vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

Számon-tartva – Veszprémben

Sixtus atya Egerben az úttest, maga mellett tolta kerékpárját, amikor egy „katonai" személygépkocsi halálra gázolta

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából különleges kiállítás nyílt a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban Számon-tartva címmel, amely a szocializmusban elhurcolt papok és vértanúk relikviáit mutatja be. A Számon-tartva című vándorkiállítás – amely már bejárta az országot – segít abban, hogy hitvallóink és vértanúink emlékét ébren tartsuk.

 Hogyan történt az anyagok begyűjtése? – kérdezem Tikovits Ernőt, a kiállítás kurátorát.  

–Több interjút készítettem a szocialista rendszerben elhurcolt papokról, illetve néhány riportomban a vértanúkra emlékeztünk. Akkor láttam, hogy több helyen őrzik még tárgyi emlékeiket. S innen jött a kiállítás ötlete. A tárgyakat főleg magánszemélyektől és adott esetben a rendtartománytól tudtuk beszerezni.

 Honnan a kiállítás címe?

 –A rabok a börtönben számot kaptak, s mi pedig számon tartjuk az emlékezetüket. Nem felejtjük el őket.

 A kiállításban megtekinthetik többek között Zadravecz István ferences szerzetesnek a lágerben kenyérbélből gyúrt s cipőkrémmel színezett rózsafüzérét, Endrédy Vendel zirci ciszterci főapát börtönben hajtogatott mértani alakzatait. Ezeket a ferences és a ciszter rend adta át önöknek?

 –A ferencesektől, a jezsuitáktól és a szaléziaktól kaptunk relikviákat. Az első kiállításra fél év alatt gyűlt össze az anyag. Viszont nem álltunk le a gyűjtéssel, folyamatosan kutatjuk és várjuk a különböző relikviákat.

 Az említetteken kívül milyen kuriózumra hívná fel a figyelmet?

 –1954. február 21-én, vasárnap délután dr. Debreceni Sixtus atya Egerben a Fő utcán, a Tűzoltó tér fölötti szakaszon, az úttest szélén szabályosan maga mellett tolta kerékpárját, amikor egy „katonai" személygépkocsi halálra gázolta. Körülbelül 20 méterrel arrébb ugyanez az autó egy, az úttesten talicskát toló ötgyermekes református lelkészt is agyongázolt. Kiállítjuk azt a lepedőt, amivel az atya testét letakarták a gyilkosságot követően.

 Eddig hová hívták meg a kiállítást?

 –A legelső kiállítás Egerben volt, és örömmel jelentem be, hogy 1200-an tekintették meg. Debrecenben, Miskolcon, Kalocsán ennél is többen nézték meg, de a budapesti számot nem tudom, mert a Szent István Bazilika adott helyt a kiállításnak, ahol nagyon sok a turista.

 Egyesek azt mondják, hogy a legújabbkori magyarországi egyházüldözés 1945-ben kezdődött, mások szerint 1948-ban.

 –Már a német megszállás idején is üldözték a katolikus papokat, és a háborút követően kezdődtek el az atrocitások. 1946-ban kivégezték P. Kiss Szalézt, és abban az évben már Gulágon volt Olofsson Placid atya, és a fogságba esett tábori lelkészeknek sem engedték a szabad működést.

 Aki meg szeretné hívni a kiállítást, kihez forduljon?

 –A www.  szamontartva.hu honlapon olvashatók a feltételek. Tíz vitrint viszünk le, tehát nem úgynevezett faliújság-kiállításról van szó. Saját vitrinek használata is elképzelhető, de mivel a kiállítási tárgyak ezekhez lettek alakítva így saját vitrinek használata esetén előfordulhat, hogy a kiállítási bannereket újra kell tördelni és nyomni. Ezért mindenkit arra kérek, hogy a kiállítás megrendelése előtt alaposan tájékozódjon a feltételekről.

 

Medveczky Attila