vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.10. 

Vlagyimir Putyin: egy év a Kremlben

Május 7-én egy éve, hogy Vlagyimir Putyin letette a hivatali esküt. Az államfő tevékenységének első esztendejét értékelve a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a hatalom konszolidált erőfeszítéseket tesz Putyin választási ígéreteinek betartására.

Az elnök ezt a munkát folyamatosan ellenőrzi. A nemzetközi porondon kifejtett kezdeményezései erősítik az országunk tekintélyét és befolyását.

Vlagyimir Putyin egész sor cikket tett közzé a választás előtt. Ezek a cikkek hivatalba lépését követően konkrét rendeletekben öltöttek testet. A múlt év decemberében a Szövetségi Gyűléshez intézett üzenete lényegében átfogó elképzelést adott arról, milyen bel- és külpolitikát folytat a Kreml a közeli években. Putyin pontosan megfogalmazta az államhatalom tevékenységének prioritásait. Ide tartozik Oroszország törekvése az integrációra a posztszovjet térségben, saját érdekeinek és a globális biztonságnak a védelme a világkülönböző körzeteiben, a lakosságnak szóló szociális garanciák megőrzése, valamint a következetes gazdasági fejlődés elősegítése.

 Napjainkban Moszkva erős pozíciókkal rendelkezik a külpolitikai porondon – mondja Alekszej Muhin szakértő.

 Oroszország elnököl a Húszak Csoportjában. Moszkva javaslatokat tesz, és fog tenni a jövőben is a világ fejlődésének különféle programjaira, hogy ez a fejlődés igazságosabb törvények és normák alapján történjen, mint korábban. Oroszország áttekinthetőbb és igazságosabb feltételeket ajánl, amelyek önkéntelenül is azoknak az országoknak a vezetőjévé teszik, amelyek magukon érzik az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomását.

 Az ilyen nem formális vezetés nem jelenti, hogy Oroszország konfrontációs politikát folytatna a Nyugattal és néhány más régióval szemben, amelyekkel vannak nézeteltérései. Persze, nem tekinthető Moszkva viszonya felhőtlennek több nyugati főváros viszonylatában. Nincs szabályozva az európai rakétavédelem kérdése. A Nyugat hagyományosan azzal vádolja Oroszországot, hogy nem tartja be a demokratikus szabadságjogokat. Ott van még az úgynevezett Magnyitszkij-lista, ami ugyancsak nem járul hozzá a kölcsönös megértéshez. Moszkva elvi álláspontja, amely szerint megengedhetetlen a szíriai belügyekbe való külső beavatkozás, ugyancsak bizonyos antagonizmust hoz létre a Nyugattal való viszonyban.  

Oroszországban sikerült megőrizni a gazdasági és a társadalmi stabilitást - véli Pavel Szvjatyenkov szakértő.

 A 2009-es válság következményeit sikerült leküzdeni. Országunkban stabil maradt a gazdasági helyzet. A probléma inkább az, hogy az orosz gazdaságban a nyersanyag-exportra eső hangsúly önmagában is generálhatja a krízist. Ugyanakkor pénzügyi és gazdasági szempontból az elmúlt év kedvező volt.

 Az államfő 218 rendelkezést adott ki a szociálpolitika, a demográfia, a gazdaság, a hadsereg újrafelfegyverzése és az állam tevékenységének egyéb területeire vonatkozóan. 67 rendelet hosszúlejáratú. Vagyis egy év után Vlagyimir Putyin tevékenységének csak az első összegzését végezhetjük el.

 

(Forrás: Oroszország hangja)