vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.24. 

Oroszország teljesíti az Európa Tanács iránti kötelezettségeit

Oroszország szándéka, hogy teljesítse az Európai Tanács iránti valamennyi vállalását. Moszkva aktívan részt vállal az ifjúsági csereprogramokban és a korrupció elleni tervezetekben. Ezt Vlagyimir Putyin jelentette ki Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával tartott találkozóján.

Thornbjorn Jagland háromnapos látogatásra érkezett Oroszországba. Az Európa Tanács főtitkára az első napon találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel és Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A napirenden a szervezet reformja szerepelt, amelynek célja, hogy az Európa Tanács nagyobb politikai súlyra és befolyásra tegyen szert. Oroszország kész aktívan részt venni a szervezet munkájában – hangoztatta az Vlagyimir Putyin.

Az Európa Tanács 56 jogi döntését adaptáltuk, és közel 20-al foglalkozunk jelenleg. Oroszország az Európa Tanács költségvetésében az öt legnagyobb befizető között van, és vállalásainkat továbbra is teljesíteni fogjuk. Vannak javaslatok arra vonatkozóan, hogy a hagyományos európai értékeket hangsúlyozva aktívabbá váljon a Tanács munkája. Nagyobb figyelmet kell szentelni az ifjúsági csereprogramoknak és a korrupcióelleni irányoknak. Mindezt mi támogatjuk.

 47 ország a tagja az Európa Tanácsnak, amely tevékenységében a törvény felsőbbsége és az emberi jogok betartása a legfontosabb terület. Ugyanakkor a szervezet kiemelt figyelmet fordít a terrorizmus és a korrupció elleni harcra, a szociális és gazdasági fejlesztés ösztönzésére. Az alap itt az európaiak egyjogúságának elve - jelentette ki Szergej Lavrov.

 Stratégiai feladat az egész európai kontinens számára biztosítani a jogi térség egységét, erősíteni és fejleszteni a szerződéses jogi bázist. Erre kiemelten szükség van annak érdekében, hogy ne jelenjenek meg új megosztó vonalak Európában.

 Az Európa Tanács elnöke támogatta Szergej Lavrovot. Jagland rámutatott: a páneurópai szervezet számára prioritása van a szélsőségek elleni harcnak, a kisebbségek védelemének a kontinensen. Ez a feladat mindig első helyen szerepel Európában a faji, vallási és egyéb különbségek megléte mellett.

 Szocsiból Thorbjorn Jagland Moszkvába utazik, ahol találkozik nonprofit szervezetek képviselőivel. Bár igen gazdag a programja, időt szakított az olimpiai objektumok megtekintésére. Az elnökkel és a külügyminiszterrel tartott találkozón először megosztotta élményeit a látottakról. Jaglandra – aki fiatal korában alpesi sízéssel foglalkozott - nagy benyomást tett az olimpiai objektumok. Meggyőződése, hogy Szocsiban nagy sikere lesz az olimpiának.

 

(Forrás: Oroszország Hangja)