vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.10. 

Világbajnok egri borok

Megszállottan keresem a jót és a szépet

Négy arany, öt ezüst és kilenc bronzérmet szereztek az egri pincészetek a bordeaux-i, nem hivatalos borvilágbajnokságon. Ezzel ismét az egri lett Magyarország legeredményesebb borvidéke az International Challenge du Vin nevű megmérettetésen. A bajnokságon 5 kontinens 38 országa vett részt, és megközelítőleg 5 ezer mintát értékelt a zsűri. Magyarországnak 11 arany, 12 ezüst és 17 bronzérem jutott. Vincze Béla egri borász pincészete egy arany- és egy bronzérmet nyert a világ legrangosabb megmérettetésén.

 Gratulálunk az érmekhez! A bordeaux-i borbajnokság mennyire rangos esemény a borász-szakmában?

 –Évente rendezik meg világ legrangosabb borversenyét, amit mind a szakma, mind a média nagy figyelemmel kísér. Az, hogy hivatalosan nem borvilágbajnokságról van szó, az semmit sem ront a megmérettetés presztízséből.

 Mióta vesz részt ezen a bajnokságon?

 –Ha sporteseményről lenne szó, találó lenne a mondás: „régi motoros vagyok”. 1997-ben vettünk először részt ezen a versenyen, mint kezdő magánborászat, az 1994-es évjáratú Cabernet Franccal és Cabernet Sauvignonnal. Az a megtiszteltetés ért, hogy az előbbi borral aranyérmet, míg az utóbbival bronzérmet szereztem. Ez azért volt szenzáció, mert a rendszerváltás utáni magyar magánpincészetek közül mi kaptunk először aranyérmet.

 Idén mennyi és milyen borral versenyzett?

 –Az aranyérmet a 2009-es Cabernet Francra, míg a bronzérmet a 2009-es évjáratú Syrahra kaptam, ami ráadásul egy biobor.

 A bioborászat Magyarországon is felívelőben van.

–Nagyon remélem, hogy ez így is lesz. A Mész-hegyi dűlőnkön folytatjuk a bioszőlészkedést. Bionak kell lenni a szőlőalapanyagnak, és bio módon kell a bort is kezelni. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt három éves átállási idővel 2007. év végére sikeresen teljesítettük az előírt vegyszermentesítést. 2008-tól pedig biodinamikus művelési módra álltunk át.

 Munkásabb, időigényesebb a bio termelés?

 –Ez így van, elsősorban a szőlőművelés területén. Pincészetünk valamennyi borát bio technológiával készíti el, tehát azokat is, ahol nem bio a szőlő alapanyaga. Így semmilyen gond nem volt az átállással. A szőlőkben viszont sokkal többet kell permetezni az engedélyezett, drága és import szerekkel. Gyógynövénykivonatokkal, teákkal lehet segíteni a szőlő ellenálló képességét.

 Mi az oka annak, hogy az egri borvidék ilyen jó helyezést ért el?

 –Az ok a borvidék erejében keresendő. Hazai szinten nagy borvidék vagyunk; szépen tagolt, kiváló fekvésű dűlőinket igazi nagy – fehéret és vöröset egyaránt – borokat lehet termelni. Nagyon jó évjáratok vannak mögöttünk, de ez a többi borvidékekre is vonatkozik. Nagyon jó nemzetközi megítélése van borainknak, mert szépen illatoznak, és tannin-és savtartalmuk is megfelel a nemzetközi trend elvárásainak.

 Egy ilyen verseny a borvidék reklámjának is elmondható?  

–A nagy nemzetközi versenyek az adott borvidék és a nyertes pincészetek reklámját is jelentik. Mivel a bordeaux-i versenynek nagy a médiavisszhangja, így az ország és a borfogyasztó közönség is értesül róla.

 A pincészet egyik zászlósbora a Cabernet Franc, ami francia eredetű.

 –Még nagyüzemi borászként felismertem azt, hogy a Cabernet Franc, noha francia eredetű, hazánk új nagy vörösborfajtája lehet. Nem csak Egerben, hanem az összes magyarországi borvidéken szép eredményeket hoz ez a fajta, mert remekül idomult klímánkhoz, talajadottságainkhoz.

 Ha Egerről és a borról van szó, azért mégis a bikavér jut eszébe mindenkinek. Milyen a Vincze-pincészet Egri Bikavér bora?

 –Örülök a kérdésnek, mert készülőben van pincészetünk bikavére. Három árkategóriában dolgozunk. Az elsőbe az alapborok , a másodikba a birtokborok, ami „selection” szekcióval egyenértékű, és a harmadikba az arcanum borcsaládunk tartoznak. Mind a három kategóriában készítünk bikavért, ami mind minőségben, mind árban eltéréseket okoz, de az alapminőségből nem engedünk. A próbakóstolások, az összefejtések már megtörténtek, így a minősítés van csak hátra.

 Az előállított borok exportra is mennek?

 – Mindenféleképpen erősítenünk kell a kiviteli oldalt, mert termelésünk 80%-aát belföldre értékesítjük, csak a maradékot teszi ki az export. Dolgozunk Erdély, Lengyelország és Oroszország felé.

 Milyen ma a borivó közönség Magyarországon? Akik a drágább borokat keresik, azok a minőséget nézik, vagy sznobizmusból csak a márkát?

 –Nagyon szépen fejlődött a 2000-es évek első felében a drága és minőségi borok piaca. Kialakult az igényes borfogyasztó réteg. A pénzügyi válság hatására ez a réteg ma stagnál. Az emberek többsége gondosan ügyel arra, hogy mennyit költsön egy üveg borra. Míg a Mediterránumban alapvető élelmiszernek számít a bor, addig nálunk főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztják. Ez is az oka, hogy sok pincészet értékesítési nehézséggel küzd.

 Hogyan tudják a pincészetükbe becsalogatni a turistákat?

 –A fő marketingtevékenységünk a borversenyeken való részvétel, hiszen nincs ahhoz elég forrásunk, hogy hathatós marketinggel csalogassuk be a vásárlókat. Aki pedig megkóstolta borainkat, remélem, jó hírünket adja tovább.

 Essen szó a pincészetéről. Tudtommal nem borász-família tagja. Mi késztette arra, hogy borászattal foglalkozzon?  

 –A véletlenek szerencsés egybeeséséről van szó. Nem vagyok egri születésű, hanem kollégistaként tanultam a hevesi megyeszékhelyen. Itt érettségiztem biológia-kémia tagozaton. Sokáig nem tudtam eldönteni azt, milyen mesterséget válasszak. Végül is az motivált, hogy harmadikos gimnazista koromban a Mezőgazdasági Múzeum felhívására osztálytársammal az egri borvidékről írtunk pályamunkát, amivel díjat nyertünk. Ez inspirált arra, hogy a budapesti Kertészeti Egyetemre jelentkezzem, és akkor már nem volt kétséges, hogy borászattal foglalkozzam, mégpedig szülőfalum közelében.

 Honlapjáról idézek: „akik ismernek, azok tudják, hogy számomra a borászat hivatás, hitvallás”. Ez azt is jelenti, hogy nem csupán pénzkeresetről van szó?

 –Több kritikát kapok, miszerint, számomra csak másodlagos a gazdasági háttér, és mindent a borászatnak rendelek alá szakmailag és anyagilag is. Ebben van igazság, mert megszállottan keresem a jót és a szépet, és úgy tűnik, gyakran meg is találom azokat.

 

Medveczky Attila