vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.31. 

Tudnia kellett róla?

A Portik-ügyben kedden megszólalt Radnai László. A kecskeméti maffiaperben 12 évre ítélt férfi vallomása szerint Portik ölette meg Prisztás Jánost, Domák Ferenc, alias Cinóbert, ő adott utasítást az 1990-es évekbeli négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásra – ahol a célpont Boros József Károly volt –, továbbá Fenyő János vállalkozó megölésére és robbantásos merényletekre is.

Utóbbiak célja Radnai szerint az volt, hogy eltereljék a figyelmet az olajügyekről. A tanú szerint több súlyos bűncselekmény végrehajtója is az a Jozef Rohac volt, akit jelenleg Fenyő János meggyilkolásával vádolnak, és az Aranykéz utcai robbantás ügyében Portikkal együtt gyanúsított.

Radnait 2006-ban ítélték el, Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori igazgatója pedig 2008-ban találkozott Portikkal, hogy megbízza fideszes politikusok lejáratásával. Tehát Laborc tudhatott a Radnai mostani vallomásában felsoroltakról. Az ügy külön érdekessége, hogy Laborc Gyurcsány és Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt vezette a titkosszolgálatot, így nehéz elképzelni, hogy a miniszterelnökök ne tudtak volna Laborc politikai célú akcióiról. Feltehető, hogy a miniszterelnököknek eljuttatott nemzetbiztonsági jelentésekben is szerepelhettek a Radnai által előadottak. Amennyiben ez bebizonyosodik, Bajnai választási esélyei a nullára csökkennek, de az ügynek akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

 

csorja