vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.24. 

Debrecen erősíti a macedón kapcsolatot

Aktív nemzetközi gazdasági diplomáciai tevékenységet folytatunk a városban működő, vagy a városhoz kötődő vállalkozások érdekében

A Macedón Köztársaság magyarországi nagykövete Debrecenbe látogatott. A diplomáciai látogatás célja az volt, hogy feltérképezzék a balkáni állam, valamint a cívisváros közötti együttműködési és befektetési lehetőségeket.

 Mely területeken fejlesztené gazdasági kapcsolatait Debrecen Macedóniával? – kérdezem Dr. Papp Lászlót, Debrecen Megyei Jogú Város stratégiai alpolgármesterét.

 –A Macedón Köztársaság nagykövete kapcsolatfelvételt jelentő tárgyalásra érkezett városunkba. A megbeszélések során áttekintettük a különböző stratégiai lehetőségeket, és úgy látjuk: Debrecen és Macedónia bizonyos városai között kapcsolat alakulhat ki a turizmus, a mezőgazdaság és a logisztika területén. Nagykövet úr megtekintette a város repülőterét, az ottani fejlesztéseket – Nyugat-Európa három nagy városából érkeznek ide menetrendszerinti járatok. Emellett folyamatban van a vasúti logisztikai csomópont kiépítése. A vasúti összeköttetés okán reménykedhetünk logisztikai együttműködésben is. A turizmus pedig erősítheti a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

 A balkáni országokkal kapcsolatban még elég sok előítélet él bennünk. Felvetődik, mennyire fizetőképes az adott ország?

 –Macedónia fizetőképességét illetően az utóbbi években nem vetődtek fel aggályok, és az is egyértelmű, hogy mi nem államközi együttműködésről és garanciavállalásról tárgyaltunk, hanem arról, hogy konkrét vállalatok között hozzunk létre gazdasági kapcsolatokat, és én azt gondolom, hogy az üzleti partnerek tárgyalásán kell eldőlnie annak, hogy él-e a bizalom egymás iránt. Hiszen az üzleti kapcsolatok velejárója, hogy a megállapodásokat megfelelő garanciával támasszák alá mind az eladói, mind a vevői oldalról. Egyáltalán nem tartom aggályosnak a macedón gazdasági szereplők fizetőképességét, de majd a konkrét üzleti tárgyalásokon esik szó a biztosítékokról. Jelenleg kifejezetten az a nagy lehetőség Debrecen számára, hogy Magyarország nagyvárosai közül elsők között nyitott közvetlenül Macedónia felé, és ez előnnyel járhat a későbbi tárgyalásokon.

 Ezt követően maga a város tárgyal, vagy pedig elősegíti a debreceni és a macedóniai üzletemberek, vállalkozások együttműködését?

 Debrecen az utóbbi években viszonylag aktív nemzetközi gazdasági diplomáciai tevékenységet folytat a városban működő, vagy a városhoz kötődő vállalkozások érdekében. Ilyen jellegű gazdasági fórumot szerveztünk az elmúlt években Oroszországgal Surigin Leonid Grigorevics, az Orosz Föderáció Magyarországi Kereskedelmi Képviseletének vezetője részvételével, kínaiakkal, indiaiakkal, és a mostani esetben is arról van szó, hogy a város vezetősége tárgyal a helyi vállalkozások érdekében, megpróbál különböző területeken lehetőségeket felderíteni a gazdasági szereplők számára. A város repülőterét és a legnagyobb ipari parkját üzemeltető Xanga cégcsoport meghívására érkezett a Macedónia nagykövete a városba. A város vezetése bekapcsolódott a tárgyalási folyamatokba. De nem csak azon piaci pozíciók építése érdekében, amelyek az említett cégcsoporthoz kötődnek, hanem más területek is felvetődtek, mint például a mezőgazdaság.

 A macedóniai gazdaság szereplői tanulmányozzák is a debreceni vállalkozásokat, illetve az ipari park lehetőségeit, és a debreceniek részt vesznek –e majd Macedóniában tanulmányutakon?

 –A látogatás egyik célja volt, hogy bemutassuk azokat az ipari fejlesztési modelleket, melyek nálunk sikeresen működnek. Így a Határ úti ipari parkot, amely számos nagyvállalkozó ipari tevékenységének ad otthont. Ennek az ipari parknak a létrehozása, üzemeltetése, működtetése során felhalmozott tapasztalatok átadásra kerültek nagykövet úr részére, hiszen Macedóniában most tervezik ipari centrumok kialakítását. Debrecen elsősorban a magas hozzáadott értékű ún. technológiai iparágak központja kíván lenni, és ebben a tekintetben jelentős sikereket ért el. A debreceni tapasztalatokat igyekeznek tehát hasznosítani a macedóniai iparfejlesztési programokban.

 Említette a kínaiakkal történő tárgyalásokat, áprilisban pedig japán üzleti delegáció érkezett Debrecenbe. Milyen konkrét megállapodások születtek? A helyi ellenzéki sajtó, hírportál eléggé szkeptikus a tárgyalásokat érintően, mondván, azokból nem lett tényleges megállapodás.

 –Az önkormányzatnak feladata, hogy a már említett kétoldalú gazdasági fórumokat létrehozza, és megteremtse azokat a kereteket, ahol a gazdasági érdekek találkoznak, ezzel esélyt adva a konkrét megállapodásoknak. Az orosz kapcsolatnak már megmutatkoztak az élelmiszeriparban a konkrét eredményei. Tény, hogy a szándék kinyilvánításán túl kínai üzleti kapcsolatok még nem születtek, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben így lesz. Eltérő a két ország gazdaságfilozófiája, más gazdasági környezetben szocializálódtunk, s ez az oka, hogy nehezebben haladnak előre a tárgyalások. Nemrég Senjang városából, az egyik kínai autóipari centrumból járt itt egy delegáció, ami hasznos volt tapasztalatszerzés szempontjából. Ezeken a fórumokon megadatik az esély az üzleti szándékok találkozásának, és ezután már a partnereken múlik, hogy az ültei megállapodások létrejönnek-e.

 

Medveczky Attila