vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.01. 

Ingyen árulhatnak Szegeden a valódi tanyai őstermelők

A hagyományos ízeket tartalmazó termékeket keresik a Mars téri piacon

Április 30-áig minden hétfőn és pénteken ingyen árusíthatnak és parkolhatnak az igazi tanyai őstermelők a szegedi Mars téren, a nagycsarnokban, 30 asztalon.

 Honnan tudják, kik is a valódi tanyai őstermelők? – kérdezem Erdei Pétert, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatóját.

 – Az agrárkamarától kapott termelői kártyával igazolhatják magukat az őstermelők: amikor ezt felmutatják a Mars téri piacon, nem kérjük tőlük a helypénzt. Én nem vagyok ez ügyben joghatóság, s éppen ezért az agrárkamara határozza meg, hogy ki számít tanyasi őstermelőnek, és ezért joga van a nagycsarnokban árusítani.

 Esetünkben 30 asztalról ír a sajtó. Ez azt jelenti, hogyha véletlen 31 igazolt tanyai őstermelő érkezik, akkor egy kívül reked?

 –Ha csak plusz egy emberről van szó, akkor természetesen őt beengedjük. Azt a pozitív és örömteli hírt tudom önökkel közölni, hogy már nem 30-31 emberről van szó, hanem 40-50 őstermelő érdeklődik. Ez azt jelenti, hogy elindult a várakozási idő, s mi próbálunk mindenkinek helyet biztosítani, de meg kell érteniük, hogy kötött a mandátumunk.

 Mit vár a piacvezetés ettől az akciótól? Forgalomnövekedést?

 –Hogy azt az egyre növekvő vevői igényt ki tudjuk elégíteni, ami arra vonatkozik, hogy a vevők közvetlenül szeretnének vásárolni tanyasi termékeket. A régi, jó, megszokott hagyományos ízeket rejtő termékekhet szereznének hozzájutni a Mars téri piacon. A legfontosabb, hogy ezt a kérést teljesítsük. Az őstermelők is szerettek volna minél többet itt lenni a piacon, de nem tudták ennek a módját, kissé bátortalanok voltak. Mindennek a következményeként sokkal erőteljesebb vásárlói forgalmat szeretnénk a Mars téren viszontlátni. Azt, hogy ne a multinacionális hálózatok boltjaiban költekezzen Szeged és környékének lakossága, hanem látogasson ki a piacra, ahol közvetlenül a termelőtől tud vásárolni.

 Hogyan látja: a nagy bevásárlóközpontok mennyire konkurenciái a piacoknak, vásárcsarnokoknak? Lehet-e egy piacot reklámozni?

 –Hivatalosan mi ingatlan bérbeadással foglalkozunk, piaci asztalokat, üzleteket adunk bérbe. Tehát magunkat nem tudjuk reklámozni, mert arra nem kérhetek meg senkit, hogy termékét adja olcsóbban. Ha viszont szervezünk olyan programokat, mint amilyen a tanyasi termékek napja, vagy tovább folytatjuk a Művészetek hídjára a kiállítások szervezését, olyanokat is megszólítunk, akik eddig nem jöttek be a piacra. A későbbiekben szeretnénk a kereskedőinket olyan módon összeszervezni, hogy képesek legyenek egységes árengedményes akciókat meghirdetni. Ezek a gondolatok vetődtek fel bennünk, hogy felvegyük a versenyt a multinacionális áruházláncokkal, azokkal a multikkal, akik a saját termékeiket akciózzák.  

Beszéltünk az őstermelők kedvezményéről…Az ún. kispiaci napokon az idősebbek, a kevés árúval érkezők nem kapnak a helypénzből kedvezményt?

 –Konkrétan 100%-os kedvezményt kapnak. Hétfőn, kedden, csütörtökön és vasárnap a nagycsarnok kijelölt helyén ingyen és bérmentve tudunk minden nagyon kis termelőnek negyedasztalnyi helyet adni. Ezzel az volt a célunk, hogy például annak az idős hölgynek is helyet tudjunk biztosítani, aki minimális mennyiségű árúval jön ki. Ezáltal a nagycsarnok kevésbé frekventált helyét fel tudjuk lendíteni, s az ott lévő üzleteknek további forgalmat generálni.

 

Medveczky Attila