vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

Kiskopár híradó

– Két kérdésem – van nyomul be a söntésbe Dodi különösen derűs hangulatban, egy cetlit lobogtatva. Egy: mikor hazudik Bolgár György? Nem gyakran csak, ha kinyitja a száját, vágják rá egyszerre. Kettő: lesz még magyar népköztársaság? – Nem, nem soha – ugrik fel Csabi az ajtó előtti, cigiző hokedlira, mert csak Bródi Janónak hiányzik annyira Kun Béla és csapata, na meg Aratóéknak s ők, mint papír által bizonyítva vagyon, a megtestesült törpe minoritás. – De beszéljünk világosan, ezek évek óta azt hazudozzák, hogy ötszáz meg hatszázezer hallgatójuk van és amikor aláírást gyűjtenek, hogy miért szóljon ez a szar, akkor kiderül, hogy 3 azaz h á r o m e z e r aláírást sem tudnak összeszedni. És ettől én olyan boldog vagyok, mert most kiderült, hogy mégiscsak normális országban élünk, ahol nem dőlnek be minden jöttmentnek – fordítja komolyra a szót Ödi. Majd jobb kezével, mint egy porondmester középre inti Dodit. – Olvasd!

 Arató András azt a pénzt, amiből a Klubrádiót létrehozta, nem kamionsofőrként gyűjtötte össze. Ha valaki egyszer megírja a magyar rendszerváltás bukásának okát, akkor az ilyen vagyonok eredetét kell pontosan bemutatnia. Ebből aztán létrehozott egy rádiót, amelyet a közpénzek megcsapolására talált ki, pénzmosásra hozták létre. A Klubrádió úgy működött, hogy a pártpénztáros kiadta a megfelelő állami cégeknek, hogy havonta mennyit kell fizetni hirdetés formájában. Vagy a cégek maguktól is tudták, hogy hirdetniük kell, ha máshol pénzhez akarnak jutni. Amíg dőlt a pénz a Klubrádióba, addig Arató András úgy viselkedett, mint egy tulajdonos. A Klubrádió „mártíromsága” paródia. Szerencsétlen nyugdíjas öregemberek utolsó fillérjeit képesek kiénekelni a zsebükből, egyébként milliomos emberek, akik a saját millióikat sajnálják betenni ebbe. A Klubrádió és az ATV haszonélvezői ugyanazok, és a motívumaik is azonosak. Ezek egy kollaboráns vallási maffiózót is kiszolgálnak egy kis baksisért, aki a hallgatóit is korruptságra neveli, amelyet ő maga képvisel.

– Pont – hajol meg Dodi. – Lám, lám imigyen szólt be nekik Lacikájuk Amerikából és Bolgárék annyit sem mondanak, hogy bú vagy bá. Lapítanak mint fekália az Ikea csokitortájában.

Ha már a törpe minoritásnál tartunk és a népköztársaságot visszakívánóknál, kiváncsi lennék hányan tudják a Ha Há-ban, hogy az őket uszító Heller nyanya szeretett példaképe az őszirózsás hóhér – hasal át a pulton az erdélyi srác, a tulaj haverja. – Lukács György népbiztos, saját kezűleg tizedelte Poroszlón a románok ellen a katonának beöltöztetett magyar proletár és parasztlegényeket, akik a rájuk törő túlerő elől életüket mentve, menekültek.

– Barátaim ez a magyar rögvalóság, – rendeli Ödi az első kört. 3-asa volt a lottón 10 ezer felett fizetett. – A román inváziót túlélték, Lukács György, „a filozófus”, a hajthatatlan magyargyűlölő végzett velük. Közben felcsapja a laptopját onnan idézi. – Ez nem rágalom, ő maga így dicsekedett el hőstettével 1971-ben(!) az SZDSZ-es Eörsi Mátyás testvérének Istvánnak: A proletárdiktatúra idején az ötödik hadosztály politikai megbízottja voltam… Tiszafüred védelme nagyon roszszul sikerült, a románok a magyarok háta mögé kerültek, nagyrészüket megsemmisítették, Tiszafüred elesett. Én akkor helyreállítottam a rendet. Összehívtam egy rendkívüli hadbíróságot és a megfutamodott zászlóalj embereit Poroszló főterén agyonlövettem. Tizedeléses alapon. Ma sem tennék abban a helyzetben másképp.

Egyébként mint közoktatásügyi népbiztos 1919-ben a proletárdiktatúra idején magához rendelte Karinthy Frigyest is és pisztolyával hadonászott a magyar író orra előtt, hogy megfélemlítse. Lukács népbiztos uniformisban ült asztalánál és mordályával hadonászva fenyegette, ha nem áll be a sorba, statáriális eszközöket használ vele szemben is.

– Laci bácsi késett, a legjobb storyt elkajálta – segíti le a kabátot Dodi a társaság doyenjéről, aki a Pázmányra jár ebédelni, és nem érti, mit panaszkodunk, hogy drága a megélhetés, ott például 700 Ft-ért három fogást kap. Most emelték a nyugdíját elég szépen, lejjebb ment a villany ára, és hozott egy jó történetet a konyhafőnöktől. Arról beszélgettek, hogy amikor a diktatúra kiszolgálói, és a velük közös háztartásban élők emberi jogokról, demokráciáról, szólásszabadságról rikoltoznak, erős hányinger környékezi a jobb érzésű embert. Felidézték egy történelmi léptékkel nem is olyan régi film egy jelenetét, amelyben az öreg paraszt, valahol a kommunisták működési területén, az éj leple alatt, hordókat ás el a disznóólak mögötti trágyadombon. Alig pirkad még, mikor rátör az ÁVÓ. Kihallgatás, verés, fenyegetés: vallja be, hova és mennyi élelmiszert rejtett el a padláslesöprő elvtársak elől. Az öreg makacs, ő bizony egy szemet se. Hátracsavart kézzel vonszolják a trágyadombhoz, puskatussal löködve, ahol az ávósok szügyig állnak a szarban, hogy kiássák a hordókat a trágyából, s éppen nyitogatják azokat fölfele. Azonban az első hordótól az utolsóig, mind üres. Az ávós szarházit a gutaütés kerülgeti, őrjöng ahogy csak Gyurcsány tud, trágár módon ordítja le az öreget: Mi a jó kurva anyjának ás el maga üres hordókat?

Csak mert látni akartam kikkel vagyok körülvéve, feleli az öreg.

Hát nem így vagyunk körülbelül a Birodalom kiszolgálóival mi is? Akik most Brüsszelbe szaladgálnak árulkodni. A bankadó izgatja őket, meg a rezsicsökkentés, hogy elég lesz-e a sokszoros hasznot húzó idegen kézben lévő szolgáltatók nyeresége?

Ne féljen – cihelődik az erdélyi gyerek –, részegen ezek a redvás nemzeti szocik is dülledt szemmel énekelik a székely himnuszt, miközben eltűrik, hogy a kis ficsúr ez a rettenetesen buta gyerek, barátját, a Pontát hozza rájuk.

– Kis barátom, csak nem asztalt akarsz robbantani? – áll Dodi az ajtóba.

– Hazaindulnék Sepsibe, mert ha itthon maradok, biztos betakarom egy habos tortával Mesterházy arcát.

 

Sz.