vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.08. 

Kína is Észak-Korea ellen fordult

Az Egyesült Államok és Kína megállapodott az ENSZ-ben arról, hogy újabb büntetőintézkedéseket kezdeményeznek Észak-Koreával szemben. A rezsim a nemrég végrehajtott kísérleti atomrobbantással haragította magára a nemzetközi világot.

 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem sokkal korábban jelentette be, hogy kedden, helyi idő szerint tizenegy órakor zárt ajtók mögötti konzultációt tart az észak-koreai nukleáris fegyverkezésről. Ezen várhatóan az Egyesült Államok körbead a BT-tagok között egy határozattervezetet, majd a tagországok képviselői megküldik ezt saját fővárosukba felülvizsgálatra. Az ebben a határozattervezetben szereplő büntetések már a szankciók negyedik sorozata lenne Phenjannal szemben.

 A határozattervezet beterjesztése és elfogadása között legalább 24 órának kell eltelnie, vagyis az újabb szankciókra szerdánál korábban nem adhatja áldását a BT. Az újabb büntetőintézkedések mibenlétéről részletek egyelőre nem szivárogtak ki. Egyes vélemények szerint az ENSZ-testület szigorítani fogja a 2006-os és 2009-es atomkísérletek után foganatosított szankciókat. Bizonyos tekintetben úgy fog eljárni, mint januárban az észak-koreai műhold-felbocsátás után. A BT akkor elítélte Phenjan lépését, de nem vezetett be újabb büntetőintézkedéseket, hanem csak szélesítette a szankcionált észak-koreai polgárok és szervezetek körét.

 Észak-Korea február 12-én hajtotta végre harmadik föld alatti atomrobbantását, dacolva a BT tilalmával. A BT-tagországok képviselői akkor közleményben határozottan elítélték Phenjan újabb lépését.

 

(Forrás: MHO)