék által elismert szerzetes- és lovagrendek, az apostoli élet társaságai, valamint a plébániák zarándokcsoportjai vonulnak - tette hozzá.

Szent István király testét halála után az eredeti szarkofágból kiemelték, hogy a fehérvári bazilika padlója alá rejtsék, és ekkor jobb karját levágták. Ez ereklyeként a fehérvári káptalan kincstárába került, ennek őre, Merkur a Szent Jobbot eltulajdonította, és családi monostorában, Biharban helyezte el, ahonnan a 15. században Székesfehérvárra, majd Raguzába vitték.

Mária Terézia szerezte vissza az ereklyét 1771-ben. A Szent Jobbot ünnepélyesen Budára hozták, és 1777-ig az angolkisasszonyok rendjének gondjaira bízta a királynő. 1865-től 1944-ig az Esztergomi Főegyházmegye papsága őrizte a budavári királyi palota Zsigmond-kápolnájában. A második világháború végén külföldre vitték, majd egy amerikai katonai küldöttség közvetítésével került vissza Magyarországra. 1945-től a budapesti angolkisasszonyok templomában őrizték a Szent Jobbot.

A püspöki kar határozata alapján az ereklye 1971-ben a budapesti Szent István-bazilikába került, ahol a Szent Lipót-kápolnában őrizték. Az új és méltó őrzési hely ugyanott készült el 1987. augusztus 20-ára Lékai László bíboros végakaratának megfelelően, ő 1985-ben az őrzési helyet Szent Jobb-kápolnává nyilvánította.

A Szent Jobb végleges hazatérése után használt első ereklyetartóját (egy rokokó ezüst ereklyeházat) Mária Terézia készíttette. A jelenlegi ereklyetartó 1862-ben a magyar püspökök megrendelésére készült, a jobbot Scitovszky János bíboros hercegprímás helyezte el benne.

 

(MTI nyomán)