vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.24. 

Május 27-én tárgyalják a kettős állampolgárságról szóló petíciót

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága napirendre tűzte a szlovák állampolgárságuktól megfosztott magyarok ügyével foglalkozó beadványt. A beadványt május 27-én tárgyalják, annak ellenére, hogy Paška képviselő úr ezt megpróbálta megakadályozni.

 Az egyik beterjesztő, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke álláspontja szerint „egy jogállamban bízhatunk az alkotmányban, és azaz állam, amelynek alkotmányában nem bízhat a polgára, nem jogállam." Ezt a fontos érvet úgy tűnik, elfogadta a Petíciós Bizottság.

A szlovák alkotmány ugyanis kimondja, hogy akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától, arról csak saját kérésre lehet lemondani.

Lomnici Zoltán, öt jogesetet talált, amely bizonyos jogelvek megsértését jelzi. Hivatkozik többek között a jogbiztonság, a jogegyenlőség elvére, álláspontja szerint mindkettő sérült. Utalva arra, hogy az érintettek egy másik szövetséges állam állampolgárságát vették fel, szól még az arányosság elvének a sérüléséről is. „Egyik esetben sem követtek el bűncselekményt, annyi történt, megvallották, hogy magyarok. Valamennyien jelezték, hogy ragaszkodnak a szlovák állampolgársághoz is, hiszen a Felvidék a hazájuk" – mondja.

A most 101 éves Tamás Ilonka néni megkeresésére történt a felvidéki jogfosztottak képviselete, mert Szlovákiában jogsérelmek érik a magyar állampolgárságot felvevőket.

A petícióval a nemzetközi közvélemény figyelemfelkeltése is cél volt, hiszen több felvidéki magyart, akik bejelentették a magyar állampolgárság felvételét, különböző joghátrányok, hatósági zaklatások, lelki sérelmek értek az elmúlt időszakban. Ez az unió jogát is sérti. A tagállamok politikai céljaik megvalósítása során sem sérthetik meg az uniós polgárok jogait.

A petíciót Gubík László is aláírta, aki ezzel ismét nagy kockázatot vállalt, hiszen elsőként vállalta fel a magyar nemzethez való tartozását. Azóta is folytonos zaklatásoknak van kitéve. Azok, akik hivatalosan felvállalták magyar állampolgárságukat sorozatos idézéseket kapnak a rendőrségre. Van köztük olyan is, aki nem csak szlovák állampolgárságát veszítette el, hanem valamennyi dokumentumát bevonták, minden jogosítványát megszüntették, ideiglenes tartózkodási engedéllyel él saját hazájában, ahonnan gyakorlatilag ki sem mozdult.

A Lomnici Zoltán által készített petíciót a magyarországi pártok egyhangúlag támogatták, viszont az európai légkör Magyarország, a magyarság szempontjából nem a legkedvezőbb. Már az előre lépésnek számít, hogy a petíciót elfogadták és hajlandók tárgyalni róla. Május 27-én délutánra tűzték napirendre Brüsszelben.

 

(Forrás: Felvidék.ma)