vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.08. 

Klaust hazaárulással vádolják

Noha elemzők szerint nincs sok esélye a sikerre, mégis kétségkívül foltot ejt a hivatalából hamarosan távozó Václav Klaus cseh államfő eddig sem maradéktalanul pozitív megítélésén az a beadvány, amely nemes egyszerűséggel hazaárulással vádolja a köztársasági elnököt.

 Az alkotmánybíróságnak címzett iratot több mint két tucat szenátor jegyzi és a hírhedtté vált széles körű újévi közkegyelem miatt kezdeményezi az eljárás lefolytatását Klaus ellen. Mint ismert, az elnöki kegyelem mások mellett olyan bűnözőkre is vonatkozik, akik súlyos korrupciós bűntetteket követtek el. Az amnesztia folytán azonban nem csak az eljárás szűnik meg ellenük, de a károsultak elveszítik annak reményét, hogy jogszerűen jussanak kártérítéshez.

 A beadvány azonban valószínűleg nem fogja megkapni a szükséges számú támogatást, így az alkotmánybírósághoz sem feltétlenül jut el - amely jogosult lenne az államfő elleni eljárás lefolytatására hazaárulás vádjával. Az ország történetében mindenesetre ez lenne az első ilyen eset. A szenátus ülésére hétfőn kerül sor.

 Klaus mindazonáltal kitart korábbi álláspontja mellett és elmondása szerint ma is ugyanúgy hirdetné meg az amnesztiát, ahogy azt az ország megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából tette. Az államfő arra hivatkozik, hogy az amnesztia maradéktalanul törvényes volt és az alkotmányba sem ütközött így az ellene felhozott vádakat politikai játszma részének tekinti. Utódja, a nemrégiben megválasztott Milos Zeman diplomatikusan csak annyit mondott: "biztosan nem hazaárulásról van szó, én hibának tekintem".

 A leköszönő cseh államfő utolsó hivatalos útja egyébként Szlovákiába vezetett, ahol szlovák kollégája meleg fogadtatásban részesítette s mindketten az egykori közös állam, Csehszlovákia felbomlását méltatták.

 

(Forrás: Felvidék.ma)