vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.08. 

A ferences vértanúkra emlékeztek Budán és a Jászságban

A XX. századi magyar ferences vértanúk – Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát – boldoggá avatási perének az egyházmegyei szakasza a végére ért. Most a több ezer oldalas dokumentáció olaszra fordítása …

A XX. századi magyar ferences vértanúk – Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát – boldoggá avatási perének az egyházmegyei szakasza a végére ért. Most a több ezer oldalas dokumentáció olaszra fordítása zajlik, ezután pedig az eljárás Rómában folytatódik. Rájuk emlékeztek március 3-án Budán és Jászberényben.

Négy ferences vértanú tiszteletére avattak emléktáblát vasárnap Jászberényben, az eseményhez kapcsolódva Ternyák Csaba egri érsek ünnepi szentmisét tartott a helyi Barátok templomában. Kálmán Peregrin – aki a hét magyar ferences vértanú boldoggá avatási eljárásának magyarországi felelőse (viceposztulátora) –, elmondta, hogy a hét mártír sorsú ferences közül négy kötődött Jászberényhez: Kovács Kristóf ott született, Károlyi Bernát, Kiss Szaléz és Lukács Pelbárt pedig a jász település lelkipásztora volt. Az emléktáblát a Jászok Egyesülete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a KDNP jászberényi szervezete a Jézus Neve Egyházközség támogatásával állították.

Szintén vasárnap domborművet szenteltek a ferences vértanúk emlékére Budapesten, amely a Tövis utcai Kapisztrán Szent János-templom külső homlokzatán kapott helyet. A vértanúk közül hárman a kommunista partizánok, illetve katonák, négyen pedig a kiépülő szovjet típusú hatalmi rendszer áldozatai lettek. A hét mártírról a ferencesek és az érintett egyházközségek úgy vélekednek, hogy Krisztusért adták életüket.

 

(Forrás: ferences.hu)