vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.01. 

A kormány kiemelt figyelmet fordít a kis-és középvállalkozások támogatására

A kormányváltás óta 966 kis-és középvállalkozás részesült összesen 12,3 milliárd ft munkahelyteremtő beruházási támogatásban

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is meghirdette a munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely azt várja, hogy a támogatásoknak köszönhetően 5200 új munkahely jön létre a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál. Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint kiemelkedő eredmény, hogy 2012-ben a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 163 kis-és középvállalkozás munkahelyteremtő beruházását támogaták a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

 Mekkora keretösszeg áll mindehhez rendelkezésre?

 –A mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész központi keretéből 2013-ban 10 milliárd Ft összeg áll rendelkezésre. Csak összehasonlításképpen: 2010-ben ez az összeg 2 milliárd volt, 2011-ben 5 milliárd, tavaly és idén már 10-10 milliárd forint.

 Miként tudták elérni azt, hogy a támogatás 2010-től fokozatosan emelkedjen?

 –A kormány kiemelt figyelmet fordít a kis-és középvállalkozások – KKV-szektor– támogatására, mivel ez a szegmens a gazdaság fejlődésében és a foglalkoztatásban is meghatározó szerepet tölt be. Miközben a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott foglalkoztatáspolitikai támogatási eszközöket egyre nagyobb arányban európai uniós forrásból működtetjük, az így felszabadult hazai forrás folyamatosan növekvő arányban fordítható a KKV-k vissza nem térítendő támogatására, a KKV-knál foglalkoztatottak létszámbővítésére.

 Mennyire voltak eredményesek a 2011-es és a tavalyi munkahelyteremtő beruházásokhoz kapcsolódó pályázatok? Mennyi új munkahely jött létre így az elmúlt években?

 – A kormányváltás óta a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 966 kis-és középvállalkozás részesült összesen 12,3 milliárd ft vissza nem térítendő munkahelyteremtő beruházási támogatásban, amellyel több, mint 7 ezer új munkahely létesítését segítettük elő, és további 12 ezer munkahely megőrzésére is sor került, elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben és településeken. Az új munkahelyek döntő többségén regisztrált álláskeresők foglalkoztatása történik. 2012-ben a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben 163 kis-és középvállalkozás munkahelyteremtő beruházását támogattuk a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

 Mi mindenre használható fel az elnyert támogatás?

 – A vállalkozások a részükre nyújtott vissza nem térítendő támogatást új gépek, berendezések, műszaki eszközök, technológiák beszerzésére, továbbá új létesítmények építési költségeire használhatják fel.

 Azt szokták mondani, hogy sokakat zavar a pályázatoknál a túl sok adminisztrációs teher. Ezt megpróbálják orvosolni?

 – Az elmúlt években folyamatosan egyszerűsítettük, csökkentettük a kitöltendő adatlapokon kért információkat. Az ez évi pályázati dokumentáció adatlapjait tovább rövidítettük, az adatlapok elektronikusan tölthetők ki. Ezzel az adatok ellenőrzése is egyszerűbbé válik. Az adminisztrációs terhek csökkentésével függ össze az a kedvezmény, amely szerint ezen támogatás igényléséhez egy lezárt üzleti év sem szükséges feltétel, tehát kezdő, induló vállalkozás is pályázhat az ország bármely településéről.

 A szocialista Kovács László kijelentette, hogy a banki különadók miatt nincs hitelezés, ezért panganak a beruházások, így nem jönnek létre új munkahelyek. Mi erről államtitkár úr véleménye? 2010 előtt voltak-e ilyen mértékű pályázatmeghirdetések?

 – Ezt az aggodalmat a tények nem támasztják alá. A vállalkozások körében ismert, kedvelt és előnyös pályázati konstrukciót a Nemzetgazdasági Minisztérium minden évben meghirdeti. Míg 2010-ben mindössze 200 vállalkozás nyújtotta be a támogatási igényét, 2011-ben 830, 2012-ben 750. Idén ez a szám tovább nőhet. A pályázati konstrukció 2010 előtt is létezett, csak sokkal kisebb keretösszeggel  és lehetetlen feltételekkel.

 Az Eurostat táblázata szerint, régió adatait tekintve elmondhatjuk, hogy hazánkban fokozatosan csökken a munkanélküliségi ráta, míg a többi országban emelkedik a munkanélküliek aránya. Az ilyen pályázatok mennyiben járultak hozzá ezekhez az eredményekhez?

– A foglalkoztatást elősegítő támogatások nem csak a munkanélküliség csökkenéséhez, hanem ami ennél sokkal fontosabb, a foglalkoztatás tartós növekedéséhez járulnak hozzá. Ezeknek az eszközöknek a hatása hosszú távon érvényesül a munkaerőpiaci folyamatokban, miközben például a közfoglalkoztatás csak átmenetileg javítja a foglalkoztatást. Ezért a munkahelyteremtő támogatásokra fordított összeg magas hatékonysággal megtérülő beruházás. Ezt a tényt a támogatási konstrukciót és az egyes vállalkozások beruházási tevékenységét, a foglalkoztatási és működtetési kötelezettség teljesítését ellenőrző szervek tapasztalatai is megerősítik.

 

Medveczky Attila