vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.29. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 22. száma!

A tartalomból:

Június 4-én, kedden 16 órakor a Fiumei úti Sírkertben kerül sor Csurka István síremlékének megáldására.

Emlékező beszédet mond:

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke,

Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester, a Csurka István Emlékbizottság elnöke

A síremléket megáldja:

P. Reisz Pál OFM

Közreműködik:

Gárday Gábor színész, operaénekes

 

Csorja Gergely: Tipikus bolsevik (címoldal)

Javította a magyar befektetések súlyozására adott ajánlását kedden a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a térségbeli gazdaságokhoz mérve is javultak a magyar gazdaság növekedési mutatói, és a magyar jegybank monetáris politikája kiszámítható maradt…A bolsevik szavazatok kerültek többségbe és aztán már az egész kongresszuson és később is az szavazáson győztes oldal többséginek neveztetett. Leninék a későbbiekben is így jártak el, ezért a mensevikeket 1921-ben betiltották. Bajnai Gordonnak mint a lenini úton járó rendes politikusnak mi jut eszébe a fenti hírről? Vlagyimir Iljics Bajnai szerint tartani lehet attól, hogy Magyarország csak átmenetileg kerül ki a túlzottdeficit-eljárás alól és el kell gondolkodni azon, erre miért csak most és miért ilyen nagy árat fizetve kerülhet sor.  

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István

Fejér Lajos: egy új, egy másik „kiválasztott nép” jelent meg a színen (2.oldal)

A Morgenthau-terv a háború utáni általános kegyetlenkedéseket, a foglyokkal való végtelenül kegyetlen bánásmódot, a bosszúállásokat leszámítva végül is nem valósult meg. Roosevelt elnök, aki már Jaltában is beteg volt, meghalt, utóda Truman más emberekkel vette körül magát, és az előrelátó brit politika, az amerikaihoz képest mindig tanári minőségű birodalmi szemlélet, valószínűleg Winston Churchill tekintélyének bevetésével lebeszélte az amerikai zsidóság gyűlölettel eltelt vezetőit Németország és a német nép megsemmisítéséről. Amíg Roosevelt mániákusan Sztalin-barát és németgyűlölő volt, addig Churchill látta és egy pillanatra sem felejtette el, kivel áll szemben. Ha nem akarják, hogy a szovjetek a Csatornáig terjeszkedjenek, Németországot fenn kell tartani.

 Gyarapodó Zalaegerszeg

A megyeszékhelyek viszonylatában mi rendelkezünk a legjobb pénzügyi mutatókkal (4.oldal)

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere szerkesztőségünknek elmondta, fontos cél, hogy a város komplex szolgáltatási csomagot nyújtson vállalatainak.

A korábban elkezdett beruházásokat aktiváltuk. A városban most is a munkahelyteremtés a legfontosabb törekvés. Két hete adtuk át az Északi Ipari Parkban épített Inkubátorház új szárnyát. Maga a létesítmény 2010-ben készült el, s akkor 80 új munkahely jött itt létre. Az új szárnyban 120 munkahely jön létre, és igény van a program folytatására is. Az avatáson vendégünk volt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László úr, aki elmondta, hogy sok inkubátorházat látott, amelyek kapacitása nincs kihasználva, ám a zalaegerszegi üdítő kivétel.

 Egyre sikeresebb a szociális földprogram Hajdúnánáson

A helyi identitástudat erősítésének fontos része nálunk a Bocskai Korona bevezetése (4.oldal)

Szólláth Tibor polgármester: A Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázatra sikeresen benyújtott, Tanyai termelők a hajdúnánási piacon című pályázatunknak köszönhetően május elején adtuk át a Nánási Portréka termelői piacunkat, amelyre elég egyszerű szabály vonatkozik: nánási földben, nánási emberek által megtermelt élelmiszert lehet itt árusítani. A piac felújítására körülbelül 40 millió forintot költöttünk, és megérte, mert sikeres a program: egyre többen megértik, hogy a helyi termékeket kell előnyben részesíteni.

 Négyszázmillió forint az Első lépésre

A ’60-as évek óta húzódik a főtér rekonstrukciójának ügye (5.oldal)

Négyszázmillió forintot nyert el az Első lépés – szociális célú városrehabilitáció elnevezésű projektjének megvalósítására a Heves megyei Pétervására. A százszázalékos támogatású pályázati forrásból megújul a város főtere és a művelődési központ, három társasház hőszigetelése és közösségi terei, valamint játszóterek épülnek.

