vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

Florea: a március 10-éhez hasonló megmozdulások ártalmasak a jövőnkre nézve

Az olyan események sora, mint a március 10-én Marosvásárhelyen megtartott autonómia-tüntetés, „nosztalgikus jellegű követelés”, amely „nagyon ártalmas lehet a jövőnkre nézve, az értékek Európájában.” – nyilatkozta Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere. Hozzátette, ezek a megmozdulások általában a választási kampányok előzményeként jelentkeznek. Florea szerint, a magyar politikai alakulatok vezetőinek inkább a valós problémákat kellene kihangsúlyozniuk, amelyekkel úgy a magyarok, mint a románok küszködnek, éspedig: jobb körülmények között élni.

 „Fontos, hogy ápoljuk a kultúrát, az oktatást, hogy meghatározzuk Marosvásárhely szerepét és értelmét, a területi újraszervezést. Azt gondolom, ezek egyaránt fontosak a magyarok és a románok számára.” – hangsúlyozta a városfő hozzátéve, a tüntetésen skandált elvárásokra, követelésekre számított a legkevésbé, hogy megemlítésre kerülnek. „Egyébként, ha pénzt adsz, és mikrobuszokat biztosítasz, a nép hajlandó részt venni hasonló eseményeken.” – következtetett Florea.

A polgármester szerint egyértelmű, hogy a vasárnapi rendezvény tulajdonképpen a pártok közti csata burkolt megnyilvánulása volt, amelyek mindenáron azt szeretnék kivívni maguknak, hogy ők vezessék a magyarságot. Ez pedig bizalmatlanságot kelt – véleményezett Florea. „Az RMDSZ azt gondolja magáról, ő a magyarság mindenhatója, de kiderült, ez nem így van. Vannak ugyanis magyarok, akik a Magyar Polgári Párt vagy más alakulatok köré csoportosulnak.” – fogalmazott a polgármester, aki szerint ezek az összecsapások nem tesznek egyebet, mint visszautalnak a történelemre, és bizalmatlanságot keltenek. Egy ingatag talajon pedig nem lehet maradandót építeni, ezt kellene megértenie mindenkinek – szögezte le a városfő. Mint ismert, egyesek szerint 30 ezren, mások szerint közel 5 ezren vonultak tegnap utcára Marosvásárhelyen, a székely szabadság napjának kikiáltása, a székely vértanúkra való megemlékezés, illetve Székelyföld autonómiájának a követelése céljából. A tüntetés békés volt, rendbontás nem történt.

 

(forrás: marosvasarhelyi.info)