vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.08. 

Az egész színesfém lopás hátterében szervezett bűnözés áll

Magyarországon senkit nem köteleznek rá, hogy tolvaj legyen

Terrorista cselekménynek minősítené a színesfémtolvajlást Jász-Nagykun-Szolnok megye fideszes országgyűlési képviselője. Boldog István szerint közüzemekben kárt okozó tolvajok mások életét veszélyeztetik. Mivel egy trafót, vagy több kilométer hosszúságú kábelt éhező hajléktalan nem bír megemelni, ezért kizárt a megélhetési bűnözés.

 Miért is ér fel a színesfémtolvajlás egy terrorista bűncselekménnyel?

 –Azt gondolom, teljesen nyilvánvaló, hogy ez terrorista bűncselekmény, hiszen csak bele kell gondolni, hogy ha egy darab vasúti sínt kivágnak és az a vonat kisiklásával jár, akkor több ember is meghalhat és óriási kár keletkezhet. Ugyanez van a villamos-kábeleknél. Egyesek lelopják a villamos-kábelt, egy egész falu vagy egy egész városrész marad áram nélkül, balesetek keletkezhetnek, emberi életeket veszélyeztetnek, és egyébként több milliárdos nemzetgazdasági kárt is okoznak ezzel. Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy ez terrorista cselekmény. Az más kérdés, hogy a terrorista cselekmény nemzetközi fogalmába jelenleg ez elvileg nem fér bele, mert ma úgy közelítik meg a bűneseteket, hogy mi volt az elkövető szándéka. Ha azt mondja, hogy az ő szándéka a színesfém lopás volt, hogy legyen egy kis pénze, akkor az már rögtön nem terrorista cselekmény, meg nem is olyan nagy értékű dolog, mert csak egy pár ezer forint értékű valamit lopott el. Én erre azt szoktam mondani, hogy annak idején Bin-Laden azt mondta volna, hogy ők csak szórakozásként röpködni akartak a repülővel, és egy kis közlekedési baleset történt, akkor nem üldözték volna őket? Több ezer ember életét veszélyeztetik nap mint nap azok , akik villamos-kábeleket, KRESZ-táblákat, csatornafedeleket, akár vasúti kábeleket lopnak el. Emlékezzük csak vissza az 1993-as pörbölyi tragédiára, mikor gyerekek haltak meg azért, mert egy akkumulátort loptak el, s így nem működött a szemafor, és az iskolabuszba rohant bele a vonat. Csak az ÉMÁSZ kára évente 200 millió forint fölötti a lopások miatt, míg  BKV-é 284 millió, a MÁV-é meghaladja a 2 milliárdot. Még nem számoltuk bele a KRESZ-táblákat, a csatornafedeleket, és egyéb ilyen helyekről ellopott dolgokat. A mezőgazdaságról meg nem is beszéltünk – ugye az öntözőberendezéseknek állandóan lopják a kábeleit, hatalmas károkat okozva ezzel.

 Jelenleg mekkora büntetés szabható ki egy olyan színesfém tolvajra, aki tettével mások életét veszélyezteti?

 – Legfeljebb 15 évet kaphat az új, a júliusban hatályba lépő büntetőtörvénykönyv szerint. Én, a módosítási javaslatommal az eljárását is szeretném felgyorsítani, tehát nem 2-3 évig tárgyalunk egy ilyen esetet, hanem gyorsított eljárásban, és akár életfogytiglani büntetést is kellene kapnia. Tanulmányoztam Szent László törvényeit, s tudjuk abban a korban, amikor a 10 dénár alatti lopásért mondjuk orrlevágás, szemkinyomás volt a büntetés, akkor nagyon kevés félszemű és orrnélküli ember járkált az országban. Pedig az ország sokkal nagyobb bajban volt, mint ma. Ez annak volt köszönhető, hogy a büntetési tétel már magában elrettentő volt. Nyilván a mai korban már nem lehet bevezetni ezeket az intézkedéseket, de mindenképpen szigorú büntetéseket kell kilátásba helyezni –nemcsak a színesfém tolvajoknak, hanem az orgazdáknak is. Csak hát a felvásárlók is könnyedén teszik ezt, mert minimális büntetést kockáztatnak – egyébként sokmilliárdos haszon ellenében. Látnunk kell, hogy ennek az egész színesfém lopásnak a hátterében a szervezett bűnözés áll. Egy több mázsás villamos trafót nem a liberálisok által megélhetési bűnözőnek nevezett hajléktalan lopja el, mert az fizikai képtelenség. Ahhoz daru kell, megfelelő szakemberek szükségesek, és  a nagy pénz a felvásárlóknál csapódik le.

 Segítene-e Pócs János képviselő úr javaslata, mi szerint az állam felügyelete alá vonnák a fémfelvásárlást?

 –Természetesen, hiszen más európai uniós országokban már bebizonyosodott, hogy az állami felügyelet alá vonás nagyon sokat segít az ügyön. Tehát ha párhuzamosan megemeljük a büntetési tételeket, és állami monopóliummá tesszük a színesfém felvásárlást, akkor az ilyen fajta színesfém lopások száma minimálisra csökken.

 Már szinte hallom a rózsadombi önkéntes jogvédők kórusát: a szerencsétlen embereket rossz útra vitte az éhínség, csak családjukon akartak segíteni. Adjanak nekik kenyeret, s akkor nem tesznek ilyet. Mit tud válaszolni az ehhez hasonló megnyilatkozásokra?

 – Több választ is tudok rá adni. Az egyik, hogy egy trafót, vagy több kilométer kábelt egy éhínség alatt szenvedő ember nem tud ellopni. A másik, hogy Magyarországon senkit nem köteleznek rá, hogy tolvaj legyen. Minden bűnöző saját elhatározásából lesz bűnöző. Mindenkinek megvan ebben az országban a lehetősége, hogy ne haljon éhen. Ez még a hajléktalanokra is igaz, hiszen ők is részesülnek az ellátásból.

 

Medveczky Attila