 Magyarországon gyorsabb ütemben nőttek a turisztikai mutatók az európai átlagnál

A Balaton abban is élen jár, hogy ár–érték arányban az ottani szolgáltatások versenyképesek (7.oldal)

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója: azt lehet eladni, amit megvásárolnak, s ami iránt kereslet van. Erre kiváló példa a Balaton, ahol van kereslet a minőség iránt, és a minőségnek magasabb az ára, mint a középszerű szolgáltatásoknak. A Balaton abban is élen jár, hogy ár– érték arányában az ottani szolgáltatások versenyképesek, akár a bel-, akár a külföldi desztinációkkal hasonlítjuk össze. Fel szokták vetni a klasszikus kérdést: a horvát tengerparton, a bodeni tónál olcsóbb-e a sör és a lángos, mint a Balatonnál? Mindkét versenyből a Balaton jön ki nyertesként, mert nemcsak hogy kevesebb pénzért juthatunk a szolgáltatásokhoz, de jobb minőséget kapunk

 Visszaállítjuk a magyar gyümölcsborok régi jó hírét

Minden reményünk megvan rá, hogy az Élelmiszerkönyvet úgy módosítsuk, hogy a pancsolt italokra ne lehessen ráírni azt: gyümölcsbor (7.oldal)

Április végén a Kontyos Borház, a Mokos Családi Pincészet és az Epermester Pincészet más magánszemélyekkel együtt alapította meg a Magyar Gyümölcsbor Készítők Egyesületét.

Id. Kallós Gábor, az Epermester Pincészet értékesítésért felelős tulajdonosa: Szakmai érdekképviseletként védeni szeretnénk a gyümölcsbor készítők érdekeit és elősegíteni a minőségi alapanyagokból készült hazai nedűk kereskedelmét. És nagyon lényeges, hogy szőlőborok és a pálinka mintájára a gyümölcsborok is jogszabályi oltalomban részesülhessenek. Ezzel kapcsolatban már egyeztetések zajlanak a minisztériummal; a közeljövőben pontosítjuk a tervezett törvény szakbizottság előtti szövegét.

 Horvát megyével szerződött Csongrád

Mindennek az alapja pedig az a rokonszenv, mely évszázadok óta létezik a horvát és a magyar nép között (9.oldal)

A kulturális, tudományos és a gazdasági élet számos területére kiterjedő együttműködési megállapodást kötött Csongrád és a horvát Tengermellékhegyvidék megye (Primorsko-goranska zupanija) önkormányzata; a dokumentumot május 14-én írták alá Szegeden.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke: Rijekából sokan tanultak Budapesten, és magyarok is szép számmal végeztek a helyi tengerészeti akadémián. A magyar egyetemek számára kitörési lehetőség lehet, ha fejlesztik a külföldi diákok fogadásának lehetőségét. A szegedi egyetemnek megvan a hagyománya az idegen nyelvű oktatásnak, főleg az orvosképzés területén. Ezt más karokra is ki lehetne terjeszteni, akár együttműködve a horvát egyetemekkel. Megyénk legendásan gazdag gyógyhatású termálvízben, s mindkét fél egyetért abban, hogy a thalasso-terápiához – tengervíz általi gyógymód – kapcsolódóan az egészségügyi intézmények összefogására van szükség.

 1 Debreczeni ma vitathatatlanul a tehetségtelenség egysége (9.oldal)

S Debreczeni Józsefnek ebből mindjárt kettő is van. Harag és részrehajlás nélkül állapítom ezt meg, noha sokáig vitatkoztam azokkal, akik a tehetségtelenségénél az aljasságát magasabbra értékelték. Egy aljas, ám tehetséges ember miért ne lehetne eredményes? Debreczeni azonban eredménytelen, mert tehetségtelen. Azonban nem képzetlen. Tudatában van tehetsége hiányának. Ettől frusztrált. Kénytelen közönséges bértollnok szerepet is felvállalni, ugyanis – amint Szili Katalintól tudjuk – egy magánbeszélgetés alkalmával maga is megvallotta, hogy tollba diktálták neki a Gyurcsány Ferencről szóló könyvet.

 Rátalált az élet szépsége

Megtiszteltetést jelent egy olyan patinás, nagy múltú intézmény tagjának lenni, amilyen a Kolozsvári Magyar Opera (10.oldal)

Balázs Barbara operaénekesnő: Szeretem a kincses várost, s ezért bár az otthoni lét néhány napig nagyon kellemes nekem, de utána már alig találom a helyem. Ráadásul édesanyám Kolozsvárott született, és azt plántálta belénk, hogy nincs is szebb ennél a városnál. Amikor ide kerültem, hamar megszoktam az ittlétet, de már én is azt vallom, hogy nagy megtiszteltetést jelent egy olyan patinás, nagy múltú intézmény tagjának lenni, amilyen a Kolozsvári Magyar Opera. Úgy érzem, itt rám talált az élet szépsége.

 Kolozsvár sokoldalú színművésze

A Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződtem, amely nemzetközi rangja mellett az erdélyi magyar kulturális élet kiemelkedő intézménye (11.oldal)

Laczkó Vass Róbert színművész: Hogy mi motiválja utazásaimat? Az élményszerzés. A színházban közhelynek számít, hogy az ilyen-olyan módon megélt, megtapasztalt élményanyagból lehet igazán a színpadon táplálkozni. Kispénzű, rosszul fizetett színészeknek bizony nehéz összehozni egy-egy messzire, más kontinensre kalandozó túrát. Évad közben köt a hivatás, nem is lenne rá idő, de ha nem pancsoljuk el a semmit, valahogy csak össze lehet gründolni a nyári csavargást. Ősztől tavaszig hajtok ezerrel, arra is alig van időm, hogy hazautazzak Székelyföldre, a családomhoz. Nyáron viszont igyekszem, hogy legyen legalább három teljesen üres hetem.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.