vissza a főoldalra

 

 

 2013.03.15. 

A maffia érdekét sértjük

Akik rágalmazni próbáltak, állításukat semmivel nem tudták bizonyítani

Pócs János fideszes országgyűlési képviselő első fokon pert nyert a hvg.hu hírportállal szemben, amely a bíróság szerint valótlan állításokat közölt a honatya családi vállalkozásáról. A hvg.hu hírportál a nagybani piacokon tartott ellenőrzések kapcsán írt arról, hogy Pócs János dinnyetermesztésben érdekelt családi cége olasz dinnyével kereskedik, miközben a honatya részt vesz a razziákon. Ezt az állítást a hírportál nem tudta érdemben alátámasztani.

 Foglalkozik a családi cég dinnyetermesztéssel?

 –Ha szabad, akkor azzal kezdeném, hogy három ponton kértük a sajtó helyreigazítást. Nem részben nyertük meg a helyreigazítási kérelmünket, hanem minden pontjában helyt adott nekünk a bíróság. A cégem, illetve családi vállalkozásom generációkra visszavezethetően dinnyetermesztésből élt, én magam is ezt a szakmát örököltem, ezt vittem tovább. És most, hogy a közélettel foglalkozom, családom is ezt viszi tovább, egyébként a cégből én kivonultam és kiiratkoztam, de természetesen a családi vállalkozás viszi ezt tovább. Mi intenzív dinnyetermesztéssel foglalkozunk 20-30 hektáron, és a környékbeli termelőket is integráljuk. Szervezzük a piacot, és esetenként 100-200 kamion dinnyét exportálunk a környező országokba. A fő profit az a hazai értékesítés. Teljesen abszurd az újságnak az az állítása, hogy amikor van magyar dinnye, és a saját családi vállalkozásomban 20-30 hektárnyi termett, akkor mi import dinnyét vásárolunk, azzal kereskedünk, sőt az import dinnyét magyarként értékesítjük. Az összes dologra, amit az újság megírt, egyetlen egy rosszindulatú személyt tudott a hírportál találni, aki egyébként csak elmondta, hogy haragszik rám, de bizonyítéka semmivel szemben nem volt. Bár a hírportál azért megengedte magának azt is, hogy a környékemben lévő embereket, termelőket próbálták nyilatkozatra bírni ellenem.

 Mit gondol, mégis miért szálka ön egyesek szemében?

 –Egy olyan ügyet vállaltunk föl, ami az olyan maffia tevékenységet folytató cégek ellen szólt, akik a magyar termelőket az elmúlt 20 év alatt gyakorlatilag teljesen tönkretették. Akik külföldről behozzák az olcsó, bizonytalan eredetű kertészeti élelmiszereket, számla nélkül értékesítik, átcsomagolják, magyarként árulják. Sajnos a nagybani piacon azt tapasztaljuk, hogy több mint a fele a kereskedelemnek erről szól, és csak a kisebbik része a magyar termelőkről. Ezek a magyar termelők sem tudnak versenyképesek lenni a külföldi, silány minőségű, szemétnek mondható áruval. Az elmúlt 20 évben senki nem állt ki ezekkel szemben. Most államtitkár úrral mi fölvállaltuk, és gyakorlatilag fölszámoltuk a nagybani piacon ezt a maffia tevékenységet és ezt a nepper hálózatot, amiért a termelőknek a sokasága hálás volt és boldog. Természetesen ez a maffia érdekeket nagyban sértette. Egyértelmű, hogy ők minden fogást és támadási lehetőséget felkutattak. Az szomorú, hogy aki egyébként a gazdaságért felelősnek tartja magát, mint Heti Világgazdaság, aki egy mértékadó, független hírportálnak tartja magát, ezeknek az oldalára állt. Hiszen a HVG-ben egy írást nem találunk, egy betűt sem arról, hogy milyen maffia tevékenység folyik a magyar termelőknek a kárára. Egy szót nem írtak arról, hogy a magyar kormány azért mégiscsak fölvállalt valamit, és a magyar termelők védelmében fölszámolta ezt a tevékenységet. Azt nézte, hogy aki ennek az élére állt, azt hogyan  lehet kikezdeni. Ez az akció bebizonyította, a HVG a nepperek oldalán áll.

 A HVG azt írja, hogy azt az állításunkat sem kell helyreigazítanunk, amely szerint a magát előszeretettel a magyar mezőgazdaság védelmezőjeként bemutató Pócs János import dinnyét forgalmaz. Ugye ön pedig azt mondta, hogy mindent helyre kell igazítani. Akkor itt valahol differencia van.

 –Az újság azt írta, hogy „az import dinnyét sajátjaként értékesítette”. Ezt kellett neki helyreigazítani többek között, ezen kívül még mást is. És hangsúlyozom, ez a tevékenység, amit mi elkezdtünk, ez nem arról szól, hogy addig, amíg Magyarországon nincs magyar dinnye, addig nem szabad külföldit behozni. Amíg a vállalkozásom külföldi dinnyét árult, azt nagy betűkkel kitáblázta, s jelezte, mikortól lesz magyar dinnye. Sőt a TV2 még egy felvételt is készített, és kérdezte a vásárlóimat, hogy mi a különbség az import és az itt megszokott friss magyar áru között. De akik rágalmazni próbáltak, állításukat semmivel nem tudták bizonyítani.

 Mindez a hadjárat ártott-e valamit a családi cégnek?

 Igen, természetesen, hiszen mint mondtam, csak akkor forgalmazunk import árut, amikor még  nincs magyar, és nincs saját. Egyébként a saját 20 hektáron előállított terméket forgalmazzuk, ami egy nagyon finom, jó minőségű, biztos eredetű, friss áru. És ez az írás augusztus közepén, végén jelent meg a HVG-ben, és azok a vevők, akik ide jártak, azokat arra ébresztette rá, illetve arra a hamis megtévesztésre juttatta, hogy mi importot árulunk. És a vásárlók fölháborodva jöttek ide, ők abban a tudatban voltak, hogy itt évek óta friss magyar árut vettek, és kiderült a HVG írásából, hamisan kiderült, hogy ez import áru, és a továbbiakban sem a nyár folyamán, sem a jövőben nem fognak itt vásárolni, mert nem biztos számukra az, hogy itt magyar árut találnak. Természetesen ezzel egy jelentős kárt okoztak a vállalkozásnak, nem a politikusnak, hanem a családi vállalkozásnak, kártérítési eljárást is fogunk indítani, és az ebből eredő nyereséget jótékonysági célra ajánlom fel.

 Ez nagyon szép gesztus, de majd egy marginális hírben leközlik a bíróság ítéletét, és az emberek fejében a rágalmazás marad meg.

 Igen, ezt megszokhattuk. Számomra akkor is fontos ez a per, mert én a térségen belül a vállalkozóknak, termelőknek megígértem, hogy ha méltatlan támadás éri őket, megvédem őket. Engem méltatlan támadás ért, és az emberek előtt nem vagyok hiteles. Ha saját magamat nem tudom egy méltatlan támadásnál megvédeni, akkor hogy tudok megvédeni másokat?

 

Medveczky Attila