vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.08. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 19. száma!

A tartalomból:

 Június 4-én, kedden 16 órakor a Fiumei úti Sírkertben kerül sor Csurka István síremlékének megáldására.

Emlékező beszédet mond: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester, a Csurka István Emlékbizottság elnöke

A síremléket megáldja: P. Reisz Pál OFM

Közreműködik: Gárday Gábor színész, operaénekes

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN
Csurka István: Kettészakadt ország?
(2.oldal)

Nézzük meg, mit köszönhetünk ennek a tunya és már útban lévő megszokásnak. Köszönhetünk mindenekelőtt egy politikai paktumot. A megszokásnak a kihasználásával tudott politikai paktumot kierőszakolni az SZDSZ 1990-ben. A megszokottak részéről azt Tölgyessy látta el kézjegyével, s most ő beszél az ország kettészakadásáról. Szép, nem? Részben e miatt a paktum miatt tartott 2010-ig a képtelen rendszer, de úgy látszik, még ma sem múlt el. Hazugságokkal és külföldi nyomásokkal erőszakolták ki azt a paktumot, amely ennek a törpe filozófus kisebbségnek megadta a lehetőséget, hogy megkapja a médiumokat és az ország gyakorlatilag értékesebb felét, a pénzhatalmat, és a privatizálás lehetőségét. Akkor ezek a filozófusok azt mondták, írták, tanították, hogy az állam rossz tulajdonos. Akkor az ország valóban ketté lett szakítva, mert akkor még sok embert tudtak becsapni.

 Érdekünk a magyarországi és a romániai LEADER csoportok együttműködése

50 millió forintot biztosítunk akciócsoportonként beruházásra, eszközbeszerzésre (4.oldal)

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár: Azt szeretnénk,ha a határon átívelő együttműködések még inkább gazdaságfejlesztési természetűek lennének. Túl vagyunk már azon az időszakon, ami csak a kulturális együttműködést hangsúlyozta. Így a gazdaság terén is partnereket kereshetünk. Mindkét fél tud olyan új programot felmutatni, amely a másiknak hasznos lehet. Számos LEADER-közösség elöl jár a helyi termék piacra juttatásában vagy egyedi márkázásában, védjegyrendszer kialakításában. Egy példa a Balaton-felvidéki, amelyik spanyolországi mintákat vett át a helyi termékfejlesztésben. Ezt a tapasztalatot most ők képesek átadni erdélyi barátainknak.

 Hamis MSZP-s vádak

Az oligarcházást azok hozták be a köztudatba, akik haszonlesésből támadják az NFA-t (4.oldal)

Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos: az NFA Ellenőrző Bizottsága elnöke, Péter Mihály leszögezte: a testület vizsgálatai alkalmával törvénytelenséget nem észlelt, az NFA tevékenységében szabálytalanságra nem lelt. A bizottság tehát pontosan az ellenkezőjét állapította meg annak, mint amiről Gőgös Zoltán beszélt. Szerintük a haszonbérleti pályázatok lebonyolítása minden szempontból megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

 A magyar–magyar kapcsolatok erősítéséért

Eredményes a felvidéki iskolai beiratkozási program (5.oldal)

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára : Örömmel jelenthetjük be, hogy az elmúlt években sikerült minden olyan iskolakezdőt a magyar civil társadalom és önkormányzatok beiratkozási ösztöndíjában részesíteni, aki magyar tannyelvű iskolában kezdte tanulmányait a Felvidéken. Ezt a programot tavaly kísérleti jelleggel sikerült kiterjeszteni a partiumi Bihar megyére, idén pedig a délvidéki szórványra is.

 Cél: a vidéki fiatalok életminőségének javítása

Az erős közösség a népesség helyben való megélhetését is segíteni tudja (7.oldal)

Kiss Norbert, ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár: ne érezze magát egyetlenegy kistelepülésen élő fiatal sem hátrányban a sportolás, a szórakozás, a szabadidő hasznos felhasználása területén. Országszerte nagyon jó kezdeményezésekkel találkozhatunk, és nekünk ezeket kell támogatni. Sok háttérintézmény, önkormányzat nagyon sokat tesz azért, hogy megfelelő jövőkép alakuljon ki a fiatalokban. Lényeges a honvédség szerepe is, hiszen a nemzeti érzést is szeretnék erősíteni a fiatalokban.

 Erzsébet-tábor mint az esélyegyenlőség megteremtésének színhelye

A magyarság hagyományaival, kultúrájával, értékeivel ne csupán száraz tananyag szintjén találkozzanak a gyerekek (9.oldal)

Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője: Az idei pályázatok azt mutatják, hogy többnyire Kelet-Magyarországról és az alföldi megyékből jelentkeztek. Úgy tűnik, sikerül elérni azokat a családokat is, akiknél nagy problémát jelent gyermekük üdültetése. Nagyon sok olyan gyerek vett részt eddig a programban, aki soha nem volt még nyaralni, nem volt a Balaton partján. Az igazán szép gyerekkor tele van élményekkel. Az Erzsébet-program tehát túlmutat az egyhetes élményen, hiszen a nyaralások hatása sokkal tovább tart.

 A rocktól az operáig

Jól tudom, mire vagyok képes szakmailag, ha valaki ezt nem használja fel, attól nem én vagyok kevesebb (9.oldal)

Regős Zsolt karnagy, pedagógus, a Miskolci Nemzeti Színház karigazgatója: Mindig azon voltam, hogy a lehető legjobb minőséget nyújtsam, megfeleljek a rám bízott feladatnak. Ha ezt valaki észrevette – ahogy hajdani igazgatónk, Hegyi Árpád Jutocsa – nagyon sok munkával látott el. Nem bújtam ki a feladatok alól, szívesen elvállaltam azokat. Hatalmas nagy dolog egy darabot vezényelni, és ezzel egy 700 fős nézőtér hangulatát befolyásolni. A következő vezetés már nem így értékelte a munkámat, de nem kezdek el harcolni, és sértett sem vagyok. Jó tudom, mire vagyok képes szakmailag, ha valaki ezt nem használja fel, attól nem én vagyok kevesebb. Megtalálom azokat a helyeket, ahol kamatoztathatom a tudásomat, ilyen a Fráter Kórus.

 Az első film, amelyben egykori tartótiszt szólal meg

Akármilyen bűnt követ el az ember, arról sokkal jobb beszélni, mint azt elhallgatni (12.oldal)

Április 22-én mutatta be a Duna Televízió Varga Ágota dokumentumfilmjét, A tartótisztet. A hajdani tartótiszt önvallomásai alapján kiderül, kik szervezték be a hálózati személyeket, kik és mi módon működtették az állambiztonság rendszerét. Szerkesztőségünk vendége Varga Ágota filmrendező.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.