vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.22. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 21. száma!

A tartalomból:

Június 4-én, kedden 16 órakor a Fiumei úti Sírkertben kerül sor Csurka István síremlékének megáldására.

 Emlékező beszédet mond:

 Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke,

 Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester, a Csurka István Emlékbizottság elnöke

 A síremléket megáldja:

P. Reisz Pál OFM

 Közreműködik:

Gárday Gábor színész, operaénekes

 

Csorja Gergely: Tudnia kellett róla? (címoldalon)

Az ügy külön érdekessége, hogy Laborc Gyurcsány és Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt vezette a titkosszolgálatot, így nehéz elképzelni, hogy a miniszterelnökök ne tudtak volna Laborc politikai célú akcióiról. Feltehető, hogy a miniszterelnököknek eljuttatott nemzetbiztonsági jelentésekben is szerepelhettek a Radnai által előadottak. Amennyiben ez bebizonyosodik, Bajnai választási esélyei a nullára csökkennek, de az ügynek akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Dr. Fejér Lajos és a Zsidóság (2.oldal)

Az antiszemitizmus kérdéskörével a Lámpás tanfolyamok, előadások anyagaiként felvilágosítás és ismeretterjesztés céljából foglalkozunk, és mellesleg igyekszünk elfeledett, félretett tudományos, történeti és szociológiai munkákat, szerzőket és sorsokat is bemutatni. Ilyenként mindjárt élre kívánkozik egy zsidó származású magyar szerző, dr. Fejér Lajos, aki már a hitleri korszakban írta meg Zsidóság című, nagylélegzetű művét, és aztán a mauthauseni koncentrációs táborban pusztult el, annak ellenére, hogy a magyar jobboldal képviselői, köztük a később kivégzett Kolozsváry Borcsa Mihály közbenjártak a kiszabadítása érdekében. Fejér Lajos az egyik utolsó képviselője annak az irányzatnak, amelyik még ok-okozati összefüggésekben tárgyalja ezt a számára is súlyos kérdést, és munkájában majdnem kizárólag zsidó származású írók, történészek elemzéseire támaszkodik. Később ugyanígy jár el az orosz–zsidó viszony tárgyalója, Alexander Szolzsenyicin is.

 A dunaújvárosi megálmodott fejlesztések valósággá válnak

Támogatjuk és támogatni is fogjuk a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémiát (4.oldal)

Idén ünnepli Dunaújváros várossá válásának 62. évfordulóját. A település polgármestere ünnepi közgyűlésen összegezte az elmúlt év sikereit és a következő esztendők terveit. Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere szerkesztőségünkkel közölte: botrányos eset a korábbi MSZP-s városvezetés által 2005- ben jóváhagyott élményfürdő megépítése. Ez több milliárdos beruházás volt a vasmű és a kohók tövében. Az élményfürdő jelenlegi tulajdonosa, a CIB Bank nem talál üzemeltetőt. Így ez az építmény is kihasználatlanul áll.

Cserna Gábor: Egy időben a Dunaferr rendelkezett Európában a legjobb női kézilabdacsapattal. Radulovics Bojana Szerbiából érkezett hozzánk, ma már magyar állampolgár. Teljesítményének elismeréseként kétszer is a világ legjobb női kézilabdázójának választották, ami egyedülálló a sportág történetében. 1995-ben megkapta a dunaújvárosi díszpolgári címet. Az ő szakmai irányításával működik a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia, melynek az egyik tulajdonosa a város, a másik a főiskola. Az oktatási intézményekre is ráépülő kézilabdabázis jött létre. A növendékek több korosztályos bajnokságban indulnak, és így folyamatosan nő az érdeklődés a nézők részéről a dunaújvárosi sport eredményei iránt.

 Célunk, hogy Hévíz világhírű európai fürdővárossá váljon

A repülőtér működtetését majdnem a nulláról kezdtük újra (5.oldal)

Papp Gábor, Hévíz polgármestere: Az, hogy sikerült kiaknázni a helyi adottságot a hévízi lakosoknak és az új városvezetési metódusnak köszönhető. Célunk az új piacok nyitása, a városi fejlesztések koncepcionális kezelése és felépítése. Természetesen a fejlesztések még korántsem fejeződtek be, de az eredményeket mutatják a számok. Így a vendégéjszakák száma évről évre emelkedik, és már 2010-ben 15%-os javulást értünk el. Mára a vendégéjszakák száma Hévízen Budapest után a legmagasabb. Számos olyan fejlődést, turisztikai attrakciót tudtunk végrehajtani, melyek a város biztos fejlődését segítik elő. Ezen intézkedések közé tartozik a sármelléki repülőtér, a Hévíz-Balaton Airport átvétele is. Számos külföldi várossal, térséggel – kínaiakkal, oroszokkal, az Öböl-országokkal, skandinávokkal – kötöttünk politikai, gazdasági kapcsolatokat, melyek a város fejlődését garantálhatják.

 Hagyományteremtés Kalotaszegen

Bánffyhunyadon, Kalotaszeg fővárosában a magyarok 30%-os aránya hatalmas visszaesést jelent (7.oldal)

Először szervez Kalotaszegi Magyar Napokat az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület: a hagyományteremtés céljával létrejött rendezvényt május 31. és június 2. között szervezik meg Bánffyhunyadon. A rendezvényről Kolozsvárott Gergely Balázzsal, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnökével, a Kalotaszegi Magyar Napok főszervezőjével és Boros Lóránd programfelelőssel beszélgettünk.

Gergely Balázs: Gergely Balázs : Kalotaszeg vonatkozásában minden túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy ilyen típusú rendezvény korábban nem létezett. Nyilván a térségben nagyon sok kulturális rendezvényt szerveznek – elsősorban a magyar lakta települések falunapjaira gondolok, illetve a táncház-táborokra, melyek a ’90-es évek elejétől folyamatosan működnek, bővülnek. Kalotaszegnek a néptánc, a népzene, a népművészet, népi építészeti öröksége az egyik legnagyobb kincsesbányája, de figyelembe kell venni, hogy a XXI. század elején az igények sokszínűbbek és szerteágazóbbak. Ezért úgy gondoltuk, mindez elég ok arra, hogy legyen Kalotaszegnek mint néprajzi, történelmi régiónak olyan mindenkit megszólító, mindenkit érintő, átfogó rendezvénye, ahol színes programot kínálunk az érdeklődőknek.

 Bálványosi nyár– huszonnegyedszer

Még az erdélyi román fiatalok is felháborodnak azon, hogy adójuk Bukarestbe kerül,

és abból nem szülőföldjük fejlődik (4.oldal)

A 2014-es választási évvel kapcsolatos kérdések lesznek a július 23. és 28. között megrendezendő 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kiemelt témái. Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke a „kincses városban” személyesen tájékoztatta szerkesztőségünket a Tusványosként emlegetett rendezvénysorozat tematikájáról.

Magyarországi választásokon kívül a romániai elnökválasztás kérdése is megjelenik, valamint az EP-s jelöltállításokról is szó esik. Minden az úgynevezett választási kérdéskör része. A másik lényeges téma az autonómia, hiszen aktuális probléma a régiósítás kérdése. 2013-ra az autonómia évét hirdette meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, amihez több szervezet, így a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács is csatlakozott.

 Jelentősen nőtt a kaposváriak vagyona

Nem gondoltam arra három évvel ezelőtt, hogy az EU intézményei az ország teljesítőképessége tekintetében politikai döntéseket hoznak (9.oldal)

A 2010-ben a kaposváriakkal közösen megalkotott „Kaposvár a legfontosabb” programon alapul a megyeszékhely 2014-es költségvetési koncepciója. Több beruházás is megvalósult (Nagypiac, Együd Árpád Kulturális Központ), a város vagyona pedig 74 milliárd forintra nőtt.

Szita Károly polgármester: 1994 óta vagyok polgármester, és azóta azt, hogy mi történjen Kaposváron, nem a városvezető dönti el az íróasztala mögül. Így nem is lehet építeni a várost. Ezért a stratégiai programokat a kaposváriakkal közösen alkotjuk. 2010-ben a város lakóival közösen fogalmaztuk meg a Kaposvár a legfontosabb címet viselő várospolitikai programot, amely az évtized végéig elérendő célokról és feladatokról szól.

 Vitéz Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész: Dobozaimban nagyon fontos szerepet kap az 1848-as forradalom, a kiegyezés – az egyik olajnyomaton Ferenc József fogadja a főrendeket, s alatta egy osztrák sorompó, mutatva, arra a magyaroknak zárva az út–, az első és a második világháború, az ’50-es évek és 1956, majd a rendszerválás s végül napjaink időszaka. Nagyon lényegesnek tartom az emberi, és a nemzeti szabadság kérdéskörét. Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján olyan felháborító események zajlottak, amik arra késztettek, hogy még jobban felhívjam a figyelmet egyéni és nemzeti identitásunkat megnyomorító és veszélyeztető tényezőkre. Ez a figyelemfelhívó akció igazából úgy sikerül, ha nem grafikát alkotok, hanem ilyen dobozokat, mert ezekkel jobban érzékeltethetem a nemzetet és az emberiséget fenyegető veszélyeket.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.