vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.03. 

Megújulnak Miskolc ékességei

A kultúra és az idegenforgalom az egyik kitörési pontunk

Megújul az idegenforgalmi főszezonra a lillafüredi Palotaszálló alatti függőkert, a 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című, több mint 2,4 milliárd forintos projektnek.

 Milyen céllal fogalmazták meg a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című pályázatot? Ha jól tudom, már az előző ciklusban felvetődött az ötlet. – kérdezem Pfliegler Pétert, Miskolc megyei jogú város alpolgármesterét.

 –Köszönjük az érdeklődést, mert Miskolc városa számára nagyon fontos, hogy arról az arculatváltásról, aminek gyakorlati megvalósulását a borsodi megyeszékhelyen lakók, és az ide látogatók már most megtapasztalhatják, minél több médiumban szóljunk. Miskolc jelentős iparváros volt, büszkék is vagyunk múltunkra, azokra is, akik a fejlesztéseket megvalósították, de az az idő, mikor „22 ezren dolgoztak az acélgyárban” -  már nem tér vissza. Éppen ezért a kultúra és az idegenforgalom az egyik kitörési pontunk. Ezzel a beruházással az önkormányzat kitűzött célja a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő, egyedi, innovatív és nemzetközi szinten is versenyképesnek mondható turisztikai fejlesztés és attrakció kialakítása. Ez azért is lényeges számunkra, mert egyrészt sokan laknak Diósgyőr és Lillafüred környékén, másrészt jelentős számú, a vendégforgalomból élő vállalkozás is üzemel a két városrészben. Ha a sokak által szeretett Lillafüred nyári idényjellegét meg tudjuk hosszabbítani, akkor ezzel mindenki jól jár.

 Milyen fejlesztéseket terveznek Diósgyőrben, és mi újul, szépül meg Lillafüreden?

 –Az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében nyílik lehetőség a fejlesztések megvalósítására. Valóban ciklusokon átívelő fejlesztésekről van szó, és számunkra fontos, hogy a pályázat projektelemeinek befejezését a legtökéletesebben és az igényeknek megfelelően tudjuk megvalósítani. Diósgyőrben a nyugati szárny kivételével két szint magasságáig visszaépül a vár. Voltak ez esetben ellenhangok is, de a legtöbb kritikust sikerült meggyőznünk. Volt szerencsém több ország hasonló adottságokkal bíró nevezetességeit megcsodálnom: ha csak a közeli Felvidékre átmegyünk, láthatjuk az épségben megmaradt várakat, melyek köré tömegeket vonzó programokat alakítottak ki. Hiszem, hogy Miskolcon is ez megvalósulhat. Diósgyőrben a lovagi tornák tere és a vásártér kap új funkciót, s remélem olyan attrakciók lesznek, melyekre több tízezer turista érkezik az egész Kárpát-medencéből és távolabbról is. Lillafüreden pedig a Palotaszálló alatti függőkert kap teljesen új kertészeti arculatot és funkciót. A hivatalos szöveg szerint több állomásos tematikus sétány kerül kialakításra. Az külön érdekesség, hogy József Attila Ódáját nem messze a függőkerttől írta. Így magától értetődik, hogy kialakítjuk a költészet teraszát, de lesz zeneterasz is. A virágok terasza, a vízesés terasza is turistacsalogató. Olyan teret alakítunk ki, ahonnan biztonságosan lehet megtekinteni a természet ékességét, a lillafüredi vízesést. Az egész területet az ott élők és az odalátogatók érdekében újítjuk meg.

 Tudtommal a projekt mottója: „A hagyományból építkezünk”. Ez azt is jelenti, hogy a múlt építészeti stílusait követik a fejlesztések során?

 –Az említett mottó többféle jelentést takar. Igaz ez a Diósgyőri Várra, ahol a meglévő részekkel harmóniában kell kialakítani a visszaépítéseket és az új fejlesztéseket is. A lovagi tornák terén pedig lovas hagyományainkat keltjük életre. Ma viszont szükséges a múlt és a jelenkor civilizációs vívmányainak összekapcsolása, így a lillafüredi teraszokon ingyenes wi-fi áll majd a látogatók rendelkezésére.

 Egy sokszor felvetődő technikai kérdés: lesz-e elég parkolóhely a turisták fogadására?

 –Jogos a kérdés. Nemrég voltam kint Lillafüreden, örültem, hogy milyen sokan látogattak ki, de láttam, hogy nem egyszerű parkolóhelyet találni. Jó hír, hogy a diósgyőri fejlesztésekhez parkoló építés is kapcsolódik, míg Lillafüreden magánberuházás részeként tervezik új parkoló felületetek kialakítását. Azt is fontosnak tartom, hogy a mi, önkormányzati fejlesztéseinkkel párhuzamosan a magánberuházások területén is különböző fejlesztések indulnak meg mind a városban, mind Lillafüreden is. Így a volt laktanya területén is turisztikai célú beruházások valósulhatnak meg.

 Ökoturisztikai fejlesztésről van szó. Ez azt jelenti, hogy felújítások során fokozottan odafigyelnek a zöldterületekre is?

 –Természetesen; mi mindig hangsúlyozzuk, hogy Miskolc „zöld várossá” kíván válni. Ezek nem csak szavak, hanem teszünk is a megvalósításért. Így a projekt a kulturális rész mellett ökoturisztikai fejlesztést is tartalmaz, hiszen a tematikus sétány egyik célja, hogy a természeti értékekre is felhívjuk a figyelmet. Olyan sétányokat alakítunk ki, ahol diákok, érdeklődők növényi kultúránkat figyelhetik meg, és mélyülhetnek el akár ezek tanulmányozásában is.

 A lillafüredi függőkertet már idén átadják. Mikorra készülnek el a projekt többi elemei? Mekkora kellemetlenséggel jár a felújítás a helyi lakosok számára?  

–Azért dolgozunk, hogy minden projektelem a legjobb minőségben és a nagyközönség számára használható és alkalmas módon, határidőre valósuljon meg. A függőkertet már a nyárig – terveink szerint - szakaszosan átadjuk. A többi projektelem pedig 2014. tavaszára készül el. A jelenlegi korlátozások mindannyiunk érdekét szolgálják, hiszen meg kell előznünk a baleseteket. A miskolci cég vezette konzorcium mindent megtesz a biztonság érdekében, és azért, hogy minél hamarabb befejeződjenek a felújítások.

 

Medveczky Attila