vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.31. 

Zavaró tényező az orosz–román kapcsolatokban

Moszkvában, az európai nemzetközi biztonsági konferencián ismét felmerült a Romániában elhelyezendő elfogó rakéták témája. Olyan felfogást is elhangzott, hogy már nem aktuális az európai rakétavédelem rendszerében a második szakasz, így a romániai rész.

Kérdés persze, hogy mennyire veszik figyelembe a konferencián elhangzott érveket. Annyi azonban bizonyos, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer elemei folyamatos zavaró tényezőt jelentenek az orosz - román kapcsolatokban - jelentette ki Andrej Maszlov, az orosz Külügyminisztérium 4. európai főosztályának igazgatója.

 Az amerikai rakétavédelmi rendszer európai kialakítása közvetlenül érinti Oroszország alapvető biztonsági érdekeit. Aggodalmunkat és érveinket többször és részletekbe menően ismertettük a legkülönbözőbb formákban, egyebek között a román partnereinkkel folytatott kétoldalú megbeszéléseken. Sajnos azonban mindeddig nem sikerült haladást elérnünk a rakétavédelmi témában folytatott párbeszédben. Ilyen helyzetben Bukarest aktív részvétele az adott projekt megvalósulásában újabb zavaró tényező az orosz–román kapcsolatokban.

 Nemrégiben Oleg Maligov, Oroszország bukaresti nagykövete megemlítette, hogy a rakétavédelmi elemek célponttá válhatnak. A helyi sajtó viharosan reagált, egyes elemzők azt állították, hogy „Oroszország de-facto háborúval fenyegeti Romániát”. A témát megvitatták a NATO - OroszországTanács legutóbbi ülésén, ahol a megnemértést  –í gy fejezte ki magát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – sikerült megszüntetni. Román kollégája, Titus Corlatean ismét azt hangoztatta, hogy rakétavédelmi rendszer védelmi jellegű, ezért nem válthat ki aggodalmat a másik félnél. Andrej Maszlov álláspontja:  

Azok az állítások, hogy a kialakítandó rakétarendszer védelmi jellegű, nem szüntethetik meg aggodalmainkat. Hiszen elszakíthatatlan kapcsolat van a hadászati támadó és védelmi rendszerek között. A projekt megvalósulása mindenképpen kihat a nukleáris fékentartás orosz erőforrására. Így mi a rakétavédelmet az Oroszország által kért jogi garanciák nélkül kihívásnak tekintjük, amely adekvát választ igényel.

 

(forrás: Oroszország hangja)