vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.10. 

Regisztráció a kettős állampolgárok számára

A 2014. évben parlamenti választásokra kerül sor Magyarországon. Miután a második Orbán-kormány a külhoni magyarság számára megteremtette a kettős állampolgárság lehetőségét, s ezzel a szavazati jogot is. A külhoni magyar kettős állampolgárok a szavazás előfeltételeként 2013. augusztusától kezdve regisztrációs folyamatban vesznek részt.

 Ágoston András a Kisebbségi Fórum nevű civilszervezet nevében  Topolyán, egy rendezvényen bejelentette, hogy a Vajdaságban a választási regisztrációval kapcsolatos első összejövetelt augusztus harmadikán tartják meg.  

A regisztrációs eljárás részletes szabályai még alakulóban vannak. Az azonban már biztosra vehető, hogy a magyarországi választási kampánnyal párhuzamosan a külhoni magyarok tovább bővíthetik Magyarország 2011. április 18-án az Országgyűlésben elfogadott új Alaptörvényével kapcsolatos ismereteiket.

 A Kisebbségi Fórum civilszervezet álláspontja az, hogy a parlamenti választások előkészületei során a nemzetben gondolkodó magyarok civilszervezetei fontos szerepet játszhatnak. A Vajdaságban hagyományai vannak a polgári körök mozgalmának. Működésük felújítása hozzájárulhat a polgári-nemzeti értékrend szerint kifejtett politikai tevékenységhez. A következő hónapokat ki kell használni a kettős állampolgárok választási regisztrációval kapcsolatos ismeretek terjesztésére, bővítésére, de előmozdíthatjuk a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) intézményének gyakorlati működtetését is.

 A Kisebbségi Fórum civilszervezet célja az, hogy a 2014. évi választások vajdasági előkészületei során, s a szavazás után, amelyben részt vesznek a kettős állampolgárok is, megalakuljon a harmadik, újra kétharmados Orbán-kormány. Ezzel a Kárpát-medencében lehetőség nyílna mind a kisebbségi autonómiatörekvések előbbrevitelére, mind az értelmes autonómiamodelleknek az EU politikai színterén való megjelenítésére.

 A Kisebbségi Fórum kedvező körülménynek tartja, hogy a nemzetközi együttműködéssel kidolgozott, s Koszovóban részleges alkalmazásban levő Ahtisaari-terv alapján autonómiaügyben a Kárpát-medencében is jelentős előrelépés történhet.

 

(VMDP Hírlevél)