vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

Tíz év telt el Zoran Đinđić meggyilkolása óta

A szerbiai kormány épülete előtt tíz évvel ezelőtt a mai napon gyilkolták meg Zoran Đinđić szerb miniszterelnököt, a Demokrata Párt (DS) elnökét.

Đinđić volt az első kormányfő Slobodan Milošević hatalmának 2000-ben történt megdöntése és a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) hatalomra kerülése után. A kormányát 2001. január 25-én választották meg.

Hivatali ideje alatt megkezdődött a társadalom demokratizálódása, valamint Szerbia radikális gazdasági és szociális reformja is.

A nyugati politikusok értékelése szerint, a több éves instabilitás után Đinđić hozzájárult a nyugati államokkal való jó kapcsolat kiépítéséhez, különösen érvényes ez az USA-ra.

Đinđić kormánya határozottan támogatta a háborús bűnösökkel foglalkozó hágai törvényszékkel való együttműködést, így kormányfői tisztségének ideje alatt több hágai vádlottat is kiadott az ország, köztük Slobodan Miločevićet, egykori szerbiai és jugoszláviai elnököt.

Kabinetje tagjainak megválasztásakor, 2001-ben, Đinđić a szerb parlament tagjainak azt mondta, az új hatalom Szerbiát egy „demokratikus civilizációvá alakítaná, azaz lehelyezné a demokrácia alapjait”.

Đinđić Koszovó és Szerbia déli részének problémáját „örökségként” látta és fogadta el, olyannak, amit a korábbi hatalom generált, mivel, mint mondta, „nem tudta megoldani e problémákat politikai eszközökkel”.

„Adják meg a lehetőséget arra, hogy a kipróbáljuk a mi módszerünket. Új politikát szeretnénk, azt, hogy más módszerekkel oldjuk meg azokat a problémákat, amiket Önöknek nem sikerült. A gazdaságtól kezdve Koszovóig, a problémák katasztrofálisak, de ezt Önök alakították így. A gazdaságtól Koszovóig, minden téren vereség”, mondta Đinđić a Szerb Szocialista Párt (SPS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) képviselőihez szólva, akik bírálták az új kormány programját.

„Szeretnénk kialakítani a Koszovó és Szerbia közti kapcsolatot, pontosabban az albánok és Szerbia közöttit. Azt szeretnénk, hogy Szerbiának legyen némi befolyása Koszovóban, illetve e behatás erősítésén fogunk dolgozni”, mondta Đinđić.

 

(Beta)