vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.01. 

Célunk a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága

A házi kertnek, konyhakertnek és kiskertnek nevezett területeket nem kell bejelenteni

Kibővült a földhasználati nyilvántartásba bejelentendő földterületek köre. Az idei évtől már területi mértéktől függetlenül minden termőföldet, mező- és erdőgazdasági föld használatát be kell jelenteni az illetékes járási földhivatal felé. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa lapunknak elmondta: az új földforgalmi törvény szerint egy hektárig, alanyi jogon bármely magyar állampolgár vásárolhat termőföldet.

 Mi a bejelentési kötelezettség kiterjesztésének a célja?

 – A földhasználóknak eddig is be kellett jelenteniük az illetékes földhivatalnak az általuk használt területek adatait. Eddig viszont nem kellett regisztrálni az egy hektár, vagy annál kisebb földterületeket. Most ez megváltozott, hiszen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy például egy 9 ezer négyzetméteres zöldségkert egészen komoly gazdaságnak számíthat. A célunk, hogy tisztában legyen a szaktárca a magyarországi földhasználati viszonyokkal. Az új földforgalmi törvénynek olyan intézkedése lesz, hogy egy hektárig, alanyi jogon bármely magyar állampolgár vásárolhat termőföldet. Ahhoz, hogy tudjuk, összesen mennyit vásárolhatnak, ismernünk kell a jelenlegi állapotokat. Tehát a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága és országos ellenőrzése a cél. Ez nemzetgazdasági érdek.

 Ha éppen nem művelik a területet, akkor is be kell jelenteni?

 –Természetesen. Bár elég nagy baj, ha ilyen állapot áll fönn, mert művelési kötelezettség van előírva ezekre a termőföldekre. A földeket, ha művelési ág alapján vannak nyilvántartva, akkor annak megfelelően kell művelni. A bejelentésnél nem a művelés a lényeg, hanem a tulajdonlás, a használat.

 A földhasználati nyilvántartás elősegíti a zsebszerződések kiszűrését?

 –Ezt nem állítanám, mert zsebszerződéseket nem 2-4 ezer négyzetméternyi területekre szokás kötni. Természetesen az átláthatóság mindenben segít, így az is, mikor mindenkinek be kell vallani, hogy mennyi föld van a tulajdonában, illetve használatában. Elősegíti a zsebszerződések kiszűrését az a termőföld, aminek nincs gazdája. Amit nem jelentenek be, az állami tulajdonba kerül.

 Mindeddig miért nem történt meg ilyen regisztráció?

 –Eddig úgy gondolták, hogy egy hektár alatt nem kell bejelenteni a föld használatát, és ez volt a jogszabályban, tehát ez volt az eddigi kormányok véleménye is. Azt hangsúlyozni szeretném, a sokak által házi kertnek, konyhakertnek és kiskertnek nevezett területeket nem kell bejelenteni, mert azoknál ilyen bejegyzés olvasható: lakóház és udvar; vagy gazdasági épület és udvar. Csak azokat a földterületeket kell bejegyezni, melyeknek művelési águk van, helyrajzi számuk és aranykorona értékük.

 Meddig kell a regisztrációt megejteni?

 –A jelenlegi, az érvényben lévő jogszabály, melyet módosítani fogunk, nem szab határidőt. Tehát nem volt igaz az egyes sajtótermékekben hangoztatott január 31-ei dátum. A szabályban annyi van, hogy a földhasználat megkezdésétől számított 30 napon belül kell a bejelentést megejteni. A módosítás során, mikor eltöröljük a regisztrációs díjat, valószínűleg április 30-ai határidő szerepel majd a jogszabályban.

 Nem március 30?

 –Örülök, hogy ezt felvetette, mert egyes sajtóorgánumokban keverik a dátumokat. Ez ugyanis egy másik bejelentési kötelezettség határideje. Március 30-áig az eddigi földhasználóknak, a magánszemélyeknek a személyi azonosítót, és az állampolgárságot, gazdálkodó szervezetnek a törzsszámot is be kell jelenteniük.

 A földhasználati nyilvántartásért a szabályok szerint 6000 forintot kell fizetni. Ezt az összeget viszont, tudtommal, nem kötelező kifizetni.

 –Ezt kötelező befizetni, de jelenleg a földhivatalok olyan iránymutatást kaptak a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, hogy elkészítik a bejelentőlapot regisztrációs díj nélkül is, mert a tárca akarja törölni. Elvünk: ha a minisztériumnak van szüksége adatbázisra, akkor azt ne az állampolgárral fizetesse meg! A jelenlegi jogszabályt nem helyezte senki hatályon kívül, de folyamatban van a módosítás. A normaszöveg már a képviselőknél van, s hamarosan szavaznak róla.

 Abban az esetben, ha a földhasználó több járási földhivatal illetékességi területéhez tartozó termőföldet használ, akkor hol kell a bejelentést megtennie?

 –Mindezt elegendő egy földhivatalnál bejelenteni, és azt a földhivatali rendszer kezeli.

 

Medveczky Attila