vissza a főoldalra

 

 

 2013.05.31. 

Bálványosi nyár– huszonnegyedszer

Még az erdélyi román fiatalok is felháborodnak azon, hogy adójuk Bukarestbe kerül, és abból nem szülőföldjük fejlődik

A 2014-es választási évvel kapcsolatos kérdések lesznek a július 23. és 28. között megrendezendő 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kiemelt témái. Bozsó Imre Lehel, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke a „kincses városban” személyesen tájékoztatta szerkesztőségünket a Tusványosként emlegetett rendezvénysorozat tematikájáról.  

Már tavaly ősszel, a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kiértékelése után felvetették azt, mi legyen a következő rendezvény témája?

 –Minden ősszel összeül a szervezőcsapat, elemzi, mi sikerült, s min szükséges változtatni. Az első valódi konkrét kérdéseket felvető szervezésre a Csángó Bál után, március elején kerül sor. Ekkor határozzuk meg a tematikát is.

 Idén mely problémákat szeretnék társadalmi, politikai szinten érinteni?

 –Tusványosról azt kell tudni, hogy minden évben az aktuális kérdéseket próbálja feszegetni. Így idén a 2014-es magyarországi választások kérdéséit elemezzük. Azt, hogy egy adott kormányváltás milyen mértékben befolyásolná a kárpát-medencei magyar politikát, illetve azt, hogy a határon túli magyar kettős állampolgárok száma mennyiben tudja meghatározni a szavazás végkimenetelét.

 Sokak szerint a határon túli magyarság a jelenlegi kormánypártokat támogatja. Mesterházynak az RMDSZ-nél tett látogatása viszont azt sejteti, hogy ez a képlet nem teljesen egyértelmű.

 –Való igaz, vannak olyan erdélyi magyarok, akik inkább a baloldalt preferálják. Ám az RMDSZ sem egységes. A székelyföldi RMDSZ-es tisztségviselők főleg jobboldaliak, míg a partiumiak nagy része baloldali szimpatizáns. A magyarországi választásokon kívül a romániai elnökválasztás kérdése is megjelenik, valamint az EP-i jelöltállításokról is szó esik. Minden az úgynevezett választási kérdéskör része. A másik lényeges téma az autonómia, hiszen aktuális probléma a régiósítás kérdése. 2013-ra az autonómia évét hirdette meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, amihez több szervezet, így a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Ifjúsági Tanács is csatlakozott.

 Tusványoson újra jelen lesznek a magyarországi és az erdélyi magyar politikusok?

 –Minden évben arra törekszünk, hogy Erdély esetében minden politikai oldal képviseltesse magát. A tavalyi választási év miatt sokkal nehezebb volt akár egy román politikust lehívni a magyarok közé, hiszen számára egy ilyen rendezvényen való részvétel bukás lehet. Mivel idén még nincs választási év, reméljük, könnyebb lesz egy asztalhoz ültetni a vitázó feleket.

 Vannak olyan románok is, akik racionálisan állnak az autonómia kérdéséhez. Így Valentin Stan román professzor.

 –Így van. Lucian Mandruta újságíró pedig szolidaritásból magáénak vallotta a székely zászlót. Míg Sabin Gherman román újságíró szerint a dagadó botrány valóságos aranybánya a román politikusok számára: „elég buták és szegények vagyunk ahhoz, hogy rájuk hallgassunk, hogy megfélemlíthessenek, hogy a fülünk botját se mozdítsuk az egészségügy, a tanügy és a mezőgazdaság problémái miatt, hiszen Isten jóindulatából itt vannak nekünk a magyarok, akikkel háborúskodhatunk.” Ő, mint erdélyi származású, elítéli a nacionalista felhangokat.

 Kisebbségben vannak az ilyen románok, vagy arról van szó: akik a békés egymás mellett élést szeretnék, nem merik nézeteiket felvállalni?

 –Azt látjuk, hogy az erdélyi román fiatalok közül egyre többen, ha nem is a székely autonómiát, hanem a Bukaresttől való függőség minimálisra csökkentését kívánják. Fel vannak háborodva azon, hogy adójuk Bukarestbe kerül, és abból nem Erdély, a szülőföldjük fejlődik. Egy példa: Kolozsvár csupán 44%-át kapja vissza a befizetett adóból.

 Lesznek kimondottan gazdasági programok is az idei Tusványoson?

 –Mára kialakult a hagyománya annak, hogy vannak sátrak, melyek a közéleti, míg mások a gazdasági fórumoknak ad otthont. Emellett más sátrakban kulturális, népművészeti produkciók lesznek. Jól tudjuk, hogy mennyire fontos, hogy milyen gazdasági környezetben élünk, Erdélyben, Romániában, az EU-ban, ilyen kérdésekkel foglalkozó kérdések is lesznek.

 Igen fontos, hogy a fiatalok felé családközpontú életszemléletet közvetítsenek. Ennek érdekében mit tud tenni a MIT?

 –Tudjuk, hogy a magyar közösség rohamosan fogy nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Ennek oka – az elköltözések, vegyes házasságok mellett – a gyermekvállalási kedv hiánya. Az Áldás, népesség mozgalom ezen a szemléletmódon kíván változtatni, melyhez az elmúlt időszakban csatlakozott a Magyar Ifjúsági Tanács is. Az Adj, király, katonát elnevezésű vetélkedő e mozgalomhoz kapcsolódik. Célja, hogy a résztvevőkben az összeállított verseny-anyag elolvasása után felértékelődjék a család szerepe. A vetélkedők által a családközpontú életszemlélet közvetítése a cél, és a gyermek szerepének kihangsúlyozása a család, a társadalom szempontjából. Nagyon büszke vagyok, amiért az Adj, király, katonát vetélkedő a MIT egyik sikertörténete lett.

 

Medveczky Attila