vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.24. 

Korpusz-képek Esztergomban

A festészet csak akkor válik valóságban művészetté, ha filozófia is

Korpusz-képek címmel nyílt kiállítás az esztergomi ferences gimnázium Kákonyi Asztrik Galériájban. A tárlat Csavlek András Munkácsy- díjas festőművész munkáit mutatja be. A kiállítás június 9-éig tekinthető meg.

 Amikor először meghallottam, hogy kortárs galériát nyitnak az esztergomi ferencesek , kicsit meglepődtem. Te hogyan fogadtad a hírt?

 –Nagyon örültem neki, ahogy a névválasztásnak is, hiszen Kákonyi Asztrik ferences szerzetes az esztergomi kortárs képzőművész kimagasló tehetsége volt.

 Milyen alkotásaid láthatók a kiállításon?

 –Ezek a korpuszok egyrészt egyházi jellegű festmények, másrészt a mostani létünk feltárása, és drámai módon, vizuálisan akarom az embereket rávezetni arra, hogy ne csak a saját magunk javait nézzük, hanem egyéni áldozatvállalásra is szükség van a közösség érdekében, különben az egész nemzetet károsítjuk meg. Arra törekedtem, hogy színben, formában izgalmasak legyenek, hogy a nézőt odavonzzam az alkotáshoz, majd aztán töprengjen el a mondanivalón. Mindenki tartson önvizsgálatot, hogy miként is viszonyul a másik emberhez, és érezze meg, hogy nagyon komoly tennivalónk van a világban. Ha a bennünk élő szeretetet nem nyilvánítjuk ki, akkor nem tudjuk megtalálni azt, ami nekünk az életet adja, ami a természetből jön át. Nekünk nem a harácsoló életmódra, hatalmas ipari és hadi létesítményekre van szükségünk, hanem arra, amit a mi szellemi lehetőségeink nyújtani tudnak. A festészet, és minden egyéb művészeti ág, csak akkor válik valóságban művészetté, ha filozófia is, és ha a saját eszközeivel látja a természetet, az embert, az ember világát ebben a hatalmas kozmoszban.A festészet tárta fel számomra a legjobban, hogy az embernek a természetben kell élnie. Tehát a természet a mi világunk, s úgy kell a társadalmat felépíteni, hogy azokat a mérgező dolgokat, amik a kereskedelem által iszonyatos sebességgel fejlesztett árúként megjelennek, s aztán kiderül a káros voltuk, teljes mértékben háttérbe kell szorítani. Érdekes, hogy minden alkotásnak vannak ihletői, „rokoni szálai”. Papp Lajos szívsebész előadásainak mondanivalói nagyon közel állnak képeim tematikájához. 2000-től kezdtem el korpuszokat alkotni. Ehhez két anyaghoz térem vissza, az egyik a diófapác. Ezt fiatalkoromban nagyon kedveltem, majd ahogy előjött a festészet színes világa, elfelejtettem. Amikor újra foglalkoztam a diófapáccal, kapcsolódott egy másik csodálatos anyag: a vörösbor. A diófapácnak a papíron megjelenő színvilága a földet, míg a vörösbor a vért szimbolizálja. A korpuszoknál a két anyag a maguk spontaneitásukkal adják hozzá a természetest az alkotáshoz. Így egy olyan nonfiguráció jön létre, ami a téma kozmikusságát mutatja. A két anyag később elkezdett gazdagodni az akrill anyaggal, a viasszal is. Nagyon örülök annak, hogy Esztergomban nagy térben láthatók a képeim. Így sokkal jobban átjön a mondankivalójuk. A tervem, hogy ezeket a korpuszokat minél nagyobb méretben készítsem el, mert úgy azoknak a képeknek hatalmas „erejük” lenne. Festőien ad egy olyan szemléletet, amit ki lehetne elemezni, s azt hiszem művészettörténész szemével is.

 

Medveczky Attila