vissza a főoldalra

 

 

 2013.06.05. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 23. száma!

A tartalomból:

CSURKA ISTVÁN SÍREMLÉKÉNEK AVATÁSA (3.oldal)

Lezsák Sándor beszéde: nemcsak ismerősei tisztelegnek jelenlétükkel, hanem képletesen itt vannak velünk, körülöttünk a már nem élő pályatársak, gondolok Fekete Gyulára, Sánta Ferencre, Csengey Dénesre. De itt tisztelegnek azon emberi sorsok hordozói is, akiket az író leírt, ábrázolt, és így az utókorra átörökítette létezésüket. Csurka István folytatta a magyar irodalom nagyjainak korfestő és korszakelemző munkásságát, ahogyan tette ezt Gárdonyi Géza, amikor megörökítette a nemzet napszámosainak, a falusi és tanyasi tanítóknak mindennapos küzdelmeit. Ahogyan tette József Attila, amikor megörökítette a gyári szirénahangra ébredő és munkába induló nagyüzemi munkások szürke hétköznapjait, és a munkanélküliek gondjait. Ahogyan Veres Péter megírta a vasúti krampácsoló földművesek, parasztcsaládok küzdelmeit a megélhetésért.

 Medveczky Ádám: Ez az emlékmű zarándokhelye lesz a magyarságnak

Csurka István triptichon, három csodálatos szó, magyarság, igazság, élet. Gyönyörű hitvallás, mintha a Szentírás egyik igéjéhez nyúlna vissza, abból merítene, amit ott láttunk a Szent István-bazilika oromzatán, „ego sum via, veritas et vita”. Út, Igazság és Élet. Nálunk ez most a magyar élet, magyar élni akarás, magyar élni hagyás. Akik ismerték Csurka Istvánt, természetesen tudják, hogy ő mennyire szerette az életet, annak szépségével, örömével, árnyoldalaival együtt. De nemcsak szerette, hanem ismerte is. Fantasztikus drámáinak jól kigondolt témái és szituációi, írói fogásai és a karakterei mind az életből, a való életből származnak, ezeket a köznapi dolgokat emelte föl a költészet, a poézis legmagasabb fokára.

 P. Reisz Pál OFM: Szinte mindenben igaza lett, amit a magyar sorsra vonatkozóan megjövendölt

Ahogy Jeremiásnak, Csurka Istvánnak is megadatott a szomorú és vigasztalannak látszó helyzetben, hogy biztassa népét a jobb jövő és a Messiás eljövetelével. A magyar jövő pesszimista prófétájának tartották, ahol lehetett mellőzték. Később általánosan elismerték: szinte mindenben igaza lett, amelyet a magyar sorsra vonatkozóan megjövendölt. Örült annak, ha népének így is hasznára lehetett. ő maga pedig feláldozott ezen célért mindent: irodalmi karriert, anyagi hasznot, evilági előnyöket, egészséget, és lassan az egész életet.

 A közlekedési infrastruktúra a nemzetgazdaság gerince

A kormány szakított a Gyurcsány–Bajnai-érának a költségvetést évtizedekre, százmilliárdos nagyságrendben eladósító sztrádaépítési gyakorlatával (4.oldal)

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár: hazánk helyzetéből fakadó előnyöket akkor tudjuk maradéktalanul kiaknázni, ha az utasok és az áruk jó minőségű közúti, vasúti, légi, vízi hálózatokon közlekedhetnek nálunk. A stratégiai célok szerint a közlekedésfejlesztésnek elsősorban és hosszabb távon is a gazdasági növekedést, a versenyképességet és a regionális felzárkózást kell szolgálnia.

 540 milliós egészségügyi fejlesztés Balmazújvárosban

300-350 millió forint értékben sportpályákat építettünk, így megteremtettük a versenysport feltételeit (4.oldal)

Dr. Tiba István polgármester: Manapság sok esetben a bürokratikus intézkedések gátolják, hátráltatják a vállalkozások megtelepedését. Az önkormányzat hivatala igyekszik a lehető leggyorsabban, mindent szabályszerűen végezve kiadni az engedélyeket, így is lebontva a bürokratikus gátakat. Fontos tudni, hogy hátrányos helyzetű térség lévén Balmazújváros is kiemelt vállalkozói övezet, így akik itt létesítenek új vállalkozást, az első két esztendőben mentesülnek a szociális adóterhek alól, ami jelentős kedvezmény.

 Közjóléti fejlesztések erdeinkben

Cél a természetszeretetre és környezettudatos magatartásra nevelés (5.oldal)

Tengerdi Győző, a HM VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója: Ismerjük azt a kormányzati szándékot, amely arra irányul, hogy az erdőket megnyissa a lakosság számára. Ennek a célnak van egy vidékfejlesztési, egy turisztikai, egy rekreációs szegmense is, és amit nagyon fontosnak tartok az a gyermekek és felnőttek természetközeli nevelése. Ezekkel az akciókkal közelebb tudjuk hozni a természethez az embereket. S ezzel elérjük azt, hogy betartsák a természetjárás írott és íratlan „törvényeit”. Tehát nem szemetelnek, és óvják a természet értékeit a fiatalok és az idősebbek is.

 A fogyasztónak joga van tudni, hogy milyen terméket vásárol

A hungarikumok az országimázsépítés szerves részét is képezik (7.oldal)

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) célja, hogy a vásárló egyértelműen tudja, hogy milyen származású, összetételű és minőségű élelmiszert vásárol. Gyaraky Zoltán, az Élelmiszer-feldolgozási Főosztály vezetője szerkesztőségünknek elmondta: az élelmiszerek önkéntes megjelöléséről szóló minisztériumi rendelet a fogyasztók pontos tájékoztatását azáltal igyekszik elősegíteni, hogy egyes, a jelölésben használt fogalmak használatát egyértelműen meghatározott feltételekhez köti.

 Akadálymentesíteni kell a civil szektort

A tartalmi, az építő munkát kell az államnak segíteni – aktív és passzív támogatásokkal egyaránt (12.oldal)

A kormány május közepén elfogadta azt az előterjesztést, amely a civil szervezetek költségvetési támogatásainak áttekintését, az eljárások informatikai egységesítését valamint a civil szervezetek anyagi, illetve természetben elérhető támogatásainak felmérését tűzte ki célul. Dr. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy tavaly a civil szervezetek számára 45 milliárd forint állt rendelkezésre, és valószínűleg az előttünk álló EU-s programozási időszakban ezek a források hatványozhatók is.

 Kitaszíttattunk a paradicsomból, a kultúra egészéből

Észre sem vettük azt, hogy a nemzeti kormányok hatalomra kerülésével nemcsak a kommunisták, hanem nemzetközi csoportok érdekeit is megsértettük (10.oldal)

Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője: A Magyar Művészeti Akadémia hihetetlenül erős támadásoknak volt és van kitéve. Az előző közgyűlésünket egy berohanó csapat zavarta meg. Bár ők ezt az akciót happeningnek nevezték, de a mögöttük álló szervező erő mögött ott a gyűlölet. Sajnálatos, hogy ezen akcióban olyan képzőművész kollégám is részt vett, akit valaha a fiamként szerettem. De azt is tudom, hogy a legutóbbi provokációk szervezői közt ott van a Magyar Művészeti Akadémia egyik tagjának a fia is. Nem csak generációs ellentétről van persze szó, hanem arról, hogy ki akarják provokálni a gyűlölködésben való versenyt.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.