vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.17. 

Lauder bocsánatot kért Orbán Viktortól

Jól felbosszantottam magam, mert olyan pofátlannak tartottam a zsidó világkongresszus utáni sajtóhíreket, és olyan hálátlannak az itt ülésező zsidókat. Különösen a Lauder kozmetikai világcég fejére nehezteltem, akit egyébként most újraválasztott a WJC. Saját szememmel láttam ugyanis, hogy milyen szívélyesen forgott Orbán Viktor körül, hallottam Feldmayer Pétert amint hálásan köszönte, hogy a magyar miniszterelnök garantálta a zsidók magyarországi biztonságát, védelmét, és akkor nekiállnak jammerolni.

Hogy miért nem ezt mondta Orbán Viktor és miért úgy. Azon dühöngtem, hogy mégis azoknak van igazuk, akik szerint ezekkel aztán nem lehet, meg nem is érdemes kezdeni semmit, mert hajthatatlanok, különösen ami a sajtóbéli megnyilvánulásaikat illeti? Valami képtelen ostobasággal és önteltséggel mindenkit hülyének néznek. Eszembe jutott, mit műveltek a Gyurcsány–Bajnai-kormány alatt még 2010 januárjában, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a választást áprilisban a Fidesz nyeri, s a sukorói kaszinó és vigalmi negyed beruházás okán Ronald S. Lauder találkozót kért a leendő kormányfőtől, mert nyilván meg akarta tudni, milyen esélye van a projektjének az új kormány hivatalba lépése után, s ezt a találkozót megtörténtekor nem, de a választási kampányban fel akarták használni Orbán ellen.

Egyszer csak szembesítettek mindenkit a ténnyel, hogy Orbán találkozott Lauderrel. Hűha! Találkozott, mint Bajnai és Gyurcsány. Talán pénzt kért? Azt meg sem említve, hogy ki kezdeményezte a találkozót, kinek volt érdeke, s vajon visszautasíthatta volna-e Orbán a választási kampány forrpontján a nagy befolyású nagytőkés, a Zsidó Világszövetség oszlopos tagjának, vezetőjének meghívását, amelyre még George Pataki is fel van tálalva. Ostobaság lett volna, de erről most hallgatnak. Mindegy, hogy mit mondott és mit nem mondott Orbán a találkozón. Az a fontos, hogy most mi történik. Sukorón nem épül kaszinó, és az ügyet a hatóságok vizsgálják. Teljesen függetlenül attól, hogy ragadtatta-e magát Orbán a találkozón a Magyarország nem banánköztársaság kijelentésre. Tény, hogy Lauder úr a januárban még számára ígéretes banánköztársaságba akart beruházni – több más ingatlanfejlesztés mellett – írta akkor Csurka István, s én azt gondoltam, most, hogy már megint dolgozik a bosszú népe, meg akarják torolni Sukorót, a kaszinófejlesztés meghiúsulását.

És akkor láss csodát megjelent a hír: Ronald S. Lauder bocsánatot kért Orbán Viktortól. A Vasárnap kezdődött esemény záróbeszédében Ronald S. Lauder elnézést kért a korábban általa mondottakért. Hozzátette: Európában válság van, és megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek ilyen helyzetben bűnbakot keresnek – idézte Ronald S. Lauder a magyar kormányfő szavait. Üdvözölte, hogy Orbán azt mondta: fel kell lépni a demokrácia védelmében.

Tempora mutantur et nos mutamur in illis.

 

czyla