vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.03. 

„Püspököt adtunk” – Elbúcsúzott Illyefalvától Kató Béla

A népi mondás szerint Szent György napján, kihajtáskor mindenkiből lehet pásztor, de Szent Mihálykor, behajtáskor csak az pásztor, aki elszámol. Nekem ma Szent Mihály van, hiszen 25 évről kell elszámolnom – mondta igehirdetésében Kató Béla. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke 25 év után tegnap búcsúzott Illyefalvától.

 Kató Béla szinte napra pontosan 25 évvel ezelőtt, 1988. május elsején, Habakuk próféta könyvéből vett igével kezdte meg lelkészi munkáját Illyefalván, és tegnap ugyanazzal fejezte be: az őrtoronyban állók felelősségéről beszélt, akik éjjel-nappal készenlétben élnek, hiszen az állandó figyelem adja meg számukra az élet értelmét.

 – Bár az emberek közt él, a lelkész néha magányos, mert nem tudja, vajon megtett-e mindent a rábízott közösségért, el tud-e Isten előtt számolni a rábízott feladatról – mondta Kató Béla, hozzátéve, ott hat igazán Istennek igéje, ahol igaznak találják azt, és ott hiszik igaznak a szolgálatot, ahol látszata van.

 Gerard de Kimpe, a hardenbergi testvérgyülekezet lelkésze azt emelte ki, hogy Kató Bélával egy olyan ifjúsági projektet dolgoztak ki, amely összekapcsolta a holland és a székely ifjúságot.

 – Úgy vehetnénk, hogy elvesztettünk egy lekészt, de én azt mondom, hogy adtunk egy püspököt, kinek további munkássága közösségünk hasznára válik – mondta Incze Zsolt, a Sepsi Egyházmegye esperese.

 Több gyönyörű ajándék között volt kettő olyan, amelyek átvételekor nem tudta visszatartani könnyeit a leköszönő lelkész: az a gyülekezeti füzet, amelybe Illyefalva templomos népének minden tagja írt egy gondolatot, és az az egy-egy szál virág, amelyet a gyerekfalu lakóitól kapott.

 

Erdély András

(Székely Hírmondó)