vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.17. 

Kiállítás a Badacsony írójáról

Nem pereskedett senkivel; szórakoztatni, elgondolkoztatni akart

Tatay Sándor művei Badacsonyban születtek, de minden télen a fővárosba költözött vissza. Kilenc nyelvre fordították műveit: németre, oroszra, csehre, eszperantóra, lengyelre, litvánra, grúzra, kirgizre és ukránra. Immár a badacsonyi Szegedy Róza Házban az állandó kiállítás része a Tatay-gyűjtemény.

 Mi adta az kiállítás ötletét? – kérdezem Békássy Jánost, a Szegedy Róza Ház vezetőjét.

 –2012. októberében nyílt meg az időszaki kiállítás és 2013. május 1-től általános kiállítássá vált a Tatay Sándor –gyűjtemény. Tehát a múzeum állandó kiállítási ideje alatt folyamatosan megtekinthető. Mi külön termet alakítottunk ki a gyűjtemény részére. A kiállítás ötletéről: 2012. június 1-jétől vagyok a ház kezelője, és akkor szembesültem vele, hogy bár Badacsonytomajon az általános iskola névadója Tatay Sándor, magán a településen nem emlékeznek meg róla. Úgy éreztem, hogy azzal, hogy munkáiban Badacsonyt, és az itt élőket igyekszik bemutatni, méltóvá vált arra, hogy olyan helyen emlékezzünk meg róla, ahol évente több ezer ember fordul meg.

 Honnan gyűjtötték össze a kiállítás anyagait?

 –Az anyagot Tatay Ágota, az író lánya adta át. Egy meglévő kiállítás anyagából állította össze, mert akkora hely nálunk nem áll rendelkezésre, mint a tapolcai városi könyvtárban. A kiállítás anyagát családi, személyes dokumentumok, fotók alkotják. Láthatjuk az iskolai bizonyítványát, a neki szóló leveleket, a korabeli plakátokat és a fotókat, melyen családtagokkal van együtt. Külön érdekesség két Egry József –grafika, amit ő kapott ajándékba a híres mestertől.

 Milyen volt az író kapcsolata a Badacsonnyal?

 –Ismertem személyesen; rendkívül barátságos, közvetlen ember volt. Nem egy regényében a badacsonyi emberről írt, benne élt a valós helyi életben. Sok embert ismert a tájon, nem egynek, természetesen névváltoztatással, megírta élete egyes elemeit. Ezért is nevezhetjük a Badacsony írójának. Tatay Sándor nem ezen a vidéken született, hanem 1944-ben került Badacsonyba. Olyan városi ember volt, aki teljes átéléssel, szeretettel, de néha finom iróniával ír a badacsonyi ember életéről.

 Mit gondol, ma miért nem divatos Tatay Sándor?

 –Olyan általános igazságokról és történésekről ír, melyekre nem lehet a mai világban marketinget felépíteni. Nem vádolt, nem pereskedett senkivel, hanem egy csendes író volt. Könyvei sosem robbantottak ki botrányokat. Ő minden rendszerben az élni és élni hagyni szemléletet követte, nem volt sosem éles bíráló, csak áttételesen fogalmazta meg kritikáit. Szórakoztatni, elgondolkoztatni akart, az olvasó figyelmét megragadni minden egyes munkájában. Reméljük, hogy ezzel a kiállítással is fel tudjuk hívni munkásságára az utókor figyelmét.

 

Medveczky Attila