vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.17. 

Boldog Salkaházi Sára emlékének avatása Kassán

Vasárnap, május 12-én avatták boldog Salkaházi Sára (1899-1944) szociális nővér emlékművét a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban. A szobor alkotója Szabó Ottó kassai szobrász. Sokan jöttek el még Rozsnyóról is. A templom megtelt.

Legutóbb hasonló eseményre több mint száz éve került sor, amikor II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai sírköveit helyezték el a Dóm Szent István-kápolnájának falában.

Az ünnepélyes hálaadó mise 15 órakor kezdődött, melyet maga Bernard Bober érsekmetropolita celebrált széleskörű papi segédlettel. A Szociális Testvérek Társasága általános elöljáró helyettese Kővári Magdolna testvér az ünnepi mise elején egy magyar nyelvű imát mondott el. Sajnos, az ünnepelt anyanyelve többször már nem szólalt meg az ősi falak között.

Salkaházi 1899. május 11-én született, a Szociális Nővérek Társaságát egy másik kassai, Schlachta Margit (1884-1974) alapította éppen május 12-én, 1923-ban – tehát kilencven éve. Ő volt a magyar országgyűlés első női képviselője, akit a háború után egyetlen férfinak tartottak az Országházban, mert merészen szembeszállt a berendezkedő kommunista hatalommal.

Az érsek szentbeszédében ismertette a boldoggá avatott nővér életútját. Utalt magyar anyanyelvére s arra, most ünneplik az Anyák Napját s a boldoggá avatott Sára szellemi anya volt, hiszen védte a rábízott gyermekeket. Budapesten teljesedett be sorsa, amikor életét áldozta másokért. Ez a szeretet megnyilvánulásának legmagasabb foka. Paradox módon, a Szabadság-híd mellett érte a vértanúhalál. Halála előtt írta le, hogy az egész elveszíteni hitét Istenben. 2006. szeptember 17-én avatták boldoggá. Erdő Péter érseket idézte: „Szükségünk van Sára testvér példájára az idei jubileumi évben különösen is, hiszen nemzetünk lelki megújulásáért imádkozunk az engesztelés és a kiengesztelődés jegyében."

Az érsek Sára titkát a Krisztusi szeretetben találta meg, mely toleranciát hirdet más nemzetek iránt és a nemzetiségek között. Erre van szükség itt, a Kárpát-medencében is.

A mise végén felszentelte az emlékművet. Ezen túl Salkaházi Sára figyelmeztető alakja szól hozzánk a székesegyház északi mellékhajójánál szinte szemben II. Rákóczi Ferenc életútját ábrázoló Dudits Andor festményével. Méltó társaságban.

 

Balassa Zoltán, Felvidék.ma