vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.08. 

A keresztény egyházak kezdeményezése: a vasárnap legyen munkaszüneti nap

Európa nagyvárosaiban felvonulást tartottak a vasárnap mint munkaszüneti nap bevezetése érdekében.

Európa nemcsak gazdasági, hanem társadalmi és kulturális közösség is – nyilatkozta az Összefogás az európai vasárnapokért (ESA) elnevezésű szervezet a március 3-ára tervezett kezdeményezés előestéjén: a kontinens nagyvárosaiban felvonulást tartottak a vasárnap mint munkaszüneti nap bevezetése érdekében. Szakszervezetek, politikai pártok, civil- és vallási szervezetek közösen arra buzdítanak mindenkit: tartsák tiszteletben a vasárnapot annak érdekében, hogy a családok együtt lehessenek; önkéntes, kulturális, szociális tevékenységet végezhessenek. A vasárnap az a nap, amikor a keresztények az Urat dicsőítik.

 Olaszországban aláírásgyűjtő kezdeményezést indítottak a szabad vasárnap megteremtésére, az olasz püspöki konferencia támogatásával: 50 ezer aláírás összegyűjtése a cél, hogy állampolgári kezdeményezés alapján törvényjavaslatot nyújthassanak be, és a tartományok hatáskörébe kerüljön vissza az üzletek vasárnapi nyitvatartásának meghatározása.

 Az ESA arra hívja a kormányokat, hogy működjenek együtt a fenntartható munkaidők megteremtése érdekében. Alapvető szükség van szociális védelmet megteremtő törvények létrehozására elsősorban azokban az országokban, amelyeket nagyobb mértékben sújt a gazdasági válság. Össze kell hangolni európai szinten a munkaidők meghatározását és a vasárnap munkaszüneti nappá tételét, mert csak ezáltal mozdítható elő az állampolgárok egészsége, biztonsága és emberi méltósága. Ez teszi csak lehetővé, hogy össze tudják egyeztetni magán-, családi- és szakmai életüket. A szervezet továbbá azt kéri, hogy az állampolgárok európai éve kezdeményezésbe illesszék be a vasárnap munkaszüneti nappá tételét is.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)