vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.10. 

Több tízezer családnak segítő törvénymódosítás

A 2002 és 2010 közt regnáló kormányok a multinacionális érdekeltségű külföldi vállalatok, cégek, pénzintézmények mellé álltak, és nem a magyar emberek érdekét képviselték

Április 22-én fogadta el az Országgyűlés a Nemzeti Eszközkezelőről (NET) szóló törvény módosítását. A változások sok tízezer családnak jelentenek segítséget. Míg a legtöbb európai ország kormánya időben tett lépéseket azért, hogy a lakosság ne devizában adósodjon el, addig a Gyurcsány – Bajnai – kormányok „bátorították a folyamatot”.

 Milyen megfontolásból hozta létre a kormány az Otthonvédelmi Akcióterv keretében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t? – kérdezem Zsigó Róbert országgyűlési képviselőt, a Fidesz szóvivőjét.

 –Tudni kell, hogy annak idején az európai kormányok – az akkori magyarországi szocialista kormányon kívül – , érzékelve a probléma súlyát, időben gátat szabott annak, hogy a lakosság devizában eladósodjon. A Gyurcsány-Bajnai kormányok tehát mindezt nem tették meg, így 2010-ben óriási problémává, – minden túlzás nélkül állítható, hogy – pénzügyi szociális katasztrófahelyzetté alakult a devizahitelesek gondja. Amikor a második Orbán-kormány nekilátott a probléma megoldásához, többféle megoldási javaslatot tett. Első lépésben azonnal megszüntette a devizahitelezést. Majd bevezette a kilakoltatási moratóriumot, és azt folyamatosan meghosszabbította. Elindult a kedvezményes végtörlesztés lehetősége, amivel 170 ezer hiteles élt eddig. Az árfolyamgát lehetőségével – ennek a véghatárideje május vége – pedig mindeddig 130 ezren éltek. Emellé hoztuk létre a Nemzeti Eszközkezelőt azért, hogy a nagy bajban lévő, törleszteni képtelen eladósodottaktól megvásárolja a NET a lakásokat, úgy, hogy lehetővé teszi azt, hogy ugyanabban a lakásban az adott család bérlőként lakhasson. Erről a parlament már elfogadta a törvényt, április 22-én pedig az eddigi tapasztalatok alapján megpróbáltuk kibővíteni azoknak a körét, akik élhetnek a Nemzeti Eszközkezelő által nyújtott lehetőségekkel.

 Felvetődik a kérdés, hogy a szocialista kormányok összejátszottak-e a bankokkal? Vagy ez csupán összeesküvés-elmélet?

 –Világosan látszik, hogy a 2002 és 2010 közt regnáló kormányok a multinacionális érdekeltségű külföldi vállalatok, cégek, pénzintézmények mellé álltak, és nem a magyar emberek érdekét képviselték. Ez tetten érhető mind a devizahitelesek, mind közműszolgáltatások ügyében. Ez nem összeesküvés elmélet, hanem tény. Az akkor előidézett problémával a mostani kormánynak kell megküzdenie; az ország gazdasági teljesítőképességéhez mérten mindent meg is teszünk a bajba jutott családok megsegítéséért. Ezért is bővítettük a lehetőségét a Nemzeti Eszközkezelőnek.

 Eddig kik voltak jogosultak a Nemzeti Eszközkezelő programjára, és ebben történt-e változás?

 –Eddig 600 család élt ezzel a lehetőséggel, és körülbelül 2000 beadott kérelem volt elbírálás alatt. Változott a rászorultság megállapításának a lehetősége. Ezután nemcsak a házas- és élettársi viszonyt veszik figyelembe a szociális rászorultság feltételeinél, hanem az egyéb hozzátartozókat is. Akik 2012 év eleje óta kerültek nehéz helyzetbe, szintén igénybe vehetik a NET segítségét. Eddig a felajánlott ingatlanoknak Budapesten és a megyei jogú városokban a legmagasabb értéke 15 millió forint volt, az egyéb településeken 10 millió. Ez az értékhatár 5-5 millió forinttal növekedett, ami szintén bővíti a programra jogosultak körét. A visszavásárlási jog is változott: aki eddig a saját otthonában bérlőként lakik a NET programján belül, a korábbi szabály szerint 2 év múlva visszavásárolhatta a lakást, most ezt az időhatárt 5 évre módosítottuk. Idén 33 milliárd forint áll rendelkezésre lakásvásárlásra, ami az átlag lakásértéket számítva azt jelenti, hogy tízezer családnak tudunk 2013-ban segíteni, míg a ciklus végére körülbelül 25 ezer családot mentünk meg.

 Hogyan állapítják meg a bérleti díjat?

 –A bérleti díjat kormányrendelet szabályozza: évente a lakás forgalmi értékének a 1,5%-át kell fizetni. Ez egy 10 millió forintos ingatlannál havonta 12.500 Ft-ot jelent.

 Több bírálat érte a NET-et éppen a szocialisták részéről. Fiktív szervezetnek titulálták, és szerintük válogat, hogy kiknek segítsen. Erről mi a véleménye?

 –Sok mindenki mondhat kritikát a Nemzeti Eszközkezelő működéséről, és mint látható, a szakmai visszajelzéseket figyelembe is vesszük, de a szocialistáknak erre nincs erkölcsi alapjuk, hiszen az egész problémának ők az okozói, hiszen veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikájukkal szinte elviselhetetlen terhet raktak a magyar családok vállára.

 

Medveczky Attila