vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.28. 

A választás tétje

Takarékossági okokra hivatkozva megszűnhetnek az önálló magyar tannyelvű iskolák

A Magyar Közösség Pártja (MKP) Nagyszombati Kerületi Tanácsa ez év február 4-én hozott döntést arról, hogy a Nagyszombati kerületben megyei elnökjelöltet indít. E döntés ételemében a járási konferenciák határozata alapján június 11-én a kerületi tanács a párt országos elnökét, Nagyszombat megye önkormányzati képviselőjét, Berényi Józsefet választotta megyei elnökjelöltnek.

 Miért döntött úgy, hogy megméretteti magát a megyei elnökválasztáson?

 –Február 4-én a megyei kerületi tanács ülésén döntöttünk az önálló jelölt indítása mellett, és már akkor felvetődött a nevem a komoly aspiránsok között. A belső szabályzatunk alapján ki kellett várnom, hogy a galántai és a dunaszerdahelyi járási küldöttek, képviselők miként határoznak. A dunaszerdahelyi járásban a küldöttek 92%-a titkos szavazásban személyem mellett döntöttek, s ezután nem volt kérdéses, hogy vállalom a megmérettetést, hiszen mind a magyar közösség, mind az MKP szempontjából rendkívül fontosak a regionális választások

 Mikor lesz, és hány fordulós a megyei elnökválasztás?

 –Még a pontos dátumot nem hirdette ki a parlament elnöke, de azt tudjuk, hogy novemberben választás. Szlovákiában külön tartják a megyei választásokat, tehát akkor nem döntenek a helyi polgármesterekről, képviselőkről. Az elnöki választást azért határozták meg kétfordulósként, hogy megnehezítsék a magyar elnökjelöltek helyzetét. Ha viszont sikerül kellőképpen mozgósítani a magyar közösséget, akkor van esély a nyerésre. Általában nagyon alacsony a részvételi arány – négy évvel ezelőtt 30%-os volt – a megyei választásokon, így nem indulok esélytelenként, de ehhez az kell, hogy a magyarok az urnákhoz járuljanak. Nagyszombat megyén kívül minderre még Nyitrán van lehetőség.

 Mi az érvényességi küszöb?

 –Ha az első fordulóban egy jelölt megkapja az 50%+1 szavazatot, akkor a választás érvényes és eredményes. Erre ritkán kerül sor, így a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott két jelölt kerül.

 Az nem osztja meg a magyar szavazókat, hogy a Most-Híd is indít magyar jelöltet a megyei elnöki posztra?

 –Eleve az osztotta meg a magyarokat, hogy létrejött a Most-Híd. A két magyar jelölt indulásának lehet pozitív hozadéka is, az, hogy mindkét fél mozgósítja a magyarokat a választásokon való részvételre.

 Ha az egyik magyar jelölt bekerül a második fordulóba, akkor van esély arra, hogy a másik támogatói rá szavazzanak?

 –Erről még nagyon korai nyilatkoznom. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen lesz a kampány légköre. Ha a kampány korrekt verseny lesz, akkor látok esélyt arra, hogy a második fordulóban bent maradt magyar jelölt mögé felsorakozzon a magyar közösség.

 Milyen kompetenciája van Szlovákiában a megyei elnöknek?

 –A magyarság szempontjából a legfontosabb, hogy a megyei önkormányzat rendelkezik a középiskolák fenntartói jogkörével. Nagyon sok magyar tannyelvű középiskola, szakmunkásképző tartozik Nagyszombat megyéhez. Az is lényeges, hogy minél több magyar kulturális rendezvény kapjon támogatást a megyétől. Nem közvetlenül magyar vonatkozású, hogy a megye jogkörébe tartozik az egészségügyi hálózat kialakítása, kórházak, szociális intézmények és a másod-harmadosztályú közutak fenntartása. Szintén jelentős hatásköre van a határon átnyúló gazdasági együttműködés és a területfejlesztés szegmensén belül.

 Milyen fő célkitűzéseket fogalmaznak meg a választók felé?

 –Szlovákiában jelentős mértékben lassult a gazdasági fejlődés, ezért a kormány takarékossági intézkedéseket óhajt bevezetni. Az a nagy kérdés, hogy min akar spórolni az állam. A szlovák nacionalizmus ma már nem úgy jelenik meg, hogy azért zárnának be egy magyar tannyelvű iskolát, mert az szakmailag nem jól teljesít. Olyan kimutatásokat készítenek, melyek a különböző iskolák költségvetését vizsgálják. Bizonyára kiderül, hogy a magyar tannyelvű iskolák a legdrágábbak. Tehát fennáll a veszélye annak, hogy takarékossági okokra hivatkozva megszűnnek az önálló magyar tannyelvű iskolák, s azokat szlovákok tannyelvűekkel vonják össze. A magyar megyei elnök mindezt meg tudná akadályozni. Néhány éve azt tapasztaljuk, hogy a felvidéki magyar intézményeket és magyar vezetésű önkormányzatokat a költségvetésen keresztül támadják. Ezért is hívjuk fel a magyarországi partnerek figyelmét erre a szofisztikált nacionalizmusra. Szintén lényeges a színvonalas egészségügyi ellátás biztosítása, külön hangsúllyal az anyanyelven való kommunikáció érvényesítésére. A közutak további felújításának megvalósítását is el szeretnénk érni, főleg európai uniós alapokból. A szélsőséges időjárás az utóbbi hónapokban nagyon megviselte a közutak állapotát.

 A Pozsonyba ingázók vagy Nagyszombat megyében élnek, vagy a megyén keresztül jutnak el a fővárosba. Van ehhez megfelelő infrastruktúra?

 –Ma már sajnos a falu nem megtartó erő, így a közutak állapotának milyensége meghatározza a munkába jutás idejét.

 A megye munkanélküliség tekintetében relatív nem áll rosszul. Milyen beruházásokra lát lehetőséget?

 –A megyén belül is változó a munkanélküliség helyzete. A Nagyszombati járásban, ahol a PeugeotCitroen legnagyobb közép-európai üzeme van, gyakorlatilag nincs munkanélküliség, viszont a megye északi és déli részén a helyzet rosszabb, hiszen Pozsony munkaerő felvevő piaca sem végtelen. A dunaszerdahelyi járás munkavállalói sajnos igen nagy távolságokat ingáznak. A beruházási lehetőségeket pedig a határon átnyúló gazdasági együttműködésben és a turizmus területén látom.

 Milyen eredménnyel lenne elégedett?

 –A második fordulóba való bejutás már siker, hiszen ez komoly tárgyalási alapot jelent. Ez az eredmény azt is jelentheti, hogy magyar nemzetiségű megyei alelnöki és bizottsági elnöki posztokra is megvan minden esélyünk.

 

Medveczky Attila