vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.31. 

Még idén megjelenhet Ferenc pápa első enciklikája

Egy olasz püspök szerint befejezi utolsó, hitről szóló enciklikáját XVI. Benedek, és még idén megjelenik Ferenc pápa első enciklikája a szegénységről.

 Benedek emeritus pápa enciklikája a hitről Ferenc pápa neve alatt jelenik meg, s Ferenc is megírja első enciklikáját a szegénységről, ennek címe Beati pauperes lesz – írja egyházmegyéjének hivatalos honlapján Luigi Martella, Molfetta-Ruvo-Giovinazzo-Terlizzi püspöke a CNA híradása szerint. A püspök május 13-16 közt járt Rómában ad limina látogatáson Puglia régiójának főpásztoraival együtt.

 Áprilisban Federico Lombardi szentszéki szóvivő nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy Ferenc pápa első enciklikája még idén megjelenik. Benedek utolsó enciklikájáról pedig azt nyilatkozta, hogy lehetséges, hogy más módon jelentetik meg, nem enciklikaként.

 Ugyanakkor ha Ferenc pápa neve alatt jelenne meg a hitről szóló enciklika, amely zárná a szeretetről és reményről szóló benedeki enciklikatrilógiát (Deus caritas est; Spe salvi és a még el nem készült szöveg), az sem volna precedens nélküli: XVI. Benedek első enciklikája, a Deus caritas est a jelentések szerint II. János Pál befejezetlen írásaira épült.

 

Magyar Kurír (szg)