vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.20. 

Kihelyezett kormányülés Székesfehérváron

A kormány erkölcsileg, politikailag és anyagilag is támogatja a korábban privatizált székesfehérvári erőmű állami költségvetési forrásból történő visszavásárlását - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Szent István emlékév alkalmából Székesfehérváron tartott kormányülésen.

 A kormányfő a Fejér megyei városban tartott tanácskozáson Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester tájékoztatóját követően közölte: a kabinet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezetésével tárgyalásokat kezdeményez a településsel a felszámolás alatt álló erőmű visszavásárlási összegének megállapítására.

 Orbán Viktor a fűtőerőművel kapcsolatban megjegyezte: szélesebb kormányzati szándék, hogy a közfeladatokat köztulajdonú cégek végezzék. A korábban privatizált székesfehérvári cég, amely jelenleg felszámolás alatt áll, „régi seb a város testén”. A visszavásárlása indokolt, de „mereven eltanácsoljuk” az önkormányzatot attól a szándéktól, hogy ehhez újabb hiteleket vegyen fel – mondta.

 A miniszterelnök szólt arról is, hamarosan közbeszerzési döntés várható a Székesfehérvárt elkerülő út építésének folytatásáról. Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár a 8-as főút elkerülőjéről elmondta: tízmilliárd forintos nagyságrendű beruházás, amelynek közbeszerzési eljárása szerdán zárul. A teljes egészében uniós forrásból megvalósuló fejlesztés esetében az idei év végén, de legkésőbb jövő év elején átadhatják a munkaterületet. A kivitelezés másfél évet vesz igénybe – tette hozzá.

 Orbán Viktor szavaiból kiderült az is, hogy a Szent György kórház megkapja a korábban már megítélt 7,5 milliárd forintos fejlesztési támogatást és segítséget kap működési adósságának megszüntetésére. Balog Zoltán emberi-erőforrás miniszter hozzátette: az intézmény "komoly adósságokat görget maga előtt", amelyek az új kapacitáselosztások és az ezzel járó 4-5 százalékkal növekvő kapacitásfinanszírozás segítségével folyamatosan csökkenthetők lesznek.

 A kormány bizottságot állít fel annak meghatározására, "milyen nagy ívű vállalásokat" tehet az ország a székesfehérvári nemzeti emlékhelyen az Aranybulla elfogadásának nyolcszázadik (2022), illetve Szent István király halálának ezeréves évfordulójára (2038) - fejtette ki a miniszterelnök. Szerinte az új emlékhely fontosságát az adja, hogy a helyiek által továbbra is csak Romkertnek nevezett területen található Szent István sírja, majd több más későbbi magyar királyt is itt koronáztak meg és temettek el.

 A miniszterelnök emellett szólt arról is, hogy a város terveket készít egy új többfunkciós jégcsarnok megépítéséről, valamint a Sóstói Stadion fejlesztésének "lehető leggyorsabb kivitelezéséről".

 Cser-Palkovics András elmondta, hogy az él-, az utánpótlás- és a tömegsport számára van egy ideiglenes használatba vételi engedéllyel rendelkező jégcsarnoka a városnak. Ebben az osztrák ligában szereplő felnőtt csapat mellett több száz iskolás tanul korcsolyázni, valamint 700 gyerek jégkorongozni. A csarnok már nem fejleszthető tovább, ezért a városnak szüksége lenne egy többfunkciós, 5-6 ezer fő befogadására alkalmas létesítményre. A konkrét tervek az év végig elkészülhetnek – mondta.

 A város polgármestere a Sóstói Stadion fejlesztéséről szólva azt mondta, a még fel nem újított lelátórészek bontását érdemes lenne már a tervezési szakaszban elkezdeni, így számításaik szerint a közbeszerzési eljárásokat követően a jövő év közepén kezdődhetnek meg az építési munkálatok.

 A kormányülésen Orbán Viktor azt kérte, hogy január végéig szülessen döntés egy önálló műszaki felsőoktatási intézmény alapításáról, mert a városban jelentős aggodalom van amiatt, hogy elveszítik a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai karát. Balog Zoltán erre válaszolva közölte: jelenleg mintegy ezer fiatal tanul Székesfehérváron kihelyezett egyetemi vagy főiskolai képzés keretében. A gazdaság igényei alapján szükség van műszaki képzésre és nincs akadálya annak, hogy a geoinformatikai képzés egy önálló székesfehérvári főiskolán kapjon helyet – tette hozzá.

 

(MTI/kormany.hu)