vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.17. 

A koreai válság ördögi köre

Phenjan véleménye szerint az USS Nimitz repülőgép-hordozó részvétele a háromnapos amerikai - dél-koreai manőverekben komoly veszélyt jelent Észak-Korea nemzetbiztonságára. A szakértők többsége úgy látja, hogy ez amerikai részről provokáció, amit nem kellett volna felvállalni.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös haditengerészeti manőverei május 13-án kezdődtek a Koreai-félsziget körzetében. A résztvevők kidolgozzák az ellenfél rakétáinak elfogásával és megsemmisítésével kapcsolatos feladatokat, a tengeralattjáró-elhárítás módszereit és a légicsapások visszaverését.

A félszigeten valóban nem ideális a helyzet – mondja Vlagyimir Jevszejev, a Társadalompolitikai Kutató Központ igazgatója.

 Nem kétséges, hogy az amerikai repülőgép-hordozó megjelenését Észak-Korea provokációnak tartja. Így várni lehet valamiféle válaszakciókat. Ez például lehet a negyedik nukleáris kísérlet végrehajtása. Ebből a szempontból nyilván ésszerű lenne, ha az Egyesült Államok lemondana a provokációról. Komoly szakemberek a legutóbbi időkig abból indultak ki, hogy a helyzet javul. Phenjan tett bizonyos lépéseket. Várni lehetett, ha nem is a helyzet normalizálódását, de legalábbis a krízis „leállását”. Az amerikai akciók viszont hozzájárulhatnak a válság kiterjedéséhez a Koreai-félszigeten.

 Másrészt az amerikaiaknak és a dél-koreaiaknak úgy tűnik, van mitől félniük. Egyes vélemények szerint Észak-Korea a közeli öt évben rendelkezni fog nukleáris robbanófejekkel felszerelt rakétákkal. Igaz, ez még a jövő. Jelenleg Észak-Koreát a Pentagon nélkül is képes legyőzni a dél-koreai hadsereg.

 Így a szakértők úgy látják, hogy valójában nincs mitől tartaniuk a délieknek. Az északiak fenyegetőzhetnek, de lényegében semmi olyat nem tehetnek jelenleg, ami veszélyeztetné a dél-koreai rendszer létét. Végeláthatatlan katonai manővereket folytatni ilyen helyzetben legalábbis irracionális.  

Akkor miért van szükség arra, hogy az amerikai adófizetők pénzét erőfitogtatásra használják, miközben ez az erő úgyis ismert? Minden bizonnyal azért, hogy erősítsék uralmukat a térségben. Ennek nem sok köze van Dél-Korea biztonságához, és semmiképpen nem segíti elő a konfrontáció csökkentését a Koreai-félszigeten. Következésképpen nem várható a meglehetősen feszült helyzet lényeges változása.

 Sajnos, olyan ördögi kör keletkezik, amelyből egyre nehezebb kilépni. A mostani helyzethez hasonló előtt már álltak a 20. században a nagyhatalmak. A karibi válságot lényegében az utolsó pillanatban sikerült megoldani. Megvannak-e ehhez a feleknek a technikai, a szervezeti és egyszerűen a kommunikációs lehetőségei a Koreai-félszigeten, olyan kérdés, amire egyelőre nincs válasz.

 

(Forrás: Oroszország hangja